Kiełbasa i bekon w diecie są związane z rozwojem demencji. Naukowcy przestrzegają

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jesteś tym, co jesz – na pewno znasz to powiedzenie. To nic nowego, że dieta wpływa na twoje zdrowie. Ale czy wiesz, co jeść, żeby nie mieć demencji? Naukowcy z Harvard Medical School mówią, czego lepiej unikać, żeby zachować funkcje poznawcze i długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Spis treści

Czego nie jeść przy demencji? Naukowcy ostrzegają przed jednym składnikiem

Wieloletnie spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego – jak np. kiełbasa i inne wędliny, ma związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych i rozwojem demencji. Długofalowe badanie na ten temat opublikowało czasopismo „Neurology”.

Jedzenie dużych ilości mięsa jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka przewlekłych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca typu
Jedzenie dużych ilości mięsa jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka przewlekłych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca typu 2. freepik

Autorzy pracy przypominają, że jedzenie dużych ilości mięsa jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka przewlekłych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca typu 2.

– Czerwone mięso jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i we wcześniejszych badaniach wykazano, że zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca, które wiążą się z pogorszeniem zdrowia mózgu – wyjaśnił współautor pracy Dong Wang z Harvard Medical School w Bostonie.

Czytaj też: Jak najzdrowiej jeść? Ranking diet na 2025 rok. Jaka jest najlepsza dieta? Jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna

Aby sprawdzić związek diety bogatej w produkty mięsne z zaburzeniami poznawczymi i demencją, naukowcy z Harvard Medical School analizowali dane zebrane w grupie 133 771 osób biorących udział w dwóch długofalowych badaniach – Nurses’ Health Study (NHS) oraz Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). W momencie włączenia do badań średnia wieku uczestników wynosiła 49 lat i u nikogo nie stwierdzono demencji. Stan ich zdrowia monitorowano długofalowo, nawet przez 43 lata. W tym czasie u 11 173 rozwinęła się demencja.

Dieta, która usprawnia mózg. Po jakie produkty sięgać?

Dieta, która usprawnia mózg. Po jakie produkty sięgać?

Czy można wspomóc mózg za pomocą odpowiedniego żywienia? Jak najbardziej, a sposobem na to jest dieta MIND – jadłospis opracowany przez naukowców zajmujących się starzeniem mózgu. Dzięki działaniu chr...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Czy czerwone mięso może powodować demencję?

Naukowcy regularnie aktualizowali dane na temat diety badanych osób. Wszyscy co 2 lub 4 lata wypełniali dziennik żywieniowy, spisując co jedli i jak często. Naukowcy obliczali, jakie ilości przetworzonego czerwonego mięsa uczestnicy badania spożywali średnio każdego dnia.

Za nieprzetworzone czerwone mięso uważa się:

  • wołowinę,
  • mięso ze świni,
  • kozy,
  • baraninę.

Do przetworzonych produktów z czerwonego mięsa zalicza się np. kiełbasę, bekon, parówki, salami. Za porcję mięsa uznawano kawałek o wadze ok. 90 gramów (wielkość odpowiadająca kostce mydła).

Na podstawie uzyskanych informacji badane osoby podzielono na trzy grupy:

  • jedzący mniej niż 1/10 porcji mięsa dziennie,
  • jedzący od 1/10 do mniej niż 1/4 porcji mięsa dziennie,
  • jedzący co najmniej 1/4 porcji mięsa dziennie (np. ok. dwa plasterki bekonu).

Naukowcy wzięli pod uwagę czynniki takie jak:

  • wiek,
  • płeć,
  • styl życia,
  • historia demencji w rodzinie,
  • status społeczno-ekonomiczny.

Z zebranych danych wyliczyli, że osoby z grupy jedzącej najwięcej mięsa czerwonego miały o 13 proc. wyższe ryzyko rozwoju demencji w trakcie badań niż osoby z grupy jedzącej najmniejsze ilości mięsa. Nie wykazano natomiast różnic między osobami jedzącymi więcej nieprzetworzonego mięsa czerwonego (minimum jedna porcja dziennie) a osobami jedzącymi go mniej (niecałe pół porcji czerwonego mięsa na dzień).

Odmładza i chroni przed demencją. Sięgaj po zdrowszy zamiennik margaryny codziennie

Odmładza i chroni przed demencją. Sięgaj po zdrowszy zamiennik margaryny codziennie

Jeśli chcesz zachować dobrą pamięć i sprawny umysł do późnej starości już dziś zamień margarynę i majonez na oliwę z oliwek. Wprowadzenie jej do swojego jadłospisu odmładza mózg i znacznie obniża ryzy...

Monika Góralska
Monika Góralska

Co jeść, żeby nie mieć demencji?

Zastąpienie jednej porcji dziennie przetworzonego mięsa porcją orzechów i roślin strączkowych wiązało się ze spadkiem ryzyka demencji o 19 proc. Z kolei zastępowanie go porcją ryby miało związek ze spadkiem ryzyka demencji aż o 28 proc. Spożywanie porcji mięsa z kurczaka zamiast przetworzonego czerwonego mięsa wiązało się z 16-procentowym spadkiem ryzyka demencji.

– Nasze badanie wykazało, że spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa może mieć związek ze wzrostem ryzyka zaburzeń poznawczych i demencji. Dobra wiadomość jest taka, że zastępowanie go zdrowszymi alternatywami, jak orzechy, mięso z ryb i drobiu, może zmniejszać to ryzyko – skomentował Wang.

Autorzy pracy będą prowadzić dalsze badania nad czynnikami, które mogą odpowiadać za negatywny wpływ czerwonego mięsa na zdolności poznawcze. Jednym z nich jest mikroflora jelitowa. Na przykład jeden z produktów rozkładu mięsa przez bakterie obecne w naszym układzie pokarmowym – tlenek N-trimetyloaminy (TMAO) – może nasilać zaburzenia poznawcze poprzez wpływ na odkładanie się w mózgu amyloidu i białka tau, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera. Na razie jednak nie ma wystarczająco dużo badań na ten temat.

Negatywny wpływ na zdrowie mózgu mogą mieć również tłuszcze nasycone i sól obecna w przetworzonym mięsie czerwonym.

Warto chronić mózg przed demencją. Te nawyki pomogą zmniejszyć zagrożenie!

Warto chronić mózg przed demencją. Te nawyki pomogą zmniejszyć zagrożenie!

Choć demencja dotyka głównie osoby starsze, to proces jej rozwoju zaczyna się dużo wcześniej. Przyczyną zaburzeń kognitywnych i ruchowych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona są zmiany degene...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia