Spis treści
Przepis na majerankówkę, czyli ziołową nalewkę z majeranku
Lebiodka majeranek (Origanum majorana), nazywana też po prostu majerankiem, to popularna przyprawa, którą często dodaje się do zup, sosów, dań głównych, a nawet marynat i kiszonek (tutaj poznasz najlepsze przyprawy do przetworów). Zbiór majeranku warto wykonać jeszcze przed kwitnieniem, dzięki czemu w kolejnym roku uprawy osiąga się znacznie większe plony.
Niewiele osób wie, że majeranek to roślina, z której można przygotować leczniczą nalewkę. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko dwóch składników, dużego słoika oraz kilkukrotnie złożonej gazy.
Składniki na nalewkę majerankową:
- szklanka świeżego lub suszonego ziela majeranku,
- 1000 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę z majeranku?
- Majeranek wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem i zakręcić.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając o codziennym zamieszaniu zawartością słoika.
- Nalewkę przecedzić przez gazę, przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na minimum 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie nalewka majerankowa jest gotowa do spożycia.
Właściwości lecznicze nalewki z majeranku. Przy jakich dolegliwościach pomaga?
Majeranek to ceniona roślina, która jest powszechnie dodawana do potraw smażonych i ciężkostrawnych. Dodatkowo napary z majeranku stosuje się w przypadku zaburzeń trawienia, zarówno u kobiet ciężarnych i karmiących, jak i u dzieci powyżej 5. roku życia.
Czytaj także: Na Dzień Babci i Dziadka podaruj zdrowy prezent od serca. Domowe nalewki sprawdzą się idealnie
Natomiast ziołowa nalewka majerankowa stanowi źródło cennych związków, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Warto jednak pamiętać, że zdrowotne działanie osiąga się pijąc tylko ustalone dawki lecznicze.
Według dr Henryka Różańskiego, cenionego fitoterapeuty, majerankówka obfituje w olejek eteryczny (alfa-triterpen, linalol i karwakrol), który charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, a także przeciwwirusowym i lekko przeciwbólowym.
Dodatkowo majerankówka to źródło glikozydów flawonoidowych i fenolowych, które jako silne antyoksydanty zmniejszają stan zapalny i wspierają odporność organizmu.
Warto także wspomnieć o garbnikach, związkach o silnym działaniu ściągającym, czyli obkurczającym naczynia krwionośne. Z tego względu nalewka z majeranku może wspierać walkę z biegunkami, które często są objawem zatrucia pokarmowego.
Fitoterapeuta sugeruje również, że obecne w majerankówce fitosterole zmniejszają utlenianie cholesterolu, a tym samym hamują rozwój i obkładanie się w tętnicach blaszki miażdżycowej. Dzięki temu stosowanie dawki leczniczej może zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, która często jest bezpośrednią przyczyną zawału serca, udaru mózgu i zatoru płucnego.
Przy jakich jeszcze dolegliwościach pomaga nalewka z majeranku? Ta ziołowa mikstura może wspierać leczenie tych objawów i schorzeń:
- niestrawność,
- ból i skurcze brzucha,
- wzdęcia,
- zgaga,
- biegunka,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- obrzęki,
- zakażenie układu moczowego,
- miażdżyca,
- hipercholesterolemia,
- cukrzyca typu 2,
- insulinooporność,
- stan przedcukrzycowy,
- ból gardła i krtani – przygotować płukankę z 1 łyżki nalewki i 50 ml ciepłej wody i stosować 3-4 razy dziennie.
Nalewka majerankowa może okazać się pomocna również przy bólach reumatycznych, siniakach i obrzękach. W tych dolegliwościach warto nasączyć nalewką gazę i przyłożyć do bolącego miejsca na ok. 15 minut.
Fitoterapeuci w swoich pracach zaznaczają, że majeranek wykazuje działanie przeciwwirusowe, szczególnie w przypadku wirusa opryszczki (Herpes simplex), dlatego smarowanie nalewką z majeranku zmienionego chorobowo miejsca może przyspieszyć proces gojenia się rany.
Jak stosować nalewkę majerankową? Oto główne przeciwwskazania do picia majerankówki
Nalewkę majerankową stosuje się tylko w przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości. Dawka lecznicza wynosi 30 ml dziennie. Można przyjmować ją codziennie przez 14 dni, po czym należy zrobić przerwę na minimum 4 tygodnie.
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać nalewkę z majeranku. Przeciwwskazaniami do jej picia są:
- ciąża i karmienie piersią,
- wiek poniżej 18. roku życia,
- niskie ciśnienie tętnicze krwi,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- stosowanie leków, których składniki mogą wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem.
Źródło: Majeranek – Majorana w praktycznej fitoterapii Medycyna Dawna i współczesna