https://stronazdrowia.pl
reklama

Uważaj na te mandarynki! Auchan wycofał je ze sklepów

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Mandarynki zanieczyszczone pestycydami trafiły do sklepów.
Mandarynki zanieczyszczone pestycydami trafiły do sklepów. fot. Karolina Kołodziejczak/Unsplash
Sieć Auchan wycofuje ze sprzedaży partię mandarynek. Powód? Przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydów. Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia – klienci proszeni są o niespożywanie owoców i ich zwrot do sklepu. Sprawdź, o które mandarynki chodzi.

Spis treści

Dlaczego Auchan wycofał ze sklepów mandarynki?

Sieć sklepów Auchan wycofuje z obrotu partię mandarynek pochodzących od producenta FRESH WORLD INTERNATIONAL Sp. z o.o. Decyzja została podjęta po stwierdzeniu przekroczenia dopuszczalnego poziomu pestycydów w owocach. Poniżej znajdziesz dokładne informacje o wycofanych mandarynkach.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • Nazwa produktu: Mandarynki luz

  • Producent: FRESH WORLD INTERNATIONAL Sp. z o.o.

  • Kod kreskowy (EAN): 2204572000002

  • Numer partii: i88185 Peru

– Konsumenci, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony. Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie – czytamy w komunikacie sieci.

Mandarynki objęte wycofaniem były dostępne w sprzedaży w sklepach Auchan na terenie całego kraju. Ogłoszenie dotyczące produktu będzie widoczne w placówkach sieci do 17 listopada 2025 r.

Czy pestycydy są szkodliwe dla zdrowia?

Pestycydy to syntetyczne związki chemiczne, które mogą zwiększać stres oksydacyjny i stan zapalny w organizmie, sprzyjając rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Wpływają też niekorzystnie na mikroflorę jelitową, kluczową dla odporności i ogólnego zdrowia. Ich nadmierne spożycie wiąże się ze wzrostem ryzyka nowotworów, m.in. prostaty i płuc, a także chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna czy toczeń.

Pestycydy działają neurotoksycznie, zwiększając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, w tym Alzheimera i Parkinsona. U kobiet w ciąży mogą prowadzić do wad wrodzonych i zaburzeń rozwojowych u dzieci. Część z tych substancji, w tym popularny glifosat, została uznana przez IARC za prawdopodobnie rakotwórcze.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Spożycie owoców zawierających zbyt wysokie stężenie pestycydów może prowadzić do dolegliwości ze strony układu pokarmowego, reakcji alergicznych, a przy długotrwałym narażeniu – nawet do zaburzeń hormonalnych.

Aby ograniczyć narażenie, warto wybierać produkty z upraw ekologicznych, myć owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej i unikać tych, które często trafiają na listę najbardziej skażonych pestycydami (m.in. truskawki, jabłka, winogrona). W miarę możliwości sięgaj po owoce sezonowe i od lokalnych dostawców.

Źródło: Wycofanie produktu Auchan

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia