Spis treści
Czy fermentowane jedzenie jest zdrowe? 6 fermentowanych superfoods, które warto jeść
Pomaga nie tylko w zachowaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, ale także wpływa na zdrowie w innych obszarach. Wspomaga regularne trawienie, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, a także poprawia nastrój i korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów – a to nie wszystko. Fermentowane produkty, bo o nich mowa, są tanie i łatwo dostępne. Można je nawet zrobić samemu przy użyciu tylko kilku składników.
Badania sugerują, że regularne jedzenie sfermentowanej żywności może pomóc w zróżnicowaniu zdrowych bakterii w jelitach. Jakie są najlepsze sfermentowane pokarmy? Sprawdź, po jakie fermentowane produkty warto sięgnąć, żeby zadbać o swoje zdrowie i wygląd.
Zobacz 6 fermentowanych superfoods
Jakie jedzenie jest fermentowane?
Sfermentowana żywność to każda żywność, która została poddana fermentacji, czyli chemicznemu rozkładowi cukru przez drożdże i bakterie. Sfermentowana żywność obejmuje te produkty, które są wytwarzane z żywych, aktywnych bakterii lub je zawierają.
Do fermentacji dochodzi, gdy bakterie lub drożdże (występujące naturalnie lub dodane podczas przetwarzania) rozkładają naturalne cukry w żywności, a w wyniku tego rozkładu powstają nowe związki, takie jak alkohol, dwutlenek węgla i kwas mlekowy. Fermentacja wpływa nie tylko na smak i konsystencję, ale też na profil odżywczy żywności i napojów.
Fermentowane produkty to m.in.:
- kapusta kiszona,
- kimchi,
- jogurt (w tym jogurt grecki),
- kefir,
- tempeh,
- natto,
- kombucha,
- miso.
Źródła:
- Association between Dietary Intake and Bone Mineral Density in Japanese Postmenopausal Women: The Yokogoshi Cohort Study Tohoku Journal of Experimental Medicine
- Homemade Kefir Consumption Improves Skin Condition—A Study Conducted in Healthy and Atopic Volunteers Foods
- Lacto-fermented sauerkraut improves symptoms in IBS patients independent of product pasteurisation - a pilot study Food & Function journal
- Up to three daily servings of kimchi may lower men’s obesity risk BMJ
- Lactobacillus from the Altered Schaedler Flora maintain IFNγ homeostasis to promote behavioral stress resilience Brain, Behavior, and Immunity