Melon – kalorie, właściwości i wartości odżywcze. Jakie wartości zdrowotne ma kantalupa (cantaloupe), melon miodowy i galia?

Elżbieta Kozłowska
Melon kantalupa ma brązowo-zieloną żebrowaną skórkę, kryjącą intensywnie pomarańczowy, słodki miąższ.
Melon kantalupa ma brązowo-zieloną żebrowaną skórkę, kryjącą intensywnie pomarańczowy, słodki miąższ. pixabay
Udostępnij:
Melon trafił do Europy w XV wieku, jednak jego korzystne właściwości i bogactwo odżywcze znane były już w czasach starożytnych. Popularną odmianą jest melon kantalupa (cantaloupe), jednak nie mniejszym gronem amatorów cieszy się melon miodowy i melon galia. Choć melon najsmaczniejszy jest w rodzimych krajach, również w Polsce można cieszyć się jego słodkim i orzeźwiającym smakiem. Miąższ melona jest zasobny w potas, oraz bata-karonen. Jedzenie go w lecie nawadnia i wzbogaca gospodarkę wodno-elektrolitową o cenne pierwiastki. Sprawdź, ile kalorii ma melon i jakie prozdrowotne właściowści.

Melon to owoc, czy warzywo?

Chociaż – ze względu na smak – melon kojarzony jest z owocami, pod względem botanicznym jest rodzajem ogórka, a więc warzywem. Zgodnie z klasyfikacją należy do rodziny warzyw dyniowatych, podobnie jak wspomniany ogórek, cukinia, arbuz i dynia. Mimo wszystko z uwagi na zastosowanie kulinarne, w obiegowej opinii melon to rodzaj owocu.

Melon kantalupa i inne odmiany

Melon rośnie dziko w Afryce, Australii i części Azji oraz na niektórych wyspach pacyficznych. Uprawiany jest w wielu krajach, także w Polsce. Istnieje wiele odmian melonów, które różnią się między sobą wyglądem, wielkością oraz smakiem. Bardzo popularny jest melon miodowy, który ma podłużny kształt, żółtą lub zielonkawą skórkę i jasnopomarańczowy miąższ. Charakterystyczna jest dla niego słodycz i duża soczystość. Z kolei melon kantalupa (cantaloupe) jest kulisty, ma złoto-zieloną, często podłużnie żebrowaną skórkę oraz intensywnie pomarańczowy miąższ. Melon kantalupa jest słodki, choć nieco mniej niż miodowy, ma wyrazisty smak i aromat. Często spotykany w polskich sklepach jest również melon galia – z zewnątrz żółty, a w środku jasnozielony, natomiast w smaku neutralny.

Rośliny dyniowate kojarzą się przede wszystkim z tytułową dynią, podczas gdy w skład tej rodziny wchodzą też inne przepyszne warzywa, a także owoce! Są niezwykle soczyste, kolorowe, bardzo smaczne i sycące! Działają orzeźwiająco i odświeżająco. Niektóre świetnie nadają się do domowych przetworów, inne najlepsze są spożywane na surowo, a inne – upieczone. Dyniowate są przede wszystkim świetną opcją dla osób odchudzających się, bowiem są bardzo niskokaloryczne. Dostarczają mnóstwo potasu i beta-karonenu, który wykazuje działanie przeciwutleniające. Mają stosunkowo niewiele błonnika, co przedkłada się na to, że są łatwostrawne i sprawia, że mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego. Czy potrafisz bez zastanowienia wymienić 6 rodzajów roślin dyniowatych? Bez względu na to, czy odpowiedziałeś: tak lub nie, z pewnością dowiesz się wielu ciekawych faktów na temat tej wyjątkowej grupy roślin.

Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin d...

Ile kalorii ma melon? Czy ma wysoki indeks glikemiczny?

Melon kalorie dostarcza w bardzo niewielkich ilościach, dlatego określić go można owocem niskokalorycznym. Miąższ melona w około 90 proc. składa się z wody. Niezależnie od odmiany w 100 gramach miąższu znajduje się około 35 kcal, 8,6 g węglowodanów, 0,9 g białka i 0,2 g tłuszczu. Zawartość błonnika w melonie nie jest duża i wynosi ok. 1 g na 100 g owocu.

Średniej wielkości obrany ze skórki melon waży ok. 500 gramów. Połowa tego owocu dostarcza zatem niecałe 100 kcal, mnóstwo nawadniającej wody.

Melony to owoce o średnim indeksie glikemicznym wynoszącym 60 jednostek. Należy pamiętać, że wartość IG odnosi się do porcji produktu, jaka zawiera 50 g węglowodanów – będzie to 581 g melona!

Przeczytaj również poradniki o innych owocach i warzywach:

Jakie wartości odżywcze zapewnia melon?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie