Imbir i jego właściwości prozdrowotne. Korzeń imbiru dobry na przeziębienie, mdłości i odporność. Poznaj możliwości zastosowania imbiru

Agata Orzełowska, Martyna Jaros
Imbir chętnie wykorzystuje się do leczenia zakażeń górnych dróg oddechowych.
Imbir chętnie wykorzystuje się do leczenia zakażeń górnych dróg oddechowych. tycoon751/GettyImages
Imbir to popularna przyprawa stosowana w aromatycznej kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Ma cenne właściwości, dlatego znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Działa rozgrzewająco i antybakteryjnie, wzmacnia naturalną odporność, a także zapobiega mdłościom. Herbata z imbirem, cytryną i miodem to znany sposób wspomagający leczenie przeziębienia, bólu gardła i grypy. Imbir marynowany, kandyzowany i syrop z imbiru to smaczne przetwory, które niestety nie zawsze wykazują właściwości świeżego kłącza.

Spis treści

Czym jest imbir i jakie są jego odmiany?

Imbir to roślina uprawna z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej z terenów dzisiejszych, północnych Indii. Imbir znali starożytni Grecy, ponieważ opisał go Dioscorides – żyjący w latach 40-90 n.e. aptekarz, botanik i lekarz. W XIII wieku Arabowie rozpowszechnili imbir w Afryce Wschodniej, a trzysta lat później, Portugalczycy wprowadzili go także w Afryce Zachodniej. Imbir swoją nazwę zawdzięcza Williamowi Roscoe, który określił go Zingiber offi cinale, od greckiego słowa Zingiberis (poroże jelenia). Drugi człon "offi cinale" podkreśla walory lecznicze imbiru.

Imbir jest obecnie powszechnie uprawianą rośliną. Rośnie w wielu krajach o ciepłym klimacie m.in. Nepalu, Indonezji, Tajlandii, Nigerii, Bangladeszu, Kamerunie, a także na terenach USA i na Filipinach. Imbir uprawiany jest także w Indiach i Chinach, a te kraje są wiodącymi dostawcami na rynku światowym.

Imbir ma kilka odmian, które różnią się smakiem, wyglądem oraz zastosowaniem. Są to:

  • imbir lekarski,
  • imbir cytwarowy,
  • imbir żółty,
  • imbir japoński,
  • imbir malajski.

W medycynie wykorzystuje się imbir cytwarowy, leczniczy i żółty, a do celów kulinarnych służy odmiana lekarska i japońska.

Imbir – wartość odżywcza i kalorie

Imbir nie jest spożywany jednorazowo w dużych ilościach. W 100 g kłącze dostarcza ok. 80 kcal, 1,8 g białka, 0,7 g tłuszczu i 17,8 g węglowodanów. Zawartość błonnika w 100 g imbiru wynosi ok. 2 g, czyli tyle samo, co w 100 gramach jabłka w skórce (ok. połowa sztuki). Imbir kandyzowany w cukrze lub syropie cukrowym, ze względu na znaczny jego udział (75 g na 100 gramów) dostarcza, aż 289 kcal w 100 g. Mniej kaloryczny jest imbir marynowany (dodawany do sushi), który zapewnia tylko 61 kcal.

Główną wartość odżywczą imbiru warunkują oleożywica i olejki eteryczne. Zawartość oleożywicy w imbirze waha się od 3 do 11 procent, a ilość olejków eterycznych od 0,2 do 3 procent. Najważniejsze związki lotne to monopreny i seskwiterpeny: alfa-zingiberen, zingiberol, alfa-farnezen, beta-bisabolen, beta-felandren, kamfen, cyneol, linalol, limonen, geraniol, terpineol, ar-kurkumen. Przedstawicielami związków nielotnych w imbirze o cennych właściwościach, są zingeron, paradole, gingerole oraz szogaole, które powstają w wyniku odwodnienia gingeroli.

Imbir to aromatyczna przyprawowa roślina, która dostarcza także szereg witamin i składników mineralnych niezbędnych do funkcjonowania organizmu. W 100 g imbir dostarcza 5 mg witaminy C, nieduże ilości witamin z grupy B i witaminy E. Zawartość składników mineralnych zawarta w imbirze jest reprezentowana przez potas, którego zawartość w 100 g kłącza wynosi aż 415 mg (8,4 proc. zapotrzebowania dziennego dla osoby dorosłej). W znaczących ilościach imbir dostarcza także magnez (43 mg), cynk (0,34 mg) oraz żelazo (0,6 mg). W śladowych ilościach występuje wapń, fosfor i sód.

Cynk jest zaliczany do składników mineralnych, który w diecie przeciętnego Polaka, często dostarczany jest w zbyt małych ilościach w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Wynosi ono 11 mg na dobę dla mężczyzn i 8 mg dla kobiet.Poznaj źródła cynku, które warto uwzględnić w codziennej diecie, by rozwiązać problem niedostatecznej podaży tego składnika w Twojej diecie! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność. Naj...

Właściwości imbiru

Imbir ma długą historię potwierdzającą jego lecznicze właściwości. Substancje składające się na oleożywicę i olejek eteryczny mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Świeży korzeń imbiru pomaga złagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych. Ma działanie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe oraz pomaga na ból gardła. Imbir to znany i skuteczny produkt spożywczy, wspomagający leczenie przeziębienia, grypy i infekcji.

Czy wiesz: Czym różni się grypa od przeziębienia?

Korzeń imbiru, zarówno świeży, jak i suszony ma korzystne działanie na układ pokarmowy. Imbir dodawany do potraw ułatwia trawienie, ponieważ stymuluje produkcję oraz wydzielanie śliny przez ślinianki, co pomaga lepiej nawilżyć pokarm w jamie ustnej. Imbir łagodzi ból żołądka, pobudza produkcję i wydzielanie żółci w pęcherzyku żółciowym, która emulguje tłuszcz z pokarmu, ułatwiając jego trawienie. Imbir ma właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, które budują przewód pokarmowy. Dlatego pomaga na wzdęcia, ból brzucha oraz bóle menstruacyjne.

Ból menstruacyjny dotyczy nawet połowy miesiączkujących kobiet i wiążą się ze wzrostem poziomu prostaglandyn. Składniki imbiru hamują ich wzmożoną produkcję, co działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Kobiety, które przez pierwsze trzy dni menstruacji, zażywały kapsułki z imbirem (500 mg), odczuwały mniejszy ból miesiączkowy w porównaniu do grupy placebo.

Imbir ma właściwości hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom glukozy we krwi. Działanie to tłumaczone jest zwiększeniem wrażliwości tkanek na działanie insuliny i ograniczeniem wchłaniania tego cukru w jelitach. Niestety, to działanie imbiru potwierdzono dotychczas jedynie w modelach zwierzęcych.

Imbir pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza frakcji LDL (tzw. zły cholesterol). To działanie imbiru u zwierząt było porównywalne do zastosowania statyn, czyli leków obniżających poziom cholesterolu we krwi. Badanie z udziałem ochotników z cukrzycą typu 2, którym przez 12. tygodni podawano kapsułki z imbirem (w sumie 1600 mg dziennie), dało zaskakujące wyniki. U pacjentów zażywających imbir zaobserwowano istotne niższy poziom cholesterolu ogólnego (o 15,4 mg/dl), a także trójglicerydów (o 45,4 mg/dl). Równocześnie odnotowano spadek stężenia cholesterolu LDL (o 8,8 mg/dl) i wzrost poziomu HDL (o 1,3 mg/dl) – niestety różnice te nie były znaczące statystycznie. To działanie imbiru zmniejsza ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych.

Imbir ma działanie przeciwwymiotne i stosowany jest jako składnik leków zapobiegających chorobie lokomocyjnej. Zaleca się także stosowanie imbiru, jako naturalny środek przeciw mdłościom w czasie migreny, po narkozie i chemioterapii. Można też stosować wodę z imbirem i cytryną na poranne mdłości w ciąży. Wypicie napoju imbirowego rano pomaga pobudzić apetyt u osób, które maja ochoty na zjedzenie śniadania.

Właściwości przeciwzapalnie imbiru mogą wykorzystać osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz zmianami zwyrodnieniowymi. Konsumpcja imbiru pomaga zwalczyć ból towarzyszący chorobie i poprawić jakość codziennego życia. W leczeniu RZS polecana wielkość dawki sproszkowanego imbiru to 500–1000 mg na dobę. Co więcej, imbir poprawia krążenie krwi, co sprawia, że ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale także poprawia ukrwienie mózgu i innych części ciała. Dzięki temu działa korzystnie na pamięć i procesy poznawcze, uznawany jest też za afrodyzjak.

Jak wspomóc udane życie erotyczne? Pomogą w tym afrodyzjaki, które wzmacniają pożądanie, zwiększają płodność i poprawiają sprawność seksualną. Nie znajdziesz wśród nich niebezpiecznych substancji o podejrzanym pochodzeniu – dziś poleca się produkty bezpieczne i o potwierdzonym działaniu. Wiele z nich regularnie ląduje na naszych talerzach! Sprawdź, które afrodyzjaki są najbardziej polecane i dowiedz się, jak działają!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Naturalne afrodyzjaki – sprawdzone produkty na większe libid...

Imbir w ciąży na mdłości i nudności

Imbir oraz napój imbirowy można spożywać w ciąży. W tym okresie życia kobiety są wręcz polecane ze względu na działanie przeciwwymiotne. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że dieta ciężarnych, w której występuje imbir, pomaga zmniejszyć poranne mdłości. W czasopiśmie Obstetrics and Gynecology ukazały się wyniki badań, w których stwierdzono, że u 28 na 35 kobiet ciężarnych, które zażywały tabletki zawierające 250 mg imbiru, zaobserwowano istotne zminimalizowanie porannych mdłości.

