Spis treści
Jak wygląda stokrotka pospolita?
Stokrotki pospolite (Bellis perennis) to jedne z pierwszych wiosennych kwiatów. Te wieloletnie rośliny z rodziny astrowatych powszechnie występują w naszym kraju. Najczęściej można spotkać je na trawnikach, łąkach oraz pastwiskach. Obecnie stokrotki uprawia się również jako ozdobne rośliny doniczkowe, jednak spożywanie takich kwiatów nie jest zalecane, ze względu na możliwy dodatek chemicznych środków ochrony roślin oraz stymulatorów wzrostu.
Stokrotki wyrastają wczesną wiosną i osiągają wysokość do 20 cm. Rośliny te nie wymagają specjalnych warunków do uprawy i są odporne na zmiany warunków atmosferycznych. Stokrotka pospolita najczęściej kwitnie od początku kwietnia aż do końca listopada. W sprzyjających warunkach, gdy nie ma mrozu i śniegu, może kwitnąć nawet zimą. Potocznie roślinę nazywa się również sierotką, kokoszką oraz wojcieszką.
Przeczytaj także: Obłędnie pachnie i ma liczne właściwości lecznicze. Zobacz, co można zrobić z kwitów bzu lilaka?
Według niektórych źródeł, w średniowieczu stokrotki uznawane były za symbol płodności, a wianek zawieszony na drzwiach domu miał chronić przed piorunami. Roślina ta jest w całości jadalna, jednak najlepszym surowcem zielarskim są jej białe lub jasnoróżowe kwiaty. W celach zdrowotnych zalecamy zrywać stokrotki dziko rosnące, najlepiej z dala od głównych dróg.
Stokrotka pospolita – właściwości zdrowotne
Kwiaty stokrotki pospolitej najczęściej używane są jako dekoracja słodkich deserów. Ta niepozorna roślinka ma jednak wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.
Ziele stokrotek jest źródłem garbników, śluzów, kwasów organicznych, saponin triterpenowych, olejków eterycznych, kwasów fenolowych oraz flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Saponiny triterpenowe to związki, które charakteryzują się działaniem moczopędnym, dzięki czemu korzystnie wpływają na zmniejszenie obrzęków i regulację ciśnienia tętniczego krwi. Natomiast śluzy wykazują działanie łagodzące oraz zmiękczające, dlatego wyciągi ze stokrotek często stosuje się jako składnik kremów do ciała.
Z kolei garbniki działają łagodząco, przeciwzapalnie oraz ściągająco, czyli obkurczają naczynia krwionośne. Dlatego stosowanie okładów ze stokrotek zmniejsza podrażnienia oraz wspomaga leczenie zmian skórnych.
Dzięki tym wszystkim składnikom, napary ze stokrotek pospolitych wykazują działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- moczopędne,
- oczyszczające,
- ściągające,
- wykrztuśne,
- zmiękczające,
- nawilżające.
Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta uważa, że picie herbatek ze stokrotek polnych wykazuje również działanie stabilizujące hormony płciowe, dzięki czemu może regulować cykl miesiączkowy.
W jakich schorzeniach pomaga ziele stokrotki pospolitej?
Świeże lub suszone ziele stokrotki wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Według zwolenników medycyny naturalnej, wspomaga leczenie dolegliwości takich jak:
- zakażenia bakteryjne,
- zatrucia pokarmowe,
- zaparcia,
- niestrawność,
- choroby skórne – w tym egzema i trądzik,
- kamica nerkowa,
- zakażenia układu moczowego,
- nadciśnienie tętnicze,
- obrzęki,
- reumatyzm,
- kaszel,
- hemoroidy,
- siniaki,
- zaburzenia miesiączkowania.
Z kwiatów stokrotki pospolitej można przygotować napar, który sprawdzi się jako naturalny środek zmiękczający suche włosy, a także jako odżywczy tonik do twarzy. Dodatkowo roślina ta zmniejsza wydzielanie łoju, oczyszcza pory i zmniejsza ich widoczność.
Fitoterapeuta zaznacza, że ziele stokrotki może przyspieszyć metabolizm, dlatego napary z tej rośliny często wykorzystywane są jako element kuracji oczyszczającej.
Okłady nasączone naparem ze stokrotek można również stosować w przypadku zapalenia spojówek. W takim wypadku okład należy położyć na zamknięte oczy i trzymać ok. 15 minut. Po tym czasie skórę trzeba umyć wodą i delikatnie osuszyć. Zabieg warto powtarzać 3–4 razy dziennie.
Przepis na napar ze stokrotek
Napar z tej rośliny może być spożywany w przypadku nasilenia różnych dolegliwości, ale również jako profilaktyka rozwoju chorób. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Składniki na napar ze stokrotek według doktora Henryka Różańskiego:
- 2 łyżki kwiatów lub ziela stokrotki pospolitej,
- 250 ml wrzątku.
Przygotowanie:
Ziele należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 20 minut, a po tym czasie przecedzić. Zaleca się pić napar 3–4 razy dziennie po 150–200 ml, a w przypadku dzieci – 2 razy dziennie po 100 ml.
Źródło: Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo Fitoterapia