Jaśmin i jaśminowiec na stres, odporność i libido! Pięknie pachną i rewelacyjnie smakują. Zrób herbatę jaśminową i nalewkę z kwiatów i liści

Monika Góralska
Monika Góralska
Jaśmin i jaśminowiec to dwie różne rośliny, ale ich właściwości lecznicze i zastosowanie są bardzo podobne. Ich kwiaty i liście wykorzystasz do przygotowania nalewek, naparów i herbaty jaśminowej, a także przyrządzania różnych dań. Piękny zapach natomiast, który już niedługo będzie unosił się w powietrzu będzie naturalną aromaterapią kojącą nerwy i ułatwiającą zasypianie.
Jaśmin i jaśminowiec to dwie różne rośliny, ale ich właściwości lecznicze i zastosowanie są bardzo podobne. Ich kwiaty i liście wykorzystasz do przygotowania nalewek, naparów i herbaty jaśminowej, a także przyrządzania różnych dań. Piękny zapach natomiast, który już niedługo będzie unosił się w powietrzu będzie naturalną aromaterapią kojącą nerwy i ułatwiającą zasypianie. gettyimages.com
Udostępnij:
Jaśmin znany jest przede wszystkim z pięknego zapachu. Jego kwiaty służą do aromatyzowania herbat, deserów, a nawet perfum i kosmetyków. Jaśminem mylnie określa się również jaśminowiec, który w Polsce jest bardzo popularny, a jego zapach już niedługo będzie unosił się w powietrzu. Jest to jednak zupełnie inna roślina niż jaśmin. Zarówno jaśminowiec, jak i jaśmin mają jednak wiele podobnych właściwości zdrowotnych – wspierają pracę serca, działają odprężająco, niwelują stres, mają też właściwości przeciwnowotworowe i odmładzające, a także wzmacniają libido. Sprawdź, czym różni się jaśmin od jaśminowca oraz jak przyrządzić herbatę jaśminową i nalewkę.

Spis treści

Jaśmin to nie to samo co jaśminowiec

Jaśmin i jaśminowiec są ze sobą mylone głównie ze względu na podobieństwo nazw oraz charakterystyczny, intensywny zapach białych, delikatnych kwiatów. Jednak to dwie różne rośliny.

Jaśmin to pnącze z rodziny oliwkowatych, które obejmuje ok. 200 gatunków. Pochodzi z Azji i naturalnie występuje głównie na Kaukazie, w Iranie, Afganistanie, Pakistanie i Nepalu. Rośnie również w cieplejszych strefach innych kontynentów, w Polsce natomiast uprawiany jest głównie jako roślina doniczkowa. Jego pnącza mogą osiągać długość nawet 10 metrów, jednak hodowany w doniczce zwykle jest dużo mniejszy. Wśród wielu gatunków najpopularniejszy jest jaśmin lekarski (Jasminum officinale), którego kwiaty i liście chętnie wykorzystuje się do aromatyzowania herbat, napojów, deserów, a także kosmetyków do kąpieli i pielęgnacji ciała, twarzy i włosów oraz odświeżaczy powietrza czy pościeli.

Natomiast mylony z jaśminem jaśminowiec to krzew z rodziny hortensjowatych, który obejmuje 45 gatunków. Najbardziej popularnym z nich jest występujący również w Polsce jaśminowiec wonny (Philadelphus coronarius L.). Jest to mało wymagający, wieloletni i mrozoodporny krzew dorastający do ok. 3 metrów wysokości. Podobnie jak jaśmin posiada on białe kwiaty o intensywnym i przyjemnym zapachu. Krzew ten jest ozdobą wielu ogrodów i parków, a do tego ma także właściwości aromaterapeutyczne, ponieważ jego zapach uspokaja, koi nerwy i odstresowuje. Jaśminowiec najbardziej intensywnie pachnie wieczorem, gdy temperatura spada. Jego zapach nieodłącznie kojarzy się z przyjemnym, ciepłym, letnim dniem, ponieważ kwitnie w maju i czerwcu.

Właściwości lecznicze i aromaterapeutyczne jaśminu

Kwiaty jaśminu zawierają alfa terpineol, benzaldehyd, octan benzylu, kwas benzynowy, alkohol benzylowy, eugenol, farnezol, gernaiol, jasmon, nerolidol, octan linalilu, kwas salicylowy i wanilinę. Jaśmin stosowany jest w chorobach wątroby takich jak zapalenie czy marskość wątroby, a także w celu łagodzenia bólu brzucha w przebiegu ostrej biegunki, ponieważ działa rozkurczowo. Wspomaga także pracę serca i układu krwionośnego, stosowany jest w profilaktyce udaru. Ma właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które w głównej mierze odpowiadają za rozwój raka oraz przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Działa relaksacyjnie i uspokajająco, pozwala się wyciszyć i odprężyć. Jaśmin jest także uważany za afrodyzjak, ponieważ dodaje energii, wzmacnia siły witalne i wzmaga popęd seksualny.

