Ta dieta jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Poznaj korzyści płynące z diety o niskim indeksie glikemicznym

Agata Siemiaszko
Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest chorym z cukrzycą i insulinoopornością. Jednak osoby zdrowe stosujące ją na co dzień mogą także liczyć na korzyści. Poznasz je na kolejnych zdjęciach.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest chorym z cukrzycą i insulinoopornością. Jednak osoby zdrowe stosujące ją na co dzień mogą także liczyć na korzyści. Poznasz je na kolejnych zdjęciach. rh2010/123RF
Dieta z niskim indeksem glikemicznym (IG) stosowana jest, aby kontrolować masę ciała, po poprzez minimalizowanie skoków poziomu cukru we krwi. To szczególnie ważne w przypadku chrych na cukrzycę i insulinooporność. Diety niskoglikemiczne są także wiązane z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka, choroby serca i inne schorzenia. Zobacz, jakie korzyści wynikają ze stosowania diety z niskim IG.

Spis treści

Indeks glikemiczny (IG) – co to jest?

Indeks glikemiczny (IG) określa jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, po spożyciu konkretnych produktów zawierających węglowodany. IG pomaga sklasyfikować produkty spożywcze do konkretnych grup, tak aby wspomagać leczenie chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Czytaj także: Kawa obniży ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, ale nie każda. Sięgnij po ten rodzaj. Ile kawy pić, aby zmniejszyć insulinooporność?

Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę, insulinooporność oraz może wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca (tzw. choroby wieńcowej).

Sprawdź, jakie korzyści mogą wynikać ze stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym

Jakie produkty mają niski, średni i wysoki indeks glikemiczny?

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wybór produktów węglowodanowych z niskim IG. Produkty ze średnim indeksem mogą być spożywane w umiarkowanej ilości, natomiast te z wysokim należy bardzo ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety.

Skala klasyfikacji produktów przyporządkowuje im wartość od 0 do 100, gdzie produkty niezawierające węglowodanów mają indeks równy 0, natomiast największą wartość przypisuje się glukozie (indeks glikemiczny 100)

Produkty spożywcze węglowodanowe można sklasyfikować do 3 grup:

  • niski indeks glikemiczny – wartość IG ≤ 50,
  • średni indeks glikemiczny – wartość IG 51-69,
  • wysoki indeks glikemiczny – wartość IG ≥ 70.

Czytaj też: Dieta IG, czyli o niskim indeksie glikemicznym – odchudza i leczy. To najlepszy sposób spalania tłuszczu i jadłospis dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą

Do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć:

  • mięso i podroby,
  • ryby i owoce morza,
  • oleje roślinne,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym pieczywo razowe, makarony z roślin strączkowych, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • mleko i produkty mleczne,
  • warzywa niskoskrobiowe, w tym surowe buraki, cebula, cukinia, czosnek, pomidory, ogórki, kalafior, marchew, papryka, pieczarki, pietruszka, kapusta i sałata,
  • owoce, takie jak awokado, agrest, gruszki, jabłka, maliny, mandarynki, nektarynki, śliwki, pomarańcze, wiśnie i zielone banany,
  • orzechy,
  • gorzką czekoladę.

Do produktów o średnim indeksie glikemicznym można zaliczyć:

  • miód, syrop klonowy,
  • owoce, takie jak banan, ananas, brzoskwinie, kiwi, papaja,
  • warzywa ze znaczna zawartością skrobi, czyli surowe ziemniaki, bataty, groszek, kukurydza,
  • kasza kuskus, ryż basmati, ryż długoziarnisty oraz brązowy, makaron z semoliny,
  • soki owocowe.

Natomiast produkty o wysokim indeksie glikemicznym to między innymi:

  • cukier, dżemy, konfitury i syrop z agawy, słodycze,
  • dynia piżmowa i gotowane buraki,
  • daktyle, dojrzałe banany, suszone owoce,
  • rozgotowane warzywa i owoce,
  • pszenne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, ryż biały, kasza jaglana, makaron ryżowy,
  • dania typu fast food,
  • słodkie napoje.

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę
Logo firmy Narodowy Fundusz Zdrowia Centrala
Warszawa, ul. Rakowiecka 26/30
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

n
nightcat111
ja mam właśnie insulinooporność i taką diete stosuje od dawna ale nie ważne co jem herbatka basilura zawsze musi być i do śniadania i do kolacji zwłaszcza że mam spory wybór smaków po tym jak kupilam cały zestaw herbat
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia