Nalewka z żeń-szenia na lepszą odporność i zmęczenie. Wspiera też walkę z objawami przeziębienia i grypy. Podajemy prosty przepis na nalewkę

Agata Siemiaszko
Nalewka z żeń-szenia to zdrowotna mikstura, która może być stosowana zarówno jako element terapii, jak również w profilaktyce chorobowej. Dawka lecznicza wynosi 30-50 kropel dziennie.
Nalewka z żeń-szenia to zdrowotna mikstura, która może być stosowana zarówno jako element terapii, jak również w profilaktyce chorobowej. Dawka lecznicza wynosi 30-50 kropel dziennie. joannawnuk/Getty Images
Nalewka z żeń-szenia stosowana jest przy wielu dolegliwościach, a szczególnie podczas obniżenia odporności. Ta lecznicza mikstura wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze, dzięki czemu wspiera pracę wątroby, a także łagodzi objawy niestrawności. Nalewkę z żeń-szenia można stosować również jako nasączenie do okładów na skórę skłonną do siniaków i pękających naczynek. Podpowiadamy, przy jakich jeszcze dolegliwościach pomaga oraz podajemy przepis na nalewkę z żeń-szenia.

Spis treści

Przepis na leczniczą nalewkę z żeń-szenia

Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng), nazywany również korzeniem życia, to popularna roślina, która zazwyczaj spożywana jest w sproszkowanej formie jako suplement diety. Ze świeżego korzenia można przygotować leczniczą nalewkę, która wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych.

Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka składników, a jedyną trudność może stanowić znalezienie świeżego żeń-szenia. Niektórzy taką leczniczą nalewkę przygotowują z suszonej rośliny, którą można kupić w każdym sklepie zielarskim.

Składniki na nalewkę ze świeżego żeń-szenia:

  • 50 g świeżego żeń-szenia właściwego,
  • 750 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.

Jak przygotować nalewkę?

  1. Korzeń żeń-szenia dokładnie wyczyścić, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika.
  2. Zalać alkoholem, zakręcić, dokładnie wymieszać i ostawić na 14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
  3. Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę, a z korzenia wycisnąć jak najwięcej soku.
  4. Rozlać do butelek. Tak przygotowana nalewka nadaje się od razu do spożycia.

W przypadku suszonego korzenia żeń-szenia proces produkcji jest trochę inny. Składniki do przygotowania nalewki:

Jak przygotować nalewkę?

  1. Suszony korzeń żeń-szenia przesiać przez sito, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń np. piasku.
  2. Korzeń wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem, zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe i słoneczne miejsce. Warto co 2-3 dni zamieszać słoikiem.
  3. Po dwóch tygodniach do nalewki dodać łyżkę miodu i dokładnie zamieszać.
  4. Odstawić na kolejne 14 dni, mieszając co 2-3 dni słoikiem.
  5. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito lub grubą gazę i rozlać do butelek.
  6. Tak przygotowana nalewka jest od razu gotowa do picia.

Właściwości zdrowotne nalewki z żeń-szenia, czyli korzenia życia

Nalewka z korzenia żeń-szenia to tradycyjny środek stosowany przy wielu dolegliwościach zdrowotnych. Jak podaje dr Henryk Różański, znany fitoterapeuta, korzeń żeń-szenia stanowi źródło glikozydów, które działają podobnie jak kumaryny, czyli rozrzedzają krew. Dlatego ta lecznicza mikstura często stosowana jest w przypadku choroby zakrzepowej lub miażdżycy.

Dodatkowo nalewka z żeń-szenia obfituje w saponiny triterpenowe, które charakteryzują się szerokim spektrum działania. Związki te wykazują działanie moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, bakteriobójcze, a także przeciwpierwotniakowe. Warto także wspomnieć, że to dzięki saponinom nalewka z żeń-szenia pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a także żółci i soku jelitowego.

Żeń-szeń i jego wyciągi alkoholowe zawierają znaczne ilości kwasu kawowego, który jako silny antyoksydant wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami tlenowymi, a tym samym łagodzi stan zapalny.

Wśród witamin w nalewce dominują beta-karoten i witamina E, często nazywana witaminą młodości. Te witaminy są silnymi przeciwutleniaczami, a także w łagodny sposób wzmacniają strukturę skóry i naczynek krwionośnych. Z tego względu nalewkę z żeń-szenia z powodzeniem można stosować jako nasączenie do okładów na skórę skłonną do pękających naczynek i siniaków.

Dodatkowo nalewka z żeń-szenia wykazuje działanie adaptogenne, czyli w łagodny sposób wpływa na wewnętrzną równowagę organizmu. Dzięki temu stosowanie dawek leczniczych może łagodzić skutki przemęczenia, a także zwiększać tolerancję na stres.

Dzięki tym wszystkim składnikom, nalewka z żeń-szenia wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • wzmacniające,
  • rozrzedzające krew,
  • żółciopędne,
  • żółciotwórcze,
  • pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
  • hipoglikemizujące, czyli łagodnie obniża poziom glukozy we krwi,
  • wzmacniające koncentrację i procesy uczenia się.

Fitoterapeuta zaznacza, że nalewka z żeń-szenia może wspierać leczenie wielu dolegliwości, w tym:

  • słabej odporności,
  • przewlekłego zmęczenia,
  • osłabienia pamięci,
  • chorób zakaźnych,
  • grzybicy układowej, czyli kandydozy,
  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • zaburzeń pracy wątroby,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii.

Dodatkowo eksperci zaznaczają, że nalewka wykazuje właściwości poprawiające nastrój, jednak jej zastosowanie w przypadku depresji, stanów lękowych lub przy zespole stresu pourazowego należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki z żeń-szenia

Nalewka z żeń-szenia wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Dawka lecznicza tej leczniczej mikstury zależy przede wszystkim od tego, z jakiego surowca została przygotowana:

  • dawka lecznicza nalewki ze świeżego korzenia wynosi maksymalnie 50 kropel na dzień,
  • dawka lecznicza nalewki z suszonego korzenia żeń-szenia wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie.

Warto dodać, że nalewkę z żeń-szenia można stosować zarówno w trakcie pojawienia się dolegliwości, a także jako element profilaktyki chorobowej. Spożywanie nalewki należy rozpocząć od 5 kropel dziennie, stopniowo zwiększając ilość, aż do osiągnięcia dawki leczniczej.

Niestety nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy trunek. Nie zaleca się jej w przypadku hemofilii, czyli spowolnionego krzepnięcia krwi. Dodatkowo bezwzględnie nie mogą jej pić pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe.

Wśród innych przeciwwskazań do stosowania nalewki z żeń-szenia można wymienić:

  • ciążę i karmienie piersią,
  • wiek poniżej 18. roku życia,
  • alergię na żeń-szeń,
  • alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
  • stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem,
  • niewyrównane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • leczenie nowotworów przy pomocy radioterapii lub chemioterapii

Dodatkowo nie powinny jej spożywać osoby przed planowanymi operacjami chirurgicznymi, ponieważ ze względu na właściwości rozrzedzające, nalewka może prowadzić do krwawień i krwotoków wewnętrznych. Należy zachować minimum 2 tygodnie odstępu od spożycia nalewki a zabiegiem operacyjnym.
Sprawdź: Czy można mieć alergię na alkohol?

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia