
Tak wyglądają toksyczne owoce. Nie zbieraj, możesz się zatruć!
Wydaję się apetyczne, ale mogą zabić! Zanim zbierzesz, sprawdź. Tak rozpoznasz dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe dla zdrowia.

Trujące jagody w lesie. Jarzębina
Choć pomarańczowe owoce jarząbu pospolitego (Sorbus aucuparia) są surowcem do wytwarzania przetworów, warto pamiętać, że spożywane na surowo są szkodliwe. Występujące wtedy objawy to zaburzenia żołądkowo-jelitowe związane z działaniem przeczyszczającym surowca, a także czerwona wysypka na ciele rozszerzenie źrenic i zaburzenia świadomości. Gotowanie jarzębiny niweluje te działania.

Trujące jagody w lesie. Czarny bez
Niemal czarne w kolorze owoce dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra) są jadalne i smaczne, te wciąż niedojrzałe i obecne w gronie obok w pełni zdatnych do spożycia są trujące. Zawierają glikozyd cyjanowodorowy wywołując nudności, wymioty, dreszcze, utratę świadomości. Nie zaleca się zwłaszcza jedzenia świeżych owoców z pestkami i picia soku surowego. Jagody powinny przechodzić dokładną selekcję i przed spożyciem być poddawane ogrzewaniu, np. w ramach pasteryzacji soku lub gotowania galaretki czy dżemu. Choć dojrzewają latem, można i warto zbierać je po przymrozkach.

Trujące jagody w lesie. Kalina
Połyskujące czerwone owoce krzewu kalina koralowej (Viburnum opulus) oraz czarne u kaliny hordowiny (Viburnum lantana), które występują w gronie wraz z innymi o różnym stopniu dojrzałości), mają gorzki smak. Niweluje go przemrożenie na krzaku lub w domu. Nieprzetworzone owoce działają drażniąco na przewód pokarmowy, powodując wymioty i biegunkę. Gdy dojdzie do zatrucia ogólnoustrojowego, objawami są zawroty głowy, porażenie ruchowe, zaburzenia mowy, utrata przytomności lub zapaść, a u dzieci może występować krwiomocz.