Spis treści
Nalewka z mięty – przepis na wódce i spirytusie
Nalewka z mięty to leczniczy wyciąg wodno-alkoholowy z liści mięty. To popularne zioło najczęściej stosowane jest w przypadku niestrawności i towarzyszących jej objawów.
Przygotowanie nalewki miętowej jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Wystarczy tylko 5 ogólnodostępnych składników!
Składniki na nalewkę miętową:
- 300 g mięty pieprzowej,
- 700 ml wódki 40 proc.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 300 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z mięty pieprzowej?
- Zrywając miętę, wybieraj tylko zielone liście bez rdzawych przebarwień.
- Liście umyj i dokładnie wysusz, a następnie wrzuć do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 3 litrów.
- Zasyp cukrem i zalej alkoholem, zakręć szczelnie słoik, a następnie odstaw na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu.
- Po upływie dwóch tygodni powstałą miksturę przecedź przez sito lub grubą gazę.
- Rozlej leczniczą nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Po tym czasie miętówka jest gotowa do spożycia.
Sprawdź też:
Na co pomaga nalewka miętowa?
Nalewka miętowa zawiera najważniejszym składnik z liści rośliny, jakim jest mentol. Wykazuje on właściwości przeciwbólowe i odświeżające. Dodatkowo związek ten pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, a dzięki temu łagodzi objawy niestrawności, w tym ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia. Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa także na wydzielanie żółci, dzięki czemu wspiera pracę wątroby i ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych i tłustych.
Czytaj też: Mentol na chorobę Alzheimera? Miętowy aromat może chronić przed demencją
Jakie jeszcze właściwości ma nalewka z mięty? Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, sugeruje, że bioaktywne związki tej rośliny, które przenikają do nalewki, wykazują właściwości:
- rozkurczające,
- przeciwzapalne,
- pobudzające apetyt,
- w niewielkim stopniu bakteriobójcze,
- żółciopędne,
- przyspieszające przemianę materii.
Sprawdź również: Najlepszy syrop z mięty z przepisu mojej mamy. Pyszny i orzeźwiający. Sprawdzi się na niestrawność, ból brzucha i zaparcia
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest dobrym źródłem witamin i związków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi również bogactwo przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo znajdziemy tam sole mineralne, zwłaszcza żelaza, magnezu, miedzi i cynku. Nalewka z mięty pieprzowej jest także źródłem kwasów organicznych i garbników, które działają ściągająco, czyli obkurczająco na naczynia krwionośne.
Nalewka z mięty – zastosowania, dawkowanie i przeciwwskazania
Nalewkę z mięty, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- niestrawność,
- skurcze brzucha,
- zatrucie pokarmowe,
- ból stawów,
- bolesne miesiączkowanie,
- napięciowe bóle głowy.
Warto pamiętać, że miętówka jest leczniczą nalewką, dlatego nie powinno się pić jej więcej niż 50 ml dziennie. Pomimo dobroczynnych właściwości tej leczniczej nalewki nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić jej kobiety ciężarne i karmiące, oraz dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia.
Zobacz także: Zamiast tabletki przeciwbólowej wdychaj olejek. Łagodzi ból i poprawia sen
Wśród innych przeciwwskazań do spożywania tej leczniczej mikstury można wymienić:
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- przepuklinę rozworu przełykowego,
- kamicę nerkową,
- niewydolność nerek.