Na serce, trawienie, stres i odporność. Wypróbuj 3 najzdrowsze herbaty ziołowe polecane przez naukowców z Harvardu

Monika Góralska
Herbaty ziołowe warto pić ze względu na ich niezwykły smak, a także cenne dla zdrowia właściwości. Możesz je wykorzystywać profilaktycznie lub leczniczo.
Herbaty ziołowe warto pić ze względu na ich niezwykły smak, a także cenne dla zdrowia właściwości. Możesz je wykorzystywać profilaktycznie lub leczniczo. victoriasennikova/123rf.com
Po herbatę lub ziołowe napary lubimy sięgać szczególnie w chłodne dni. Jednak nie tylko, bo herbatki ziołowe czy owocowe warto pić przez cały rok. Działają one przeciwzapalnie, wspomagają trawienie i odporność, a nawet chronią serce, obniżają poziom cukru we krwi i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Jeśli nie wiesz, jaką herbatę wybrać, to naukowcy z Harvardu polecają trzy, po które warto sięgać częściej. Zobacz, dlaczego i skorzystaj z ich wskazówek.

Spis treści

3 herbatki polecane przez naukowców z Harvardu

Ziołowe napary, nazywane też herbatami, wcale herbatą nie są. Robi się je w ten sam sposób, zalewając roślinny susz gorącą wodą, jednak używa się innego rodzaju roślin. Herbata, a dokładnie herbata chińska, (Camellia sinensis) powstaje bowiem z liści i pąków roślin herbacianych należących do rodzaju kamelia (Camellia). Powszechnie stosuje się dwa rodzaje herbat: drobnolistną chińską (C. sinensis odmiana sinensis) i wielkolistną Assam (C. sinensis odmiana assamica).

Czytaj też: Kto nie powinien pić rumianku? Tym osobom aromatyczne ziele może zaszkodzić. Należysz do nich? Uważaj na herbatki i kremy z rumiankiem

Natomiast herbaty ziołowe to napary z suszonych ziół, owoców, kwiatów, korzeni lub przypraw takie jak herbata malinowa, rumiankowa czy z rozmarynu. Nazywa się je również herbatkami, aby odróżnić je od właściwej herbaty. Naukowcy z Harvardu, prestiżowego uniwersytetu w Stanach Zjednoczonych, wskazują 3 herbaty ziołowe, po które warto sięgać częściej ze względu na ich cenne prozdrowotne właściwości.

Herbata imbirowa na trawienie i odporność

Napar z imbirem najbardziej znany jest jako środek łagodzący nudności i wymioty w ciąży oraz wspomagający odporność w sezonie jesienno-zimowym. Jednak napój ten ma dużo więcej zastosowań. Chociaż nie istnieją oddzielne badania dotyczące wpływu herbaty imbirowej na zdrowie, to jednak naukowcy dość szeroko zbadali właściwości samego imbiru.

Korzeń imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) zawiera silny przeciwutleniacz gingerol, który zwalcza wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Zawiera również śladowe ilości witamin i minerałów, takich jak witamina B3 i B6, żelazo, potas i witamina C. Imbir działa przeciwgorączkowo, przeciwwirusowo, rozgrzewająco i napotnie oraz przeciwbólowo, dzięki czemu przyspiesza leczenie przeziębienia, grypy i innych infekcji.

Herbatka imbirowa łagodzi stres i napięcie, działa uspokajająco i kojąco, co sprawia, że wspomaga ona zasypianie, a także obniża ciśnienie krwi. Napar z imbiru warto pić także przy problemach trawiennych takich jak niestrawność, bóle brzucha, zatrucia pokarmowe czy brak apetytu.

Przeciwwskazania do picia herbaty z imbirem: Imbir obniża poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go stosować osoby biorące leki przeciwcukrzycowe. Może on nasilić ich działanie i doprowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenia). Imbir zmniejsza również krzepliwość krwi, dlatego po herbatę z imbirem nie mogą sięgać osoby przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi i stosujące leki przeciwzakrzepowe.

Herbata rumiankowa na uspokojenie, przeziębienie i... prawie wszystko

Rumianek zanany od starożytności był stosowany przez nasze babcie jako środek leczniczy niemal na wszystko. Napar nie tylko łagodzi stres, uspokaja i pomaga zasnąć, ale też można nim przemywać rany i oparzenia, ponieważ działa przeciwzapalnie, łagodząco i przyspiesza gojenie. Herbatę przygotowuje się z suszonych koszyczków kwiatów rumianku pospolitego (Matricaria chamomilla L.), który jest gatunkiem rośliny z rodzin astrowatych (Asteraceae). Roślina zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy fenolowe, związki kumarynowe, śluzy oraz witaminy i sole mineralne takie jak potas, wapń, karoten i kwas foliowy. Szczególnie cenne są flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy.

Badania naukowe udowadniają, że rumianek wspiera układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca, a nawet chroni przed niektórymi nowotworami. Oprócz tego wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną u kobiet, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego, a także spowolnia utratę masy kostnej związaną z wiekiem

Przeciwwskazania do picia herbaty rumiankowej:
Ze względu na to, że rumianek należy do rodziny roślin astrowatych (Asteraceae), które mogą wywoływać silne reakcje alergiczne powinni na niego uważać alergicy. Herbaty rumiankowej nie zaleca się stosować głównie przez osoby uczulone na pyłki roślin, ponieważ susz może być zanieczyszczony pyłkami drzew, krzewów czy traw.

Herbata z hibiskusa na serce, nadciśnienie i cukrzycę

Hibiskus, inaczej ketmia lub róża chińska to roślina z rodziny ślazowatych (malwowatych). Surowcem zielarskim są jego piękne, czerwone kwiaty. Napar z kwiatów hibiskusa ma intensywnie czerwony kolor, kwiatowo-owocowy zapach i kwaśno-cierpki smak, dlatego zwykle nie pije się go samodzielnie, ale stosuje jako dodatek do herbatek owocowych. Herbata z hibiskusa jest źródłem antyoksydantów oraz zawiera niewielkie ilości potasu, wapnia i magnezu.

Intensywny kolor hibiskus zawdzięcza zawartości antocyjanów, które są nie tylko barwnikiem, ale posiadają też silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, chronią układ sercowo-naczyniowy, a więc zmniejszają ryzyko zawału i udaru oraz wspomagają odporność i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Hibiskus i herbata z jego dodatkiem ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz detoksykujące.

Hibiskus obniża także ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz cukru we krwi. Kwiaty hibiskusa są jadalne i niezwykle ozdobne, można je więc dodawać do sałatek lub stosować jako ozdobę tortów i ciastek.

Przeciwwskazania do picia herbaty z hibiskusem: Hibiskus nie jest polecany osobom przyjmującym leki moczopędne, ponieważ nasila ich działanie. Nie mogą po niego sięgać również kobiety w ciąży, bo osłabia on mięśnie dna miednicy i może doprowadzić do poronienia. Jeśli przyjmujesz aspirynę, również nie pij w tym czasie herbatki z hibiskusa. Regularne stosowanie herbaty może także obniżać ciśnienie krwi i poziom glukozy we krwi, dlatego nie można stosować hibiskusa równocześnie z lekami na nadciśnienie i przeciwcukrzycowymi.

Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gosia
Podobno zioła w nadmiarze mogą szkodzić, dlatego od czasu do czasu parzę sobie miętę czy rumianek, ale częściej sięgam po herbatę cejlońską Kingsleaf. Jest dobrej jakości, ma nawet certyfikaty, a nie kosztuje dużo.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia