Malwa, inaczej ślaz, zaliczana jest do rodziny roślin ślazowatych (Malvaceae). Malwy rosną na terenie całej Polski i są popularnymi kwiatami ozdobnymi. Prawdopodobnie pochodzą z Półwyspu Bałkańskiego, gdzie rosną dziko i można je tam spotkać do dziś. Kwiaty malwy są duże i składają się z kilku sporych płatków korony. W przypadku malwy czarnej przybierają one barwę od ciemnofioletowej do atramentowej. Surowcem zielarskim są liście i kwiaty malwy, które często dodaje się do herbatek owocowych i smakowych.
Właściwości czarnej malwy
Ciemne kwiaty czarnej malwy zawierają substancje śluzowe (tzw. śluzy polisacharydowe) o działaniu nawilżającym, ochronnym i powlekającym błony śluzowe. Wypicie ciepłej herbaty z czarnej malwy, daje uczucie lekko osłoniętego delikatną powłoczką gardła, co łagodzi ból, chrypkę i suchość w przełyku. Picie letnich naparów pomaga nawilżyć gardło, przełyk i błony śluzowe żołądka. Podobne właściwości powlekające ma herbata z kwiatów lipy, polecana na przeziębienie, kleik z nasion siemienia lnianego, oraz herbata z kwiatów bratka.
Działania powlekające naparów z czarnej malwy można wykorzystać, jako leczenie wspomagające stanów zapalnych błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Herbata z czarnej malwy polecana jest osobom, które zmagają się z wrzodami, nadżerkami lub refluksem i zgagą. Herbata pomoże złagodzić ból brzucha wywołany stresem.
Sprawdź, domowe sposoby ma ból żołądka!
Kwiaty czarnej malwy zawierają antocyjany takie jak delfinidyna, petunidyna, malvidyna i malvina. Antocyjany to barwniki roślinne o fioletowo-czarnym zabarwieniu i właściwościach antyoksydacyjnych. Kolejnymi związkami o takim działaniu są fenolokwasy oraz flawonoidy: kwercetyna, kemferol, mirycetyna). To dzięki nim czarna malwa ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Czarna malwa a okres
Kwiat czarnej malwy ma działanie estrogenne, ponieważ zawiera fitosterole, co czyni go bardzo przydatnym w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą. Dodatkowo regularne picie herbaty z czarnej malwy pomaga regulować cykl miesiączkowy u młodych kobiet. Malwa ma także działanie rozkurczające na mięśnie gładkie macicy, dlatego herbata z czarnej malwy jest pomocna przy bolesnym miesiączkowaniu, szczególnie w pierwszych dnia krwawienia.
Zastosowanie herbaty z czarnej malwy
Herbata z czarnej malwy (napar) to zalane wrzątkiem wysuszone kwiaty lub ziele, parzone przez ok. 10-15 minut
Herbata z malwy stosowana jest w leczeniu wspomagającym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, co wynika z obecności śluzu o działaniu osłaniającym i powlekającym na błonę śluzową. Pomocna jest przy zespole jelita drażliwego, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, powtarzających się zaparciach (reguluje wypróżnienia) oraz przy objawach przeziębienia takich jak kaszel, chrypka i zapalenie krtani. Syrop ślazowy sprawdza się w codziennym stosowaniu do łagodzenia chrypki, stanów zapalnych gardła oraz krtani. Polecany jest zwłaszcza osobom, które pracują głosem: nauczycielom, śpiewakom, prezenterom.
Zewnętrznie, herbata z czarnej malwy stosowana jest między innymi do okładów na oczy, ponieważ łagodzi podrażnienia, nawilża i uelastycznia powieki oraz pomaga usuwać obrzęki i zmęczenie. Chłodna herbata z kwiatów czarnej malwy dobroczynnie działa na zmęczone, podrażnione spojówki i usuwa zmęczenie oczy spowodowane pracą przy komputerze oraz czynnikami atmosferycznymi. Malwa w postaci płukanki do włosów pomaga w walce z łupieżem i łojotokiem, czyli na przetłuszczającą się skórę głowy. Nawilży też i odżywi skórę głowy – szczególnie polecana jest do włosów suchych.
Ostudzona herbatę z czarnej malwy można stosować ja tonik. Taki preparat pomoże przy problemach skórnych jak wypryski, przesuszenie skóry, łojotok (nawilżanie ogranicza wydzielanie sebum przez gruczoły łojowe), atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty. Nietypowym zastosowaniem jest podmywanie stref intymnych, aby złagodzić podrażnienie i świąd odbytu.
Syrop z malwy czarnej: przepis
Syrop ślazowy można zrobić samodzielnie w domu, potrzeba kilku składników:
- pół szklanki rozdrobnionych kwiatów lub liści malwy,
- 1,5 szklanki chłodnej wody,
- cukier lub miód do smaku
Zalane kwiaty czarnej malwy pozostawić na 8 godzin. Następnie zagotować całość i ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Gotową miksturę, należy odcedzić i wymieszać z miodem.