Jaśmin posiada wiele cennych właściwości:

  • wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego,
  • ma właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe,
  • zwiększa odporność,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo,
  • leczy zaparcia,
  • działa relaksacyjnie i odprężająco,
  • ułatwia zasypianie i zwalcza bezsenność,
  • wspomaga funkcje poznawcze,
  • zwiększa odporność na stres,
  • wspomaga trawienie,
  • przyspiesza metabolizm i odchudzanie,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2,
  • działa rozkurczowo, dzięki czemu łagodzi bolesne miesiączkowanie oraz bóle brzucha,
  • reguluje cykle miesiączkowe,
  • wspiera płodność,
  • wzmacnia libido.

Jaśminowiec uspokaja i odmładza

Kwiaty jaśminowca zawierają flawonoidy i olejek eteryczny bogaty w farnezol (30-40 proc.), nonanal, nopinon, epoksyd humulenowy, terpinolen, nezukol, umbelulon. W olejku ze świeżych kwiatów dominuje epi-13-manool i izolongifolol.

Wiele cennych właściwości mają także liście jaśminowca, które zawierają kumarynowce, fitosterole, trójterpeny (kwas ursolowy, kwas oleanolowy), olejek eteryczny bogaty w tlenki linalylu, acetofenon, jasmon, benzoesan 3-heksenylu, aldehyd 2-aminobenzoesowy, limonen, linalol, aldehyd benzoesowy, estry kwasu salicylowego (np. metylu), geraniol. W liściach są obecne fenolokwasy (kwas gentyzynowy, waniliowy, kawowy, cynamonowy), leukoantocyjanidyny, garbniki, flawonoidy (kwercetyna), saponiny, sacharydy.

Dzięki tak bogatemu składowi kwiaty i liście jaśminowca posiadają właściwości:

  • uspokajające,
  • przeciwzapalne,
  • antyseptyczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki,
  • rozkurczowe,
  • napotne,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • regulujące poziom cholesterolu we krwi.

Nalewka i napar z kwiatów i liści jaśminowca

Z tego względu, że jaśminowiec jest łatwiej dostępny w naszym klimacie niż jaśmin można z niego w prosty i tani sposób przygotować różne przetwory o właściwościach leczniczych. Przetwory z kwiatów i liści jaśminowca takie jak napar do picia, przemywania skóry lub płukania błony śluzowej czy nalewka pomagają w leczeniu nadciśnienia, stanów zapalnych gruczołu krokowego, miażdżycy, zaburzeń trawiennych i stanów zapalnych dziąseł oraz miejsc intymnych.

Kwiaty najlepiej jest zbierać rano i suszyć rozłożone na płasko w pełnym słońcu. Po ok. 3-4 godzinach zasuszone kwiaty zebrać i zamknąć szczelnie w szklanym pojemniku.

Jak donosi fitoterapeuta dr Henryk Różański wodne i wodno-alkoholowe wyciągi z jaśminowca usuwają wolne rodniki i nadtlenki, stabilizują strukturę błon komórkowych, hamują także rozwój bakterii takich jak Escherichia coli czy Staphylococcus aureus wywołujących zakażenia przyranne, posocznicę, zapalenie ucha środkowego i zapalenie płuc. Nalewkę w proporcji 1:3 na alkoholu 40-60 proc. należy pić po 5 ml 2-3 razy dziennie. Po rozcieńczeniu z wodą można stosować do okładów i przemywania. W stanie nierozcieńczonym do pędzlowania.

Napar z kwiatów jaśminowca przygotowuje się zalewając 2 łyżki surowca szklanką gorącego mleka lub wody. Należy pić po 2-3 szklanki naparu dziennie. Napar z liści przygotowuje się w ten sam sposób i spożywa w takiej samej ilości z tą różnicą, że wykorzystuje się 1 łyżkę liści na 1 szklankę wrzącej wody. Naparem można także płukać jamę ustną i gardło przy bólu i stanach zapalnych. Sprawdzi się on również do okładów i przemywania skóry trądzikowej, z wypryskami i stanami zapalnymi pochodzenia bakteryjnego.

Zastosowanie jaśminu i jaśminowca w kuchni i kosmetyce

W kuchni zarówno jaśmin, jak i jaśminowiec używane są do aromatyzowania napojów, mrożonych deserów mlecznych, słodyczy, wypieków, galaretek i puddingów. Najbardziej znana jest herbata jaśminowa, która ma działanie relaksujące i odprężające, dodaje energii i sił witalnych, ale równocześnie ułatwia zasypianie i przeciwdziała bezsenności, ponieważ reguluje zegar biologiczny i niweluje stres.

Cennym składnikiem jaśminu i jaśminowca są zawarte w kwiatach tych roślin olejki eteryczne, które od tysięcy lat używane są w wielu częściach Azji jako naturalny lek na depresję, lęk, stres i bezsenność. Olejek jaśminowy pozyskiwany z kwiatów, ale też naturalnie unoszący się zapach tych kwiatów w powietrzu działa relaksacyjnie i antydepresyjnie, pozawala się odprężyć, wpływa na poprawę nastroju i zmniejsza stres. Dodaje też energii, wzmacnia siły życiowe i libido, dzięki czemu uznawany jest także za afrodyzjak.

Olejek jaśminowy ma piękny, niezwykle silny i trwały zapach, dlatego chętnie wykorzystywany jest w produkcji perfum, a także balsamów i dezodorantów do ciała. Wyciągi z kwiatów jaśminu stosowane są również w kremach do twarzy do cery dojrzałej, ale też młodzieńczej i trądzikowej, ponieważ działają silnie nawilżająco, kojąco i przeciwbakteryjnie oraz przyspieszają gojenie ran, niwelują działanie wolnych rodników i uelastyczniają skórę.

Jak zrobić herbatę jaśminową?

Herbatę jaśminową można kupić gotową w sklepie, ale można ją też przyrządzić samodzielnie zarówno z płatków kwiatowych jaśminu, jak i jaśminowca. Wystarczy do liściastej zielonej, białej, czarnej herbaty lub rooibos dodać zasuszone płatki jaśminu lub jaśminowca i zalać 1 łyżkę mieszanki szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody, ponieważ za gorąca woda może spowodować gorzki smak herbaty. Jeśli mieszanka jest na bazie zielonej herbaty zalewamy ją wodą o temperaturze 70-80 st. C, białej - 75-95 st. C, a czarną i rooibos 95-100 st. C. Zaparzać od 30 sekund do 3 minut, odcedzić i pić jak zwykłą herbatę. Płatki jaśminu można również parzyć samodzielnie, bez dodatków herbat.

Herbatę można również aromatyzować świeżymi płatkami kwiatowymi, jednak jest to bardziej czasochłonne. W tym celu należy do wybranej herbaty liściastej dodać taką samą porcję świeżych płatków jaśminu lub jaśminowca i zamknąć je w szklanym słoiku. Trzeba jednak pamiętać, żeby po ok. dobie wyjąć płatki kwiatowe, ponieważ zbyt długo trzymane w zamkniętym naczyniu mogą zacząć gnić.

Przeciwwskazania do stosowania jaśminu i jaśminowca

Herbata jaśminowa oraz inne przetwory jaśminu do spożycia nie są zalecane kobietom w ciąży. Olejek jaśminowy zawarty w płatkach może bowiem powodować skurcze i przyczynić się do wystąpienia poronienia lub przedwczesnego porodu.

Jaśmin jest także przeciwwskazany w przypadku matek karmiących piersią, ponieważ jego składniki mogą wywoływać reakcje alergiczne. Z tego samego powodu na jego zastosowanie powinni uważać także alergicy. Jaśmin stosowany zewnętrznie w kosmetykach lub w postaci naparów do przemywania ran czy skóry może powodować także podrażnienia, jeśli jest używany zbyt często lub w zbyt wysokich stężeniach.

W powszechnym mniemaniu zioła postrzegane są jako środki bezpieczne, które mogą stosować niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć, ogólny stan zdrowia czy przyjmowane leki. Ogólne bezpieczeństwo ziół to jednak błędne przekonanie, które może wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Zanim więc po nie sięgniemy, warto zapoznać się nie tylko z właściwościami prozdrowotnymi konkretnego zioła, ale również z przeciwwskazaniami do jego stosowania. Na zioła szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży, ponieważ wiele roślin ma właściwości silnie poronne!

Czy zioła mogą być szkodliwe? 10 ziół o niebezpiecznym działaniu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie