Spis treści
Nalewka, napar czy syrop z czarnego bzu nie dla każdego. Kto powinien unikać kwiatów i owoców tej rośliny?
Powszechnie wiadomo, że zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu wykazują korzystne działanie na organizm. Niestety nie wszystkie osoby mogą bezpiecznie spożywać duże ilości tych produktów. Kto i dlaczego powinien unikać przetworów z czarnego bzu?
- Osoby z alergią na czarny bez – dziki bez może wywołać niepożądaną reakcję alergiczną, w tym świąd, pieczenie i zaczerwienienie skóry, a także w skrajnych przypadkach zaburzenia oddychania i wstrząs anafilaktyczny. Dlatego osoby ze skłonnością do alergii powinny unikać przetworów z czarnym bzem.
- Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe – czarny bez wykazuje właściwości hipoglikemizujące, czyli obniża poziom cukru we krwi. Dlatego chorzy przyjmujący leki przeciwcukrzycowe powinni ściśle kontrolować wypijaną ilość naparu z kwiatów czarnego bzu. Dodatkowo pacjenci z cukrzycą powinni unikać spożywania syropu z kwiatów lub owoców bzu, ponieważ znaczna zawartość cukru może spowodować nagły wzrost glukozy we krwi i wywołać silne bóle głowy, nudności, wymioty, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączkę.
- Pacjenci przed planowaną operacją – spożywania przetworów z czarnym bzem powinni unikać pacjenci z planowanymi zabiegami chirurgicznymi. Lekarze zalecają, aby minimum 2 tygodnie przed operacją zaprzestać stosowania produktów z czarnego bzu, ponieważ zwiększają one ryzyko wystąpienia hipoglikemii i powikłań podczas zabiegu.
- Dzieci poniżej 2. roku życia – napary i syropy z czarnego bzu uznawane są za bezpieczne, jednak lekarze zalecają, aby nie podawać ich dzieciom poniżej 2. roku życia. Syrop z czarnego bzu można natomiast podawać starszym dzieciom, jednak warto wybierać produkty w gotowej i standaryzowanej formie, ponieważ gwarantuje to odpowiednią ilość antyoksydantów w preparacie. Natomiast samodzielnie przygotowując syrop z owoców czarnego bzu, należy pamiętać o wybieraniu tylko dojrzałych i ciemnych owoców, ponieważ niedojrzałe są silnie toksyczne.
Jakie właściwości zdrowotne mają kwiaty i owoce czarnego bzu?
Czarny bez (Sambucus nigra) to cenny surowiec zielarski, który od wielu lat stosowany jest jako naturalny środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Eksperci medycyny naturalnej zalecają spożywanie naparów, syropów i nalewek z czarnego bzu w przypadku:
- przeziębienia,
- kataru,
- gorączki,
- infekcji wirusowych,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego, w tym Helicobacter Pylori,
- migren,
- rwy kulszowej.
Należy pamiętać, że świeże owoce i kwiaty czarnego bzu zawierają toksyczne substancje, w tym sambunigrynę, dlatego przed spożyciem należy je koniecznie poddać obróbce termicznej. Dzięki temu trujące związki ulegną zniszczeniu, jednak bez większych strat składników odżywczych.