Męczy cię zgaga? Unikaj tych produktów, bo problem może się nasilić! Sprawdź, co wolno jeść, a czego lepiej unikać przy objawach zgagi

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Dowiedz się z kolejnych slajdów, których produktów lepiej unikać przy zgadze.  Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Dowiedz się z kolejnych slajdów, których produktów lepiej unikać przy zgadze. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE SIphotography/gettyimages
Udostępnij:
Zgaga to objaw cofania się kwaśnej treści pokarmowej do przełyku. Jak się okazuje, spożywanie niektórych pokarmów może zwiększyć ryzyko pojawienia się charakterystycznego pieczenia w okolicy gardła. Sprawdź, których produktów powinno się unikać podczas zgagi.

Czym jest zgaga i jakie są jej objawy?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego, w którym zalegająca treść pokarmowa cofa się do przełyku, a czasem nawet do gardła i jamy ustnej, co wywołuje charakterystyczny piekący ból.

Ten nieprzyjemny objaw zazwyczaj spowodowany jest zbyt dużą ilością przyjętego pokarmu, spożyciem kolacji bezpośrednio przed snem lub jedzeniem w pośpiechu. Ponadto do czynników zwiększających ryzyko pojawienia lub nasilenia się zgagi należą zaburzenia opróżniania żołądka, nadwaga, otyłość, ciąża oraz spożywane produkty.

Poznaj produkty spożywcze mogące nasilać zgagę. Lepiej ich unikaj!

Sporadyczne występowanie zarzucania treści pokarmowej do przełyku jest fizjologicznym zjawiskiem i nie powinno budzić niepokoju. Problem pojawia się, gdy dolegliwości pojawiają się na tyle często, że zaczynają zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Są jednak choroby, w których występowanie zgagi jest jednym z objawów, a należą do nich:

  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • rak żołądka.

Objawy zgagi pojawiają się szczególnie w nocy, w pozycji leżącej oraz po obfitym posiłku. Do najczęstszych dolegliwości, związanych z zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku można zaliczyć:

  • pieczenie w gardle i przełyku,
  • kwaśne odbijanie,
  • czkawkę,
  • ucisk w okolicy mostka,
  • uczucie przepełnienia w brzuchu,
  • nudności,
  • wymioty.

W przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości warto przeanalizować sposób żywienia i wyeliminować produkty, które mogą nasilać ból i dyskomfort.

Masz zgagę? Tych produktów lepiej unikaj!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Przez pandemię żyjemy o 2 lata krócej - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie