Komu szkodzą truskawki? Jeśli chorujesz na te schorzenia, powinieneś ich unikać na co dzień

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Truskawki to produkty bogate w potas, więc osoby przyjmujące leki mogące podnosić jego poziom we krwi, powinny unikać jedzenia dużych ilości tych owoców. Zbyt duże stężenie potasu we krwi może prowadzić do hiperkaliemii. Wśród leków, które mogą wpływać na poziom tego pierwiastka w organizmie, wymienia się m.in. beta-blokery, leki przeciwangiotensynowe oraz niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki moczopędne.
Truskawki to produkty bogate w potas, więc osoby przyjmujące leki mogące podnosić jego poziom we krwi, powinny unikać jedzenia dużych ilości tych owoców. Zbyt duże stężenie potasu we krwi może prowadzić do hiperkaliemii. Wśród leków, które mogą wpływać na poziom tego pierwiastka w organizmie, wymienia się m.in. beta-blokery, leki przeciwangiotensynowe oraz niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki moczopędne. Anete Lusina / Pexels
Truskawki to symbol lata i jedne z najczęściej wybieranych sezonowych owoców. Kuszą zapachem, smakiem i korzyściami dla zdrowia. Jednak mimo wielu zalet, nie każdy może się nimi cieszyć bez obaw. W niektórych przypadkach ich spożycie może wywołać niepożądane reakcje lub pogorszyć stan zdrowia. Sprawdź, w jakich sytuacjach lepiej zrezygnować z truskawek i jakie choroby stanowią przeciwwskazanie do spożywania tych pysznych owoców.

Spis treści

Kto nie powinien jeść truskawek? Muszą uważać alergicy i osoby z chorobami nerek

Grupa osób, która nie może cieszyć się „smakiem lata”, czyli truskawkami, jest na szczęście krótka. Większość chorób, które wykluczają te owoce z naszej diety to schorzenia przewlekłe. Są jednak sytuacje, w których każdy nas powinien na jakiś czas zrezygnować z jedzenia truskawek.

Zajrzyj do galerii i zobacz, kto i dlaczego nie powinien jeść truskawek?

Jeśli nie jesteś w grupie, która ze względów zdrowotnych musi ograniczyć spożywanie tych wyjątkowych owoców, zadbaj o to, by w sezonie gościły jak najczęściej na twoim talerzu. Wybieraj jednak te z ekologicznych upraw lub wyhodowane na własnym balkonie lub w ogródku, ponieważ truskawki z upraw konwencjonalnych zajmują pierwsze miejsce wśród owoców najbardziej zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów.

Czytaj też: Słodkie, ale niebezpieczne. Truskawki po raz kolejny na czele listy najbardziej toksycznych owoców. „90 proc. próbek skażonych pestycydami”

Niezależnie od tego czy mamy zaufanego dostawcę truskawek, należy pamiętać o tym, aby zawsze przed zjedzeniem porządnie je umyć. Jak? Tego dowiesz się z materiału: Jak myć i przechowywać truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki? Wykorzystaj sezon na te owoce!

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Choć w sklepach są dostępne niemal przez cały rok, to dopiero pod koniec maja i na początku czerwca, możemy cieszyć się ich pełnym smakiem i aromatem. Właśnie wtedy warto włączyć je do swojej codziennej diety.

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Truskawki to bardzo uniwersalne owoce, które można dodać niemal do każdego posiłku! Sprawdzą się w porannej owsiance lub koktajlu, jako dodatek do sałatek, samodzielna przekąska oraz baza nalewek, dżemów i soków oraz kompotów. Hitem lata są oczywiście ciasta z truskawkami. Przepisy na nie znajdziesz tu: Doskonałe ciasta na lato! 12 wypieków z truskawkami, rabarbarem i nie tylko

Nikogo nie trzeba przekonywać, że truskawki są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, a przy okazji mają mało kalorii (33 kcal w 100 g), co pozwala jeść je nawet na diecie odchudzającej. Pozytywnie wpływają na kondycję skóry, wykazują działanie przeciwnowotworowe, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wykazują działanie żółciopędne⁣, przez co wspierają pracę wątroby. Dlatego, jeśli zdrowie nam pozwala, jedzmy je jak najczęściej!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

N
Norbert2115
na szczęście u mnie to tylko oddechowa alergia i w mieszkaniu z roombą daje rade, te pokarmowe alergie to masakra ciesze sie że jej nie mma
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia