Czym jest zgaga i jakie są jej objawy?
Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego, w którym zalegająca treść pokarmowa cofa się do przełyku, a czasem nawet do gardła i jamy ustnej, co wywołuje charakterystyczny piekący ból.
Ten nieprzyjemny objaw zazwyczaj spowodowany jest zbyt dużą ilością przyjętego pokarmu, spożyciem kolacji bezpośrednio przed snem lub jedzeniem w pośpiechu. Ponadto do czynników zwiększających ryzyko pojawienia lub nasilenia się zgagi należą zaburzenia opróżniania żołądka, nadwaga, otyłość, ciąża oraz spożywane produkty.
Poznaj produkty spożywcze mogące nasilać zgagę. Lepiej ich unikaj!
Sporadyczne występowanie zarzucania treści pokarmowej do przełyku jest fizjologicznym zjawiskiem i nie powinno budzić niepokoju. Problem pojawia się, gdy dolegliwości pojawiają się na tyle często, że zaczynają zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Są jednak choroby, w których występowanie zgagi jest jednym z objawów, a należą do nich:
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- przepuklina rozworu przełykowego,
- rak żołądka.
Zobacz także: To zwykła zgaga czy poważna choroba? Świąteczne przejedzenie może wywołać nieprzyjemne objawy
Objawy zgagi pojawiają się szczególnie w nocy, w pozycji leżącej oraz po obfitym posiłku. Do najczęstszych dolegliwości, związanych z zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku można zaliczyć:
- pieczenie w gardle i przełyku,
- kwaśne odbijanie,
- czkawkę,
- ucisk w okolicy mostka,
- uczucie przepełnienia w brzuchu,
- nudności,
- wymioty.
W przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości warto przeanalizować sposób żywienia i wyeliminować produkty, które mogą nasilać ból i dyskomfort.
Masz zgagę? Tych produktów lepiej unikaj!