Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jedzenie fermentowanych produktów jest zdrowe – prawdopodobnie słyszysz o tym całkiem często. No właśnie – jakie korzyści przynosi zdrowiu spożywanie fermentowanych produktów? Poznaj 6 fermentowanych superfoods, które pomogą ci zadbać o zdrowie i wygląd. Z nimi będziesz mieć piękną skórę i włosy, zrzucisz zbędne kilogramy i poprawisz sobie nastrój.

Spis treści

Czy fermentowane jedzenie jest zdrowe? 6 fermentowanych superfoods, które warto jeść

Pomaga nie tylko w zachowaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, ale także wpływa na zdrowie w innych obszarach. Wspomaga regularne trawienie, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, a także poprawia nastrój i korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów – a to nie wszystko. Fermentowane produkty, bo o nich mowa, są tanie i łatwo dostępne. Można je nawet zrobić samemu przy użyciu tylko kilku składników.

Fermentowane produkty
Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6 fermentowanych superfoods, dzięki którym poprawisz stan swojego zdrowia. timolina/freepik

Badania sugerują, że regularne jedzenie sfermentowanej żywności może pomóc w zróżnicowaniu zdrowych bakterii w jelitach. Jakie są najlepsze sfermentowane pokarmy? Sprawdź, po jakie fermentowane produkty warto sięgnąć, żeby zadbać o swoje zdrowie i wygląd.

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Te produkty są najlepsze dla mózgu i jelit! Sprawdź, co jeść, żeby być zdrowym

Te produkty są najlepsze dla mózgu i jelit! Sprawdź, co jeść, żeby być zdrowym

Fermentowane produkty słyną ze zbawiennego wypływu na zdrowie, jednak do tej pory naukowcy nie byli pewni, które z nich są najlepsze. Według nowych odkryć rodzaj nie ma znaczenia: korzystne dla organi...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jakie jedzenie jest fermentowane?

Sfermentowana żywność to każda żywność, która została poddana fermentacji, czyli chemicznemu rozkładowi cukru przez drożdże i bakterie. Sfermentowana żywność obejmuje te produkty, które są wytwarzane z żywych, aktywnych bakterii lub je zawierają.

Do fermentacji dochodzi, gdy bakterie lub drożdże (występujące naturalnie lub dodane podczas przetwarzania) rozkładają naturalne cukry w żywności, a w wyniku tego rozkładu powstają nowe związki, takie jak alkohol, dwutlenek węgla i kwas mlekowy. Fermentacja wpływa nie tylko na smak i konsystencję, ale też na profil odżywczy żywności i napojów.

Fermentowane produkty to m.in.:

Probiotyki na depresję to cenna pomoc w leczeniu. Sprawdź, na co działają psychobiotyki i które szczepy są polecane przy nerwicy i stresie

Tak zmniejszysz stres w 4 tygodnie. Wystarczy jeść codziennie

Tak zmniejszysz stres w 4 tygodnie. Wystarczy jeść codziennie

Gdy rośnie poziom stresu, na pomoc przyjdą kiszonki. Jedzone codziennie obniżają poziom napięcia już po upływie 4 tygodni. W badaniach ustalono też jadłospis, który dodatkowo poprawia jakość snu. To p...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia