Spis treści
Dieta przeciwko demencji i udarowi mózgu. Lekarz poleca metodę „małych kroków”
Dr Bing, który dzieli się swoją wiedzą na Instagramie i TikToku, zdradził, co warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko demencji i udaru mózgu. Dzięki tym produktom i niewielkim zmianom w diecie będziesz mieć zdrowszy mózg.

– Jako neurolog często rozmawiam z pacjentami o zmianach w diecie, aby obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu lub demencji – mówi ekspert. – Nauczyłem się jednak, że jeśli zalecenia nie są realistyczne dla czyjegoś stylu życia lub jeśli zmiany są zbyt drastyczne, jest mało prawdopodobne, że dana osoba zastosuje się do nich i nic się nie zmieni – dodaje.
Ekspert podkreśla, że ważna jest konsekwencja i wprowadzanie małych, trwałych zmian, które pasują do twojego codziennego życia.
Jak wyjaśnia neurolog, każdy powinien wypróbować trzy proste zmiany. Oto kilka małych kroków, które z czasem mogą zrobić dużą różnicę.
Krok 1: zjedz orzechy przed posiłkiem
Lekarz zaleca, aby przed zjedzeniem posiłku lub nawet przekąski sięgnąć po orzechy.
– Mówię o 5 do 10 migdałach lub orzechach włoskich. Orzechy zawierają dobre tłuszcze, białko i przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych. Ponadto pomagają dłużej czuć się sytym i zmniejszają apetyt – wyjaśnia ekspert.
Zjedzenie kilku orzechów pomaga też „zapobiegać skokom insuliny spowodowanym przez słodkie lub wysokowęglowodanowe pokarmy, co jest dobre dla zdrowia metabolicznego, a także dla zdrowia mózgu”.
Krok drugi: zamień jeden słodki napój na wodę lub zieloną herbatę
Dr Bing w swojej drugiej wskazówce zachęca ludzi do „zamiany tylko jednego słodkiego napoju lub części słodkiego napoju dziennie na wodę lub zieloną herbatę”.
Jak mówi, napoje te zawierają dużo cukru, ale ograniczenie ich nawet w niewielkim stopniu pomoże ci w przyszłości.
– Napoje takie jak napoje gazowane lub napoje energetyczne są pełne cukru, a wszyscy wiemy, że nie jest to dobre dla naszego organizmu – wyjaśnia lekarz. – Najlepiej byłoby, gdybyśmy w ogóle ich nie pili, ale nawet wyeliminowanie niektórych z nich z codziennego życia może mieć duże znaczenie na dłuższą metę – dodaje.
Krok 3: jedz w domu
Trzecia i ostatnia rada lekarza jest najbardziej wymagająca. Chodzi bowiem o to, żeby samodzielnie przygotowywać posiłki. Jak mówi dr Bing, „gotowanie w domu nie musi być nudne” i zachęca do wypróbowywania różnych przepisów i składników.
– Badania wykazały, że domowe posiłki mają zazwyczaj niższą zawartość kalorii, cukru i niezdrowych tłuszczów w porównaniu z restauracjami lub opcjami na wynos – mówi ekspert. – Wniosek jest taki, że nie musisz wprowadzać drastycznych zmian ani płacić za drogie plany posiłków, aby być zdrowym.
Źródło: Simple diet changes for better brain health Dr Bing Instagram