Spis treści
Kawa o poranku może być złym pomysłem. Dlaczego nie wolno pić kawy rano?
Według Narodowego Stowarzyszenia Kawy dwie trzecie dorosłych Amerykanów pije kawę, by dodać sobie energii o poranku, spożywając średnio trzy filiżanki dziennie. Jednak badania wykazały, że wypicie kawy przed śniadaniem może prowadzić do bólu brzucha i nieprzyjemnej zgagi.

W naszych żołądkach naturalnie występuje kwas pomagający w trawieniu pokarmu. Jednak kwaśny odczyn kawy może skutkować produkcją jeszcze większej ilości kwasu, co bez pokarmu, który mógłby go wchłonąć, prowadzi do dyskomfortu.
– Jeśli zjesz śniadanie razem z kawą, kwas żołądkowy ma co trawić, co złagodzi negatywne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, z którymi możesz się spotkać – informuje Baylor Scott & White Health.
Za bezpieczną dawkę kofeiny według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) uznaje się ilość do czterech filiżanek kawy dziennie. Jednak nie każda filiżanka oddziałuje na wszystkich w ten sam sposób.
Przykładowo osoby z zapaleniem przełyku mogą być bardziej podatne na negatywne skutki kwasu zawartego w kawie, ponieważ już odczuwają skutki refluksu żołądkowo-przełykowego, czyli cofania się kwasu żołądkowego do przełyku.
Istnieje również genetyczna predyspozycja do występowania refluksu, który częściej dotyka osoby starsze. Wraz z wiekiem zażywamy więcej leków, a nasze mięśnie zaczynają słabnąć, przez co ryzyko wystąpienia tego schorzenia i jego objawów rośnie. Należy do nich m.in. paląca zgaga — uczucie pieczenia promieniujące w górę klatki piersiowej.
U niektórych osób takie dolegliwości mogą wystąpić niezależnie od tego, czy zjedzą coś przed wypiciem kawy czy nie.
– Niektórzy zauważają, że kawa jest dla nich wyzwalaczem objawów — mogą wtedy odczuwać dyskomfort, to nie jest groźne, ale z pewnością nieprzyjemne — mówi dr Harmony Allison, adiunkt gastroenterologii w Tufts Medical Center, cytowana przez Health.
Cukrzyca i otyłość przez poranną kawę?
Gdy pijesz kawę na czczo i zastępuje ci ona prawdziwe śniadanie wpływa również na poziom hormonów, podnosząc poziom kortyzolu. Kortyzol to główny hormon stresu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie. Jednak utrzymujący się na wysokim poziomie kortyzol nie jest korzystny i zwiększa ryzyko poważnych chorób, takich jak cukrzyca.
– Gdy poziom kortyzolu jest podniesiony, ryzyko przybrania na wadze, cukrzycy, problemów z sercem i innych schorzeń znacznie wzrasta – twierdzi dietetyk Anthony DiMarino z Cleveland Clinic w rozmowie z Cleveland Clinic.
Podobnie jak kofeina, wysoki poziom kortyzolu może sprawiać, że czujemy się drażliwi, pobudzeni i szybciej bije nam serce.
Na pusty żołądek efekty te mogą się nasilać. Dotyczy to szczególnie osób powyżej 65. roku życia, które według UCLA Health metabolizują kofeinę wolniej niż młodsze osoby.
Picie kawy bez śniadania może także zakłócić nasz metabolizm, osłabiając zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi i narażając nas na większe ryzyko uszkodzenia nerwów oraz wzroku według badań opublikowanych w 2020 roku.
– Mówiąc wprost, kontrola poziomu cukru we krwi jest zaburzona, gdy pierwszą rzeczą, z jaką ma styczność nasz organizm po przebudzeniu — szczególnie po źle przespanej nocy — jest kawa – stwierdził profesor James Betts, współdyrektor Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath.
Zamiast od kawy zacznij dzień od śniadania
Aby złagodzić te wszystkie skutki, warto coś zjeść. Nie wszystkie produkty jednakowo zmniejszą działanie kwasu. Przykładowo, owsianka z bananem lub płatki z mlekiem migdałowym pomagają zneutralizować kwasowość kawy.
Dobrym wyborem jest także ciemniej palona kawa — zawiera mniej kwasów. Niektórym może także przypaść do gustu poranna matcha — również pobudza, ale jest mniej kwaśna niż kawa.
Mimo wszystko zjedzenie czegoś przed kawą jest szybszym i prostszym sposobem niż całkowita zmiana porannego rytuału.
– Obecność pokarmu w żołądku spowalnia wchłanianie kofeiny do krwiobiegu – zauważa DiMarino.
© Independent Digital News & Media Ltd / Polska Press Grupa









