Spis treści
Prosty przepis na nalewkę z kozieradki
Kozieradka (Trigonella foenum-graecum), nazywana również koniczyną grecką, reckim sianem, bożą trawką i fengryką, to roślina z rodziny bobowatych, która uprawiana jest również w naszym kraju. Jej nasiona wykorzystuje się jako przyprawę lub składnik wcierek przeciw wypadaniu włosom. Niewiele osób jednak wie, że z tych niewielkich żółtych ziarenek można przygotować leczniczą nalewkę o wielu zdrowotnych właściwościach.
Składniki na nalewkę z kozieradki:
- 50 g nasion kozieradki (5 płaskich łyżek),
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 300 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować leczniczą nalewkę?
- Nasiona kozieradki dokładnie przesiać przez sito, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń np. piasku.
- Kozieradkę wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem i zakręcić.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając o codziennym zamieszaniu zawartością słoika.
- Nalewkę przecedzić przez gęste sito lub gazę złożoną w kilka warstw i przelać do szklanych butelek.
- Odstawić na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie nalewka z kozieradki jest gotowa do spożycia.
Do nalewki z kozieradki można również dodać nasiona pieprzu lub ziela angielskiego, dzięki czemu zyska ona ostrzejszy smak, a także dodatkowe właściwości zdrowotne.
Zobacz też: Chcesz przygotować domową nalewkę? Podajemy sprawdzone rady eksperta
Właściwości zdrowotne nalewki z nasion kozieradki
Kozieradka stanowi skarbnicę witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Jak podaje dr Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta i zielarz, nasiona tej rośliny, a także wyciągi alkoholowe zawierają znaczne ilości śluzów, saponin sterydowych, olejku eterycznego, lektyn, fitosteroli, choliny, flawonoidów, a także witaminy C, B1, beta-karotenu, żelaza i cynku.
Fitosterole roślinne to substancje, które w łagodny sposób obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Natomiast flawonoidy jako silne przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, łagodzą stan zapalny w organizmie oraz spowalniają proces starzenia się komórek organizmu.
Zobacz też: Wypadanie włosów już nie będzie problemem. Naturalna wcierka na porost włosów wzmacnia je i regeneruje
Związkiem zawartym w nalewce z kozieradki jest również cholina, która wspiera pracę układu nerwowego, dzięki czemu poprawia pamięć i koncentrację. Z tego względu ta lecznicza mikstura może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja i otępienie, jednak tylko w przypadku spożywania dawek leczniczych.
Co ważne, nalewka z kozieradki zawiera diosgeninę, która pobudza wydzielanie insuliny, a tym samym łagodnie obniża stężenie glukozy we krwi. Związek ten dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju glukozurii, czyli cukromoczu.
Zawartość tych wszystkich związków sprawia, że nalewka z kozieradki wykazuje działanie:
- przeciwzapalne,
- detoksykujące,
- wzmacniające,
- moczopędne,
- przeciwobrzękowe,
- hipoglikemizujące, czyli obniżające poziom glukozy we krwi,
- hipotensyjne, czyli w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Eksperci medycyny naturalnej dodają również, że ta lecznicza mikstura wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze, dzięki czemu może wspierać pracę wątroby i ułatwiać trawienie tłustych pokarmów.
Fitoterapeuta w swoich pracach naukowych sugeruje, że stosowanie dawek leczniczych może łagodzić objawy i wspierać leczenie wielu dolegliwości, w tym:
- reumatyzmu,
- zwyrodnienia stawów,
- niedokrwistości,
- zaparć,
- kamicy żółciowej,
- kaszlu,
- infekcji układu oddechowego,
- stanów zapalnych jamy ustnej – do przygotowania płukanki z 1 łyżki nalewki i 50 ml ciepłej wody,
- niestrawności,
- bólu brzucha,
- pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki z kozieradki
Nalewka z kozieradki to ziołowe remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Może być stosowana profilaktycznie lub jako element terapii. Dawka lecznicza tej ziołowej mikstury to 30 ml dziennie. Eksperci radzą, aby 15 ml nalewki wymieszać z 50 ml wody i pić 2 razy dziennie.
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie po nią sięgać. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań można wymienić również:
- alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
- alergię na kozieradkę,
- alergię na rośliny z rodziny bobowatych, czyli m.in. bób, ciecierzycę, soczewicę i soję,
- stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem,
- leczenie onkologiczne przy użyciu radioterapii lub chemioterapii,
- ostry stan zapalny żołądka i jelit.
Źródło: Kozieradka – Trigonella w sporcie Medycyna Dawna i Współczesna