Spis treści
Czym jest indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny (IG) określa jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, po spożyciu konkretnych produktów zawierających węglowodany. IG pomaga sklasyfikować produkty spożywcze do konkretnych grup, tak aby wspomagać leczenie chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę, insulinooporność oraz może wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca (tzw. choroby wieńcowej).
Sprawdź, jakie korzyści mogą wynikać ze stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym
Produkty z niskim, średnim i wysokim indeksem glikemicznym
Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wybór produktów węglowodanowych z niskim IG. Produkty ze średnim indeksem mogą być spożywane w umiarkowanej ilości, natomiast te z wysokim należy bardzo ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety.