Spis treści
Czy owsiankę można jeść codziennie?
Owsiankę można jeść codziennie, bo w diecie jest miejsce na różne produkty zbożowe, a owies należy do tych najzdrowszych. Owsianka, czyli danie z płatków owsianych namoczonych lub ugotowanych w mleku bądź wodzie, da się także przygotować na różne sposoby, więc nawet jedzona każdego dnia długo się nie znudzi.
Zobacz w naszej galerii pomysły na pyszną owsiankę na każdy dzień tygodnia i jeszcze dłużej.
Owsianka – kalorie
Owsianka zapewnia kalorie pochodzące głównie z węglowodanów złożonych. To najpopularniejszy sposób spożycia owsa. Ziarno tego zboża, a także kasza owsiana i płatki owsiane zapewniają ok. 366 kcal w porcji 100 g (szklanka). Porcja płatków równa łyżce (10 g) to ok. 36 kcal. Kaloryczność po przygotowania zależy od zastosowanych dodatków do owsianki, w tym nie tylko mleka.
Owsianka na wodzie będzie miała tyle samo kalorii, co porcja suchych płatków, z których została przygotowana (np. 50 g) – porcja 150-200 g owsianki zapewni 183 kcal.
Owsianka na mleku zapewni więcej kalorii, zależnie od zawartości procentowej tłuszczu w mleku.
- Owsianka przygotowana z 50 g płatków i mleka 0,5% tł. będzie zapewniać 220-240 kcal (zależnie od konsystencji, a więc ilości dodanego mleka).
- Owsianka z mleka 2% tł. dostarczy 235-260 kcal.
- Owsianka na mleku 3,2% tł. to dawka 245-275 kcal.
Owsianka – tuczy czy odchudza?
Jako danie zbożowe, owsianka może zapewniać sporo kalorii, zwłaszcza z dodatkiem składników takich jak orzechy czy suszone owoce. Z drugiej jednak strony owsianka jest też cennym elementem diet odchudzających, m.in. diety owsiankowej.
Owsianka jako danie z gotowanych i rozdrobnionych płatków ma wyższy indeks glikemiczny niż ziarno owsa. Im bardziej jest ono przetworzone, tym jego wartość bardziej rośnie. Jeśli dodamy do niego słodkie dodatki, takie jak owoce, a zwłaszcza cukier i produkty słodzone, indeks glikemiczny wzrośnie jeszcze bardziej.
W przypadku owsianki ze zwykłych płatków indeks glikemiczny wynosi 53-57 (a wartość graniczna niskiego IG to 55), natomiast w przypadku użycia płatków błyskawicznych jest on już wysoki, bo wynosi 76-82.
Wyższy indeks glikemiczny oznacza, że węglowodany z owsianki będą szybciej przyswajane, szybciej wzrośnie poziom glukozy, a następnie insuliny we krwi, i skoki te będą większe. Jeśli organizm nie będzie miał jak wykorzystać tego zastrzyku energii (np. dzięki wzmożonej aktywności), glukoza będzie zamieniana w tkankę tłuszczową. Wynika z tego, że owsianka instant może tuczyć znacznie bardziej niż ta zwykła, jeśli będą spożyte w nadmiernej ilości.
Owsianka może zapewniać skromne ilości energii (np. ok. 180 kcal w 200 g przy przygotowaniu na wodzie), ale też bardzo pokaźne – jeśli wzbogacimy ją o mleko i/lub jogurt, dodatki słodzące, orzechy lub masło orzechowe, i nasiona takie jak np. chia, siemię lniane czy sezam, dawka energii z porcji może wzrosnąć do kilkuset kalorii. Dlatego to, czy będzie tuczyć, czy nie, zależy od tego, jak ją przygotujemy i o jakiej porze dnia będziemy ją spożywać.
Sprawdź, jak przygotować owsiankę w 13 pysznych wersjach