Nalewka z żeń-szenia na lepszą odporność i zmęczenie. Wspiera też walkę z objawami przeziębienia i grypy. Podajemy prosty przepis na nalewkę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka z żeń-szenia to zdrowotna mikstura, która może być stosowana zarówno jako element terapii, jak również w profilaktyce chorobowej. Dawka lecznicza wynosi 30-50 kropel dziennie.
Nalewka z żeń-szenia to zdrowotna mikstura, która może być stosowana zarówno jako element terapii, jak również w profilaktyce chorobowej. Dawka lecznicza wynosi 30-50 kropel dziennie. joannawnuk/Getty Images
Nalewka z żeń-szenia stosowana jest przy wielu dolegliwościach, a szczególnie podczas obniżenia odporności. Ta lecznicza mikstura wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze, dzięki czemu wspiera pracę wątroby, a także łagodzi objawy niestrawności. Nalewkę z żeń-szenia można stosować również jako nasączenie do okładów na skórę skłonną do siniaków i pękających naczynek. Podpowiadamy, przy jakich jeszcze dolegliwościach pomaga oraz podajemy przepis na nalewkę z żeń-szenia.

Spis treści

Przepis na leczniczą nalewkę z żeń-szenia

Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng), nazywany również korzeniem życia, to popularna roślina, która zazwyczaj spożywana jest w sproszkowanej formie jako suplement diety. Ze świeżego korzenia można przygotować leczniczą nalewkę, która wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych.

Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka składników, a jedyną trudność może stanowić znalezienie świeżego żeń-szenia. Niektórzy taką leczniczą nalewkę przygotowują z suszonej rośliny, którą można kupić w każdym sklepie zielarskim.

Składniki na nalewkę ze świeżego żeń-szenia:

  • 50 g świeżego żeń-szenia właściwego,
  • 750 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.

Jak przygotować nalewkę?

  1. Korzeń żeń-szenia dokładnie wyczyścić, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika.
  2. Zalać alkoholem, zakręcić, dokładnie wymieszać i ostawić na 14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
  3. Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę, a z korzenia wycisnąć jak najwięcej soku.
  4. Rozlać do butelek. Tak przygotowana nalewka nadaje się od razu do spożycia.

W przypadku suszonego korzenia żeń-szenia proces produkcji jest trochę inny. Składniki do przygotowania nalewki:

Jak przygotować nalewkę?

  1. Suszony korzeń żeń-szenia przesiać przez sito, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń np. piasku.
  2. Korzeń wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem, zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe i słoneczne miejsce. Warto co 2-3 dni zamieszać słoikiem.
  3. Po dwóch tygodniach do nalewki dodać łyżkę miodu i dokładnie zamieszać.
  4. Odstawić na kolejne 14 dni, mieszając co 2-3 dni słoikiem.
  5. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito lub grubą gazę i rozlać do butelek.
  6. Tak przygotowana nalewka jest od razu gotowa do picia.

Właściwości zdrowotne nalewki z żeń-szenia, czyli korzenia życia

Nalewka z korzenia żeń-szenia to tradycyjny środek stosowany przy wielu dolegliwościach zdrowotnych. Jak podaje dr Henryk Różański, znany fitoterapeuta, korzeń żeń-szenia stanowi źródło glikozydów, które działają podobnie jak kumaryny, czyli rozrzedzają krew. Dlatego ta lecznicza mikstura często stosowana jest w przypadku choroby zakrzepowej lub miażdżycy.

Dodatkowo nalewka z żeń-szenia obfituje w saponiny triterpenowe, które charakteryzują się szerokim spektrum działania. Związki te wykazują działanie moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, bakteriobójcze, a także przeciwpierwotniakowe. Warto także wspomnieć, że to dzięki saponinom nalewka z żeń-szenia pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a także żółci i soku jelitowego.

Żeń-szeń i jego wyciągi alkoholowe zawierają znaczne ilości kwasu kawowego, który jako silny antyoksydant wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami tlenowymi, a tym samym łagodzi stan zapalny.

Wśród witamin w nalewce dominują beta-karoten i witamina E, często nazywana witaminą młodości. Te witaminy są silnymi przeciwutleniaczami, a także w łagodny sposób wzmacniają strukturę skóry i naczynek krwionośnych. Z tego względu nalewkę z żeń-szenia z powodzeniem można stosować jako nasączenie do okładów na skórę skłonną do pękających naczynek i siniaków.

Dodatkowo nalewka z żeń-szenia wykazuje działanie adaptogenne, czyli w łagodny sposób wpływa na wewnętrzną równowagę organizmu. Dzięki temu stosowanie dawek leczniczych może łagodzić skutki przemęczenia, a także zwiększać tolerancję na stres.

Dzięki tym wszystkim składnikom, nalewka z żeń-szenia wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • wzmacniające,
  • rozrzedzające krew,
  • żółciopędne,
  • żółciotwórcze,
  • pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
  • hipoglikemizujące, czyli łagodnie obniża poziom glukozy we krwi,
  • wzmacniające koncentrację i procesy uczenia się.

Fitoterapeuta zaznacza, że nalewka z żeń-szenia może wspierać leczenie wielu dolegliwości, w tym:

  • słabej odporności,
  • przewlekłego zmęczenia,
  • osłabienia pamięci,
  • chorób zakaźnych,
  • grzybicy układowej, czyli kandydozy,
  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • zaburzeń pracy wątroby,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii.

Dodatkowo eksperci zaznaczają, że nalewka wykazuje właściwości poprawiające nastrój, jednak jej zastosowanie w przypadku depresji, stanów lękowych lub przy zespole stresu pourazowego należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki z żeń-szenia

Nalewka z żeń-szenia wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Dawka lecznicza tej leczniczej mikstury zależy przede wszystkim od tego, z jakiego surowca została przygotowana:

  • dawka lecznicza nalewki ze świeżego korzenia wynosi maksymalnie 50 kropel na dzień,
  • dawka lecznicza nalewki z suszonego korzenia żeń-szenia wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie.

Warto dodać, że nalewkę z żeń-szenia można stosować zarówno w trakcie pojawienia się dolegliwości, a także jako element profilaktyki chorobowej. Spożywanie nalewki należy rozpocząć od 5 kropel dziennie, stopniowo zwiększając ilość, aż do osiągnięcia dawki leczniczej.

Niestety nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy trunek. Nie zaleca się jej w przypadku hemofilii, czyli spowolnionego krzepnięcia krwi. Dodatkowo bezwzględnie nie mogą jej pić pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe.

Wśród innych przeciwwskazań do stosowania nalewki z żeń-szenia można wymienić:

  • ciążę i karmienie piersią,
  • wiek poniżej 18. roku życia,
  • alergię na żeń-szeń,
  • alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
  • stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem,
  • niewyrównane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • leczenie nowotworów przy pomocy radioterapii lub chemioterapii

Dodatkowo nie powinny jej spożywać osoby przed planowanymi operacjami chirurgicznymi, ponieważ ze względu na właściwości rozrzedzające, nalewka może prowadzić do krwawień i krwotoków wewnętrznych. Należy zachować minimum 2 tygodnie odstępu od spożycia nalewki a zabiegiem operacyjnym.
Sprawdź: Czy można mieć alergię na alkohol?

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia