Spis treści
Cukrzyca typu 2 to zagrożenie dla każdego. Możesz jej jednak uniknąć
Cukrzyca typu 2, inaczej insulinoniezależna, to choroba cywilizacyjna, która obecnie dotyczy coraz większej liczby osób na świecie. Jest to nabyta choroba metaboliczna, która może rozwijać się latami często nie dając żadnych charakterystycznych objawów. Kiedyś uważano ją za chorobę osób starszych, obecnie jednak dotyka coraz młodsze osoby, a nawet dzieci.
Czytaj także: Siedzisz godzinami? Grozi ci udar i cukrzyca. Pij ten jeden napój, a zmniejszysz ryzyko śmierci
Rozwój cukrzycy typu 2 może być uwarunkowany genetycznie, jednak obecnie najczęściej wynika z niezdrowego trybu życia, a więc zbyt niskiej aktywności fizycznej i nieodpowiednio zbilansowanej diety bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany (np. dania typu fast-food, produkty z oczyszczonej, białej mąki, słodzone napoje).
Powoduje to wzrost poziomu cukru we krwi, który organizm obniża wytwarzając insulinę. Insulina z kolei transportuje glukozę do komórek, dzięki czemu jej poziom we krwi się obniża. Glukoza jest przekształcana i składowana w organizmie w postaci tłuszczu, który jest magazynem energii. Jeśli jednak tłuszcz ten nie jest wykorzystywany tylko stale odkładany prowadzi to do rozwoju otyłości. Taka sytuacja może także doprowadzić do insulinooporności, czyli spadku wrażliwości komórek na działanie insuliny. Oznacza to, że organizm nie może obniżyć poziomu cukru we krwi, ponieważ komórki nie są w stanie go magazynować.
Naukowcy od lat badają wpływ kawy na zdrowie i w wielu badaniach odkryli, że obniża ona ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Do tej pory jednak nie można było zidentyfikować dokładnego działania tego mechanizmu. Badanie opublikowane niedawno w „Clinical Nutrition” rzuca nowe światło na ten proces i sugeruje, że picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 poprzez zmniejszenie insulinooporności i stanu zapalnego.
Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać?
Autorzy badania przeanalizowali obszerne dane pochodzące z dwóch baz danych: brytyjskiego Biobanku i holenderskiego badania rotterdamskiego obejmujące w sumie prawie 517,5 tys. osób. W badaniu naukowcy zauważyli zmiany w poziomie biomarkerów związanych ze stanem zapalnym, który jest głównym sprawcą rozwoju cukrzycy.
Wzrost spożycia kawy o 1 filiżankę dziennie wiązał się z o 4 proc. niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Badanie wykazało, że picie kawy zwiększa poziom przeciwzapalnego hormonu adiponektyny (wytwarzanego przez tkankę tłuszczową), a także przeciwzapalnych cytokin. Jednocześnie spożycie kawy zmniejsza poziom białka C-reaktywnego (CRP) i leptyny, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych.
Cukrzyca typu 2 jest częściowo uważana za chorobę zapalną i przyjmuje się, że wyższe stężenia markerów prozapalnych w osoczu stanowią czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 – powiedziała główna autorka badania, dr Carolina Ochoa-Rosales, doktor habilitowany w dziedzinie żywienia i epidemiologii genetycznej w Erasmus University Medical Centre w Rotterdamie w Holandii.
Autorzy badania ustalili, że kawa najsilniej zmniejszała stan zapalny u osób, które piły więcej niż 4 filiżanki kawy dziennie. Korzyści te były najsilniejsze u osób pijących kawę mieloną filtrowaną (parzoną w ekspresie przelewowym lub za pomocą drippera) lub espresso. Równocześnie należy zaznaczyć, że maksymalna dzienna dawka spożycia kofeiny wynosi 400 mg, czyli 4-5 filiżanek kawy na dobę.
Kawa zmniejsza stan zapalny, ale nie u palaczy!
Badanie ujawniło także, że korzystny wpływ kawy na organizm zmniejsza palenie papierosów, mimo, że osoby palące zwykle piją więcej kawy. Okazało się jednak, że tylko u osób niepalących kawa obniża poziom białka C-reaktywnego i wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego i obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli więc chcesz skorzystać z właściwości kawy i uniknąć cukrzycy lepiej rzuć palenie.
Kawa zawiera polifenole, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, zmniejszając ogólnoustrojowy stan zapalny, a także zapobiegają lub hamują rozwój insulinooporności. Chociaż samo picie większych ilości kawy nie zapobiegnie rozwojowi cukrzycy to jednak warto wiedzieć, że może ona skutecznie obniżyć to ryzyko. Jest to również łatwo modyfikowalny czynnik, na który mamy wpływ. Dobrze jest więc wykorzystać tę wiedzę do zmiany nawyków na lepsze.
Aby jeszcze skuteczniej zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 należy włączyć do swojej diety więcej produktów bogatych w polifenole, a w szczególności owoców i warzyw takich jak maliny, jagody, czarne porzeczki, cebula, seler naciowy, natka pietruszki.
Źródło: C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: The UK Biobank and the Rotterdam study cohorts Clinical Nutrition