Hibiskus jako surowiec zielarski
Hibiskus, inaczej ketmia, róża chińska lub proświrnik, to rodzaj krzewów i niewielkich drzew z rodziny ślazowatych (malwowatych). Ma błyszczące ciemnozielone liście i sztywne pędy. W oczy rzucają się kwiaty hibiskusa, które są zbliżone wyglądem do róż.
Kwiaty hibiskusów przybierają różne barwy, m.in. liliową, białą, żółtą, pomarańczową, czerwoną, niebieską, fioletową, a nawet prawie czarną. Ich zapach nie jest zbytnio wyczuwalny, charakterystyczny jest natomiast wyrazisty kwaśny smak.
Hibiskus pochodzi z Azji, jednak od czasów antycznych rozpowszechnił się na całym świecie. Występuje zwłaszcza w Afryce, ale spotkać go można także w Australii, na Florydzie, Hawajach i Filipinach, w Ameryce Środkowej czy Brazylii. Okazy rosnące w Polsce na wysokość najwyżej 3 metrów.