Spis treści
Mięta na niestrawność, ból brzucha i problemy z kupą
Mięta to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych, do którego należy 25 gatunków i ich mieszańców. W Polsce najczęściej spotykane to:
mięta polna (Mentha arvensis),
mięta nadwodna (Mentha aquatica),
mięta zielona (Mentha spicata),
mięta długolistna (Mentha longifolia),
mięta pieprzowa (Mentha piperita).
Mięta zawiera m.in. olejek miętowy (w tym mentol), witaminę C i A, beta-karoten, rutynę, apigeninę, betainę, kwas oleanowy i ursulowy oraz składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, wapń, cynk i selen.
Dzięki zawartości olejku miętowego mięta przede wszystkim jest pomocna na problemy trawienne. Łagodzi bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Ułatwia zrobienie kupy, zmniejsza nudności i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Łagodzi też bóle miesiączkowe, odświeża i orzeźwia, działa chłodząco i poprawia samopoczucie.
Jak zrobić syrop miętowy z mięty? Wypróbuj prosty przepis
Do zrobienia syropu z mięty możesz użyć każdego gatunku mięty. Sprawdzi się zarówno mięta z ogrodu, jak i ta kupiona w sklepie i hodowana w doniczce na parapecie. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy poradzi sobie z przygotowaniem pysznego syropu miętowego. Aby go wykonać potrzebujesz tylko 4 składników:
1 litr (4 szklanki) wody,
100 g (40 gałązek) świeżej mięty,
sok wyciśnięty z 2 cytryn,
1-2 szklanki cukru (opcjonalnie miód lub erytrol).
Jak zrobić syrop z mięty? Prosty przepis
Miętę wypłucz, włóż do garnka, zalej wodą.
Zagotuj i zmniejsz moc palnika.
Gotuj przez kilka minut i zdejmij z palnika.
Wodę miętową odstaw na 20 minut.
Po tym czasie przecedź, dosyp cukier i jeszcze raz zagotuj syrop.
Gdy cukier się rozpuści dodaj sok z cytryny.
Jeszcze gorący syrop przelej do czystych, wygotowanych słoików lub butelek.
Mocno zakręć każdy pojemnik. Po ostygnięciu butelki lub słoiki powinny się zassać. Nie musisz przekręcać ich do góry dnem ani pasteryzować.
Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Syrop może tak stać nawet przez ponad rok. Będzie więc idealny nie tylko do chłodnych, orzeźwiających lemoniad i drinków, ale też do ciepłej zimowej herbaty jako remedium na przeziębienie i niestrawność.
Na co pomaga syrop z mięty?
Mięta ceniona jest przede wszystkim za swoje właściwości wspomagające pracę układu pokarmowego. Usprawnia trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit, niweluje niestrawność, wzdęcia, zaparcia, działa rozkurczowo i łagodzi ból brzucha. Zmniejsza też nudności, chroni wątrobę i zwiększa produkcję żółci.
Działa także uspokajająco, koi nerwy, rozluźnia, a jej rześki smak i aromat odświeżają, dodają energii i poprawiają nastrój.
Syrop z mięty działa też antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Dzięki temu będzie pomocny przy leczeniu przeziębienia, grypy czy zapalenia zatok. Mięta wspomaga też odporność, wspiera więc walkę organizmu z infekcją. Syrop złagodzi kaszel, katar, ból gardła, mdłości czy zaburzenia gastryczne. Można go dodać do ciepłej herbaty, żeby się rozgrzać i równocześnie odświeżyć.
Syrop z mięty sprawdzi się także podczas upałów podawany na zimno w postaci lemoniady czy jako dodatek do koktajli, lodów i deserów. Orzeźwi, ochłodzi, pobudzi trawienie, oczyści wątrobę i jelita, ułatwi zrobienie kupy i zapobiegnie zastojom zbędnych produktów przemiany materii oraz żółci w przewodzie pokarmowym.
Źródło: Mięta – Mentha w medycynie i kosmetyce Medycyna dawna i współczesna