Spis treści
Czego nie jeść przy demencji? Naukowcy ostrzegają przed jednym składnikiem
Wieloletnie spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego – jak np. kiełbasa i inne wędliny, ma związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych i rozwojem demencji. Długofalowe badanie na ten temat opublikowało czasopismo „Neurology”.

Autorzy pracy przypominają, że jedzenie dużych ilości mięsa jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka przewlekłych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca typu 2.
– Czerwone mięso jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i we wcześniejszych badaniach wykazano, że zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca, które wiążą się z pogorszeniem zdrowia mózgu – wyjaśnił współautor pracy Dong Wang z Harvard Medical School w Bostonie.
Aby sprawdzić związek diety bogatej w produkty mięsne z zaburzeniami poznawczymi i demencją, naukowcy z Harvard Medical School analizowali dane zebrane w grupie 133 771 osób biorących udział w dwóch długofalowych badaniach – Nurses’ Health Study (NHS) oraz Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). W momencie włączenia do badań średnia wieku uczestników wynosiła 49 lat i u nikogo nie stwierdzono demencji. Stan ich zdrowia monitorowano długofalowo, nawet przez 43 lata. W tym czasie u 11 173 rozwinęła się demencja.

Dieta, która usprawnia mózg. Po jakie produkty sięgać?
Czy można wspomóc mózg za pomocą odpowiedniego żywienia? Jak najbardziej, a sposobem na to jest dieta MIND – jadłospis opracowany przez naukowców zajmujących się starzeniem mózgu. Dzięki działaniu chr...
Czy czerwone mięso może powodować demencję?
Naukowcy regularnie aktualizowali dane na temat diety badanych osób. Wszyscy co 2 lub 4 lata wypełniali dziennik żywieniowy, spisując co jedli i jak często. Naukowcy obliczali, jakie ilości przetworzonego czerwonego mięsa uczestnicy badania spożywali średnio każdego dnia.
Za nieprzetworzone czerwone mięso uważa się:
- wołowinę,
- mięso ze świni,
- kozy,
- baraninę.
Do przetworzonych produktów z czerwonego mięsa zalicza się np. kiełbasę, bekon, parówki, salami. Za porcję mięsa uznawano kawałek o wadze ok. 90 gramów (wielkość odpowiadająca kostce mydła).
Na podstawie uzyskanych informacji badane osoby podzielono na trzy grupy:
- jedzący mniej niż 1/10 porcji mięsa dziennie,
- jedzący od 1/10 do mniej niż 1/4 porcji mięsa dziennie,
- jedzący co najmniej 1/4 porcji mięsa dziennie (np. ok. dwa plasterki bekonu).
Naukowcy wzięli pod uwagę czynniki takie jak:
- wiek,
- płeć,
- styl życia,
- historia demencji w rodzinie,
- status społeczno-ekonomiczny.
Z zebranych danych wyliczyli, że osoby z grupy jedzącej najwięcej mięsa czerwonego miały o 13 proc. wyższe ryzyko rozwoju demencji w trakcie badań niż osoby z grupy jedzącej najmniejsze ilości mięsa. Nie wykazano natomiast różnic między osobami jedzącymi więcej nieprzetworzonego mięsa czerwonego (minimum jedna porcja dziennie) a osobami jedzącymi go mniej (niecałe pół porcji czerwonego mięsa na dzień).

Odmładza i chroni przed demencją. Sięgaj po zdrowszy zamiennik margaryny codziennie
Jeśli chcesz zachować dobrą pamięć i sprawny umysł do późnej starości już dziś zamień margarynę i majonez na oliwę z oliwek. Wprowadzenie jej do swojego jadłospisu odmładza mózg i znacznie obniża ryzy...
Co jeść, żeby nie mieć demencji?
Zastąpienie jednej porcji dziennie przetworzonego mięsa porcją orzechów i roślin strączkowych wiązało się ze spadkiem ryzyka demencji o 19 proc. Z kolei zastępowanie go porcją ryby miało związek ze spadkiem ryzyka demencji aż o 28 proc. Spożywanie porcji mięsa z kurczaka zamiast przetworzonego czerwonego mięsa wiązało się z 16-procentowym spadkiem ryzyka demencji.
– Nasze badanie wykazało, że spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa może mieć związek ze wzrostem ryzyka zaburzeń poznawczych i demencji. Dobra wiadomość jest taka, że zastępowanie go zdrowszymi alternatywami, jak orzechy, mięso z ryb i drobiu, może zmniejszać to ryzyko – skomentował Wang.
Autorzy pracy będą prowadzić dalsze badania nad czynnikami, które mogą odpowiadać za negatywny wpływ czerwonego mięsa na zdolności poznawcze. Jednym z nich jest mikroflora jelitowa. Na przykład jeden z produktów rozkładu mięsa przez bakterie obecne w naszym układzie pokarmowym – tlenek N-trimetyloaminy (TMAO) – może nasilać zaburzenia poznawcze poprzez wpływ na odkładanie się w mózgu amyloidu i białka tau, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera. Na razie jednak nie ma wystarczająco dużo badań na ten temat.
Negatywny wpływ na zdrowie mózgu mogą mieć również tłuszcze nasycone i sól obecna w przetworzonym mięsie czerwonym.

Warto chronić mózg przed demencją. Te nawyki pomogą zmniejszyć zagrożenie!
Choć demencja dotyka głównie osoby starsze, to proces jej rozwoju zaczyna się dużo wcześniej. Przyczyną zaburzeń kognitywnych i ruchowych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona są zmiany degene...
Źródło:
Long-Term Intake of Red Meat in Relation to Dementia Risk and Cognitive Function in US Adults Neurology
Źródło: