Spis treści
Nalewka z rozmarynu – wypróbuj prosty przepis na rozmarynówkę
Rozmaryn jest od wieków znaną i cenioną przyprawą, słynącą ze swoich właściwości wzmacniających, uspokajających oraz usprawniających trawienie. Jest przedstawiany w kulturze ludowej jako symbol miłości, wierności, a także dziewictwa, a także pojawia się w kontekście miłości cielesnej. Związane jest to z tym, że w medycynie klasztornej stosowany był jako środek wzmacniający płodność oraz regulujący cykl menstruacyjny u kobiet.
Nalewka z rozmarynu wzmacnia cały organizm oraz odporność, rozgrzewa, zwalcza stany zapalne układu oddechowego, kaszel, katar, przeziębienie i gorączkę. Łagodzi też napięcie nerwowe, zmniejsza stres i ułatwia zasypianie. Rozmarynówka działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, nudności i zaparcia.
Składniki na rozmarynówkę:
- 1 szklanka ziela (liści) rozmarynu,
- 400 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę?
- Rozmaryn umieścić w szklanym, wyparzonym słoiku.
- Zalać wódką, szczelnie zamknąć i pozostawić na 14 dni.
- Co jakiś czas można wstrząsać słojem. Następnie przefiltrować.
Dawkowanie nalewki z rozmarynu
Fitoterapeuta, dr Henryk Różański zaleca, aby rozmarynówkę zażywać 3-4 razy dziennie po 5 ml lub 2-3 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę można również używać zewnętrznie do wcierania i przemywania, np. przy bólach reumatycznych lub chorobach skóry takich, jak trądzik.
Właściwości zdrowotne nalewki z rozmarynu
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) to wiecznie zielony krzew z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Dziko rośnie on w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce jest rośliną uprawianą głównie w doniczkach, rzadziej w ogrodach, ponieważ nie jest mrozoodporny.
Zobacz także: Odchudzająca kawa? Dodajesz to do kawy i chudniesz w oczach. Ta przyprawa spala tłuszcz
Rozmaryn posiada wąskie, ciemnozielone i aromatyczne listki wykorzystywane jako przyprawa w kuchni oraz ozdobne, drobne niebieskie, fioletowe lub białe kwiaty. Dlatego od wieków chętnie jest on uprawiany jako roślina ozdobna oraz kulinarna i lecznicza równocześnie. W kuchni podkreśla smak mięs, wędlin, ryb, ziemniaków, zup i sosów. Można z niego przygotować nie tylko nalewkę z rozmarynu, ale także smaczną i aromatyczną herbatę z rozmarynu, która posiada dodatkowo właściwości aromaterapeutyczne. Wdychanie naparu udrażnia nos i zatoki, rozrzedza zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie.
Czytaj także: Rozmaryn stosowany zewnętrznie wzmacnia cebulki włosowe. Przygotujesz z niego niedrogi środek na porost włosów.
Rozmaryn swoje lecznicze właściwości zawdzięcza zawartości flawonoidów, garbników, triterpenów i olejków eterycznych takich, jak: cyneol, pinen, cymen, borneol. Zawiera on także kwasy organiczne w tym kwas rozmarynowy, ursulowy i oleanowy.
Rozmaryn działa:
- przeciwzapalnie,
- bakteriobójczo,
- odkażająco,
- wykrztuśnie,
- wzmacniająco,
- rozgrzewająco,
- napotnie,
- przeciwrobaczo,
- żółciopędnie,
- rozkurczowo,
- hipotensyjnie (obniża ciśnienie krwi),
- uspokajająco,
- nasennie,
- moczopędnie,
- wiatropędnie.
Nalewka rozmarynowa na wzmocnienie, trawienie, bolesne miesiączki i bezsenność
Dzięki temu nalewka z rozmarynu wzmacnia organizm, wspomaga odporność i pomaga w walce z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi. Warto stosować ją w czasie przeziębienia czy grypy z towarzyszącą gorączką, kaszlem, katarem, bólem gardła. Sprawdzi się również jako kuracja wzmacniająca po zabiegach chirurgicznych. Rozmaryn wspomaga również leczenie nadciśnienia tętniczego z towarzyszącymi zawrotami głowy, szumami w uszach i zaciemnieniem w oczach. Lecznicze ziele wpływa również korzystnie na pracę układu pokarmowego, w tym wątroby, trzustki i żołądka, usprawnia trawienie, wzmacnia apetyt, reguluje wypróżnianie zapobiegając zaparciom, biegunkom i wzdęciom.
Rozmaryn pomoże zwalczyć dolegliwości ze strony układu moczowo-płciowego, takie jak: upławy, skąpe krwawienia miesiączkowe oraz bolesne miesiączki, zapalenie przydatków, stany zapalne jąder i prostaty. Działa on również moczopędnie, dzięki czemu wspomaga pracę nerek oraz ułatwia oczyszczanie się organizmu.
To wszechstronne ziele wykazuje także pozytywne oddziaływanie na zdrowie psychiczne, ponieważ dodaje energii, poprawia humor, koi nerwy. Warto stosować rozmaryn wspomagająco w łagodzeniu wyczerpania, nerwowego, stresu, bezsenności oraz w przypadku odczuwania lęków i niepokoju.
Przeciwwskazania do stosowania rozmarynówki
Jak każdy wyciąg alkoholowy, nalewka z rozmarynu nie jest wskazana do stosowania przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W ich przypadku nie powinno się również zażywać żadnych innych preparatów z rozmarynem, ponieważ nie jest znany wpływ tego zioła na płód i dziecko. Poza tym rozmarynówki nie powinny pić:
- osoby z alergią na rozmaryn,
- dzieci i młodzież do 18. roku życia,
- osoby z alergią na alkohol lub jego nietolerancją,
- osoby stosujące leki, których składniki aktywne wchodzą w reakcję z alkoholem.