Te produkty szkodzą mózgowi
Aby nasz mózg sprawnie pracował nie wystarczy sięgać po wybrane produkty, należy także ograniczyć lub wyeliminować spożycie niektórych potraw. Jedzone często mogą prowadzić do gorszego samopoczucia, a także do poważnych chorób.
Tych produktów nie należy spożywać:
- Słodzone napoje ze względu na wysoką zawartość cukru sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2. Cukrzyca ma z kolei udowodniony wpływ na ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzhaimera. Ponadto podwyższony poziom cukru we krwi może sprzyjać rozwijaniu się demencji.
- Żywność wysoko przetworzona, czyli przekąski słodkie i słone, gotowe posiłki, takie jak makarony czy sosy, są źródłem zbędnych tłuszczów, soli i cukru, które sprzyjają otyłości. Ponadto jedzenie smażonych potraw i przetworzonego mięso negatywnie wpływa na proces uczenia się i zapamiętywania.
- Tłuszcze trans znaleźć można m.in. w baraninie i wołowinie, maśle, tłustym mleku, a także w sklepowych ciastach i ciasteczkach, chipsach i innych gotowych przekąskach. Ich spożywanie może przyczynić się do pogorszenia pamięci i funkcji poznawczych, a także zwiększyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzhaimera.
- Alkohol spożywany w nadmiarze zmniejsza objętość mózgu, może zaburzać proces zapamiętywania i snu oraz zmieniać sposób zachowania. Jest szczególnie niebezpieczny dla nastolatków oraz dla kobiet w ciąży.
ZOBACZ W GALERII: Jakie produkty wpływają dobrze na pracę mózgu?
Jedz te produkty – będziesz mieć sprawny i zdrowy mózg
Niektóre pokarmy mogą pozytywnie wpływać na pracę naszego mózgu. Kluczem do ich wyboru są składniki odżywcze, które chronią układ nerwowy przed stanem zapalnym, wspierają pamięć i rozwój mózgu. Wśród nich znajdziemy m.in. antyoksydanty, które przeciwdziałają wolnym rodnikom niszczącym komórki nerwowe oraz kwasy tłuszczowe omega-3 – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Jadłospis zdrowy dla naszego mózgu powinien być zróżnicowany i bogaty w warzywa, w szczególności zielone, rośliny strączkowe, owoce jagodowe, a także w produkty pełnoziarniste oraz pestki, orzechy oraz ryby.
Zobacz także:
Źródła:
- 11 Best Foods to Boost Your Brain and Memory Healthline
- The 7 Worst Foods for Your Brain Healthline