Spis treści
Czy okno żywieniowe to skuteczna dieta?
Okno żywieniowe nie tylko odchudza, ale także może być korzystne dla kontroli poziomu glukozy we krwi u osób zagrożonych rozwojem cukrzycy typu 2. – pokazały wyniki badania zaprezentowane na 60. Kongresie Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą, (European Association for the Study of Diabetes, EASD), który odbył się w dniach 9-13 września 2024 w Madrycie.

Dieta polegająca na jedzeniu tylko przez kilka godzin dziennie i poszczeniu przez resztę doby, nazywana też postem przerywanym albo intermittent fasting, ma różne wersje. Do najpopularniejszych należy 8-godzinne okno żywieniowe, inaczej dieta 8-godzinna albo 8/16.
Już wcześniejsze badania sugerowały, że ograniczenie tego, kiedy się je, ale nie tego, co się je, może poprawiać wrażliwość na insulinę i poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c u osób narażonych na cukrzycę w związku z nadwagą, siedzącym stylem życia i kiepską dietą. Podczas gdy wiele prac przypisywało pozytywne efekty ograniczeniu spożycia energii, w nowym badaniu zadbano, by dieta zapewniała dość kalorii dla potrzeb poszczególnych uczestników. Był to standardowy jadłospis zapewniający 50 proc. energii z węglowodanów, 30 proc. z tłuszczu i 20 proc. z białka.
Teraz naukowcy sprawdzili, jak działa na organizm krótkotrwały post przerywany z 8-godzinnym oknem żywieniowym. W tym celu ocenili masę ciała oraz wpływ diety na metabolizm na podstawie badań glikemii uczestników, którzy dotąd jedli sięgali po posiłki i przekąski przez okres dłuższy niż 14 godzin w ciągu doby.
Co więcej, naukowcy porównali efekty stosowania okresu jedzenia kontrolowanych posiłków we wczesnych oraz w późnych porach dnia. W tym celu uczestników ważono, a także zastosowano systemy monitorowanie glikemii, by ocenić czas w ciągu dnia spędzony w stanie euglikemii, czyli prawidłowego poziomu glukozy we krwi (3,9-7,8 mmol/L) i sprawdzić zmienność glikemii.
W jakich godzinach okno żywieniowe?
Efekty były widoczne już po 3 dniach stosowania diety – część uczestników straciło po 1,1 kg, ale co najważniejsze odnotowano poprawę kontroli i zmienności glikemii. Właśnie takie działanie diety sprawia, że organizm łatwiej spala tłuszcz, a jej stosowanie działa dłużej.
Gdy jednak badacze porównali efekty stosowania okna żywieniowego w godzinach 8-16 i 12-20, nie odnotowano różnic. Na tej podstawie stwierdzili, że liczy się sam fakt, a nie pora wprowadzenia ograniczeń w jedzeniu.
Choć wcześniej mieli normalny poziom glukozy we krwi, po zaledwie 3-dniowej interwencji uczestnicy mieli prawidłowy poziom przez 3,3 proc. czasu dłużej. Obniżył się średni bezwzględny poziom glukozy – o 0,6 mmol/l, średnia amplituda wahań poziomu glukozy – o 0,4 mmol/l oraz współczynnik zmienności. To wskazuje na znaczące korzyści w zakresie zapobiegania cukrzycy typu 2, ale także powikłań mikronaczyniowych.
Pomimo ograniczeń badania, w tym bardzo niewielkiej grupy kilkunastu uczestników, wyniki badania pokazują obiecującą leczniczą rolę diety 8/16 u osób dorosłych z ryzykiem rozwoju cukrzycy t. 2 i gwarantują przyszłe prace nad tym tematem, prowadzone w dłuższym terminie stosowania diety.
Źródło: Early vs Late Fast Window: Is One More Effective? Medscape