
Dowiedz się z kolejnych slajdów, których produktów lepiej unikać przy zgadze.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Owoce i soki cytrusowe
Cytrusy są źródłem antyoksydantów, czyli związków chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, jednak w niektórych przypadkach mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu.
Zawarte w cytrusach kwasy owocowe mogą dodatkowo zakwaszać treść pokarmową, co będzie skutkowało podrażnieniem błony śluzowej i wzrostem wydzielania kwasu solnego w żołądku.
W przypadku nawracającego zarzucania treści pokarmowej do przełyku warto zamienić cytrusy na inne owoce np. na banany.
Należy również pamiętać, że spożywanie owoców cytrusowych na czczo może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów żołądka oraz nadżerek.

Kawa
Kawa jest źródłem kofeiny, która działa drażniąco na błonę śluzową żołądka i może nasilać wydzielanie kwasu solnego, a tym samym powodować zgagę.
Kofeina dodatkowo obniża napięcie dolnego zwieracza przełyku, co ułatwia cofanie się treści pokarmowej do górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu kawy zauważalne są najczęściej podczas picia jej na pusty żołądek.

Mięta
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przy pojawieniu się zgagi jest picie naparu z liści mięty pieprzowej.
Olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, co jest korzystnym zjawiskiem przy niestrawności, jednak może nasilać cofanie się treści pokarmowej do przełyku.
Warto wspomnieć, że u niektórych osób mięta nie będzie nasilać objawów bólowych, dlatego spożywanie jej powinno być rozważone indywidualnie.

















