
Osoby przyjmujące leki podwyższające poziom potasu we krwi
Truskawki to produkty bogate w potas, więc osoby przyjmujące leki mogące podnosić jego poziom we krwi, powinny unikać jedzenia dużych ilości tych owoców. Zbyt duże stężenie potasu we krwi może prowadzić do hiperkaliemii.
Wśród leków, które mogą wpływać na poziom tego pierwiastka w organizmie, wymienia się m.in. beta-blokery, leki przeciwangiotensynowe oraz niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki moczopędne.

Kto nie powinien jeść truskawek?
Komu szkodzą truskawki? Na szczęście tych pechowców jest niewielu. Sprawdź na kolejnych slajdach, czy przypadkiem nie znajdujesz się w tej grupie.

Bóle brzucha i biegunka
Chorzy z niestrawnością, biegunką lub bólem brzucha powinni unikać truskawek ze względu na zawarte w nich kwasy organiczne oraz drobne pestki.

Kamica nerkowa i niewydolność nerek
Pacjenci z niewydolnością nerek oraz cierpiący na kamicę nerkową nie powinni sięgać po truskawki, ponieważ zawierają one szczawian wapnia, który może wpływać na powstawanie kamieni nerkowych.

















