Spis treści
Indeks glikemiczny (IG) – co to jest?
Indeks glikemiczny (IG) określa jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, po spożyciu konkretnych produktów zawierających węglowodany. IG pomaga sklasyfikować produkty spożywcze do konkretnych grup, tak aby wspomagać leczenie chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę, insulinooporność oraz może wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca (tzw. choroby wieńcowej).
Sprawdź, jakie korzyści mogą wynikać ze stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym
Jakie produkty mają niski, średni i wysoki indeks glikemiczny?
Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wybór produktów węglowodanowych z niskim IG. Produkty ze średnim indeksem mogą być spożywane w umiarkowanej ilości, natomiast te z wysokim należy bardzo ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety.
Skala klasyfikacji produktów przyporządkowuje im wartość od 0 do 100, gdzie produkty niezawierające węglowodanów mają indeks równy 0, natomiast największą wartość przypisuje się glukozie (indeks glikemiczny 100)
Produkty spożywcze węglowodanowe można sklasyfikować do 3 grup:
- niski indeks glikemiczny – wartość IG ≤ 50,
- średni indeks glikemiczny – wartość IG 51-69,
- wysoki indeks glikemiczny – wartość IG ≥ 70.
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć:
- mięso i podroby,
- ryby i owoce morza,
- oleje roślinne,
- pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym pieczywo razowe, makarony z roślin strączkowych, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- mleko i produkty mleczne,
- warzywa niskoskrobiowe, w tym surowe buraki, cebula, cukinia, czosnek, pomidory, ogórki, kalafior, marchew, papryka, pieczarki, pietruszka, kapusta i sałata,
- owoce, takie jak awokado, agrest, gruszki, jabłka, maliny, mandarynki, nektarynki, śliwki, pomarańcze, wiśnie i zielone banany,
- orzechy,
- gorzką czekoladę.
Do produktów o średnim indeksie glikemicznym można zaliczyć:
- miód, syrop klonowy,
- owoce, takie jak banan, ananas, brzoskwinie, kiwi, papaja,
- warzywa ze znaczna zawartością skrobi, czyli surowe ziemniaki, bataty, groszek, kukurydza,
- kasza kuskus, ryż basmati, ryż długoziarnisty oraz brązowy, makaron z semoliny,
- soki owocowe.
Natomiast produkty o wysokim indeksie glikemicznym to między innymi:
- cukier, dżemy, konfitury i syrop z agawy, słodycze,
- dynia piżmowa i gotowane buraki,
- daktyle, dojrzałe banany, suszone owoce,
- rozgotowane warzywa i owoce,
- pszenne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, ryż biały, kasza jaglana, makaron ryżowy,
- dania typu fast food,
- słodkie napoje.
Źródło: Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością Wybrane Problemy Kliniczne