Zgodnie z zaleceniami, aby obniżyć ryzyko wymiotów i nudności po posiłku, ciężarne powinny spożyć ok. 1000 mg ekstraktu z imbiru. Taka porcja zawarta jest np. w:

  • 5 g świeżo startego kłącza imbiru,
  • 2 łyżeczkach syropu imbirowego,
  • 4 kubkach herbaty imbirowej przygotowanej z ½ łyżeczki startego korzenia.

Przyszłe mamy mogą pić herbatę z imbirem przy przeziębieniu, która pomoże szybciej uporać się z infekcją. Herbata z imbirem pomaga także zmniejszyć obrzęki nóg, które często towarzyszą ciąży. Należy pamiętać o rozsądnych ilościach imbiru, ponieważ może działać drażniąco na układ pokarmowy i powodować zgagę.

Herbata z imbirem – napój imbirowy na przeziębienie

Imbir – zastosowanie w kuchni

Imbir można wykorzystać w kuchni w różnorodny sposób. Do wyboru mamy następujące możliwości:

  • świeży korzeń imbiru,
  • imbir mielony, sproszkowany,
  • imbir marynowany,
  • imbir kandyzowany,
  • oraz syropy imbirowe.

Suszony imbir ma inny smak niż imbir świeży, dlatego nie używa się ich wymiennie. Imbir mielony dodaje się do wypieku ciasteczek imbirowych, piernika, kawy, korzennej owsianki oraz różnorodnych farszów do ciasta. Można wykorzystać go do wina grzanego, a także herbaty i innych napojów imbirowych wzmacniających odporność. Sproszkowany imbir wchodzi w skład znanej wschodniej przyprawy – curry oraz przyprawy korzennej do piernika. Jest też dodawany do potraw mięsnych i warzywnych, a także do słodyczy i deserów.

Imbir świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi (cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon), sosem sojowym, wędzoną i słodką papryką oraz pieprzem i miodem.

Surowy imbir dodaje się do mdłych i tłustych potraw mięsnych, które mogą powodować niestrawność. Najbardziej znany jest w aromatycznej kuchni indyjskiej oraz azjatyckiej. Warto dodawać świeży imbir do herbaty, lub wody aby nadać im ciekawszy smak. Przed wykorzystaniem, surowy imbir należy obrać z bardzo cienkiej skórki i pokroić na plastry lub paski, zetrzeć na tarce albo rozgnieść w moździerzu. Do herbaty z imbirem najlepiej dodać plasterki, a do potraw kawałki lub starte na tarce kłącze.

Świeży młody imbir można marynować w occie lub kandyzować w syropie cukrowym. Należ pamiętać, że zawiera on duże ilości cukru i jest wysokokaloryczny. Dlatego lepiej spożywać kandyzowany imbir tylko w małych ilościach, jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Imbir marynowany dodaje się do sushi. Jego przegryzanie między jednoporcjowymi kąskami pomaga zneutralizować smaki w jamie ustnej, by móc lepiej odczuwać doznania kulinarne innych kawałków sushi.

Surowy imbir ma więcej cennych składników i prozdrowotnych właściwości niż imbir suszony, ponieważ niektóre związki bioaktywne nie są odporne na działanie wysokiej temperatury, jaka panuje podczas suszenia. Świeże kłącze imbiru należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu – najlepiej w lodówce, zawinięte w czystą ściereczkę i włożone w torebkę foliową. W ten sposób na dłużej zachowa świeżość.

Po miód najczęściej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. I dobrze, gdyż jego regularne dodawanie do letnich napojów (w ciepłych traci cenne właściwości), słodkich śniadań lub deserów pomaga wzmocnić naturalną odporność!Miód miodowi nie równy, dlatego warto poznać właściwości konkretnych rodzajów. Z kolejnych zdjęć dowiesz się, jakim działaniem wyróżnia się m.in. miód malinowy, wrzosowy i manuka.

9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze...

Imbir – przeciwwskazania

Imbir ze względu na ostry, lekko piekący smak nie jest wskazany dla każdego. Może działać drażniąco na przewód pokarmowy, dlatego z umiarem powinny stosować tę przyprawę osoby cierpiące na ból żołądka, wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz na refluks żołądkowo-przełykowy. Negatywne objawy mogą odczuć osoby z tendencją do zgagi.

Imbir nie jest wskazany dla osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, ponieważ może wchodzić z nimi reakcje. Z powodu działania żółciopędnego, osoby z kamicą żółciową w stanie zaostrzenia choroby, powinny zrezygnować z konsumpcji imbiru. Imbir nie powinien być stosowany w połączeniu z inhibitorami pompy protonowej (lek zmniejszający wydzielanie kwasu solnego w żołądku) oraz dimenhydrynatem (lek przewiwhistaminowy). Korzystanie z imbiru odradza się czasowo u osób oczekujących na zabiegi i operacje, ponieważ rozrzedza krew i zwiększa ryzyko komplikacji pooprracyjnych.

Zobacz, dlaczego warto pokochać imbir!

  1. Ding M., Leach M., Bradley H.: The effectiveness and safety of ginger for pregnancy-induced nausea and vomiting: a systematic review. Obstet. Gynecol., 2013.
  2. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A.: Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.: Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2017.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie