Spis treści
Zdrowotne właściwości czekolady
Czekolada towarzyszy nam od zarania dziejów. Już w starożytności doceniano właściwości ziaren kakaowca, które służyły w pewnym okresie jako środek płatniczy. Majowie i Aztekowie odkryli, że picie napoju na bazie kakaowca dostarcza im energii. Do dziś sięgamy po produkty przygotowane na jego bazie, żeby poprawić sobie nastrój i dodać wigoru.
Czekolada jest tym zdrowsza, im większą ma zawartość kakao. Badania dowodzą, że regularne jedzenie gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości min. 70 proc. kakao, może przynieść nam wiele korzyści. W czekoladzie do picia znajdziemy mniej tłuszczu niż w tabliczce.
Spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady dziennie przyniesie wiele korzyści m.in.:
- zmniejszy zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej poprzez działanie antyoksydacyjne i wypływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych,
- poprawi nastrój dzięki zawartości licznych substancji psychoaktywnych, które pobudzają wydzielane hormonów szczęścia (endorfin),
- może czasowo złagodzić przebieg depresji,
- pozytywnie wpłynie na pracę mózgu, dzięki bogactwu magnezu i flawonoidów,
- może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory dzięki działaniu przeciwzapalnemu.
Przygotowując czekoladę do picia, warto pamiętać o tym, że im więcej dodamy gorzkiej czekolady, tym napój będzie zdrowszy. Jego kaloryczność wzrasta wraz z kolejnymi dodatkami, istotne znaczenie ma ponadto zawartość tłuszczu w mleku i śmietance.
Szacuje się, że porcja 100 g gorącej czekolady zapewnia od 77 kcal do 125 kcal.
Jak przygotować zdrową gorącą czekoladę?
Im krótszy przepis, tym większa szansa na to, że gorąca czekolada będzie zdrowsza i mniej kaloryczna. Jeśli chcemy zaserwować czekoladę do picia z dodatkami, warto sięgnąć po naturalne przysmakami np. bakalie, a smak czekolady podkręcić przyprawami korzennymi.
Już sam widok kubka wypełnionego gęstą, aromatyczną czekoladą sprawia, że robi nam się ciepło na żołądku. Puszyste pianki pływające na jej powierzchni to uroczy, ale zbędny dodatek. Jeśli chcemy przygotować pyszną i zdrową wersję czekoladowego napoju, zrezygnujmy z takich bonusów.
Jeżeli pilnujemy liczby przyjmowanych kalorii albo często sięgamy po gorącą czekoladę, a chcemy pić ją bez wyrzutów sumienia, warto ją odchudzić unikając także dodatku bitej śmietany.
Przygotowując napój, możemy zastąpić czekoladę mleczną porcją gorzkiej czekolady, a pełnotłuste mleko i śmietankę kremówkę – mleczkiem roślinnym bez cukru, bądź odtłuczonym krowim. Trzeba się jednak liczyć z tym, że czekolada straci zarówno część kalorii, jaki i walorów smakowych.
Gorąca czekolada – przepis na wersję dietetyczną
Przepis na wegańską gorącą czekoladę w wersji light
Składniki na 2 porcje:
- 400 ml mleczka roślinnego bez dodatku cukru, najlepiej migdałowego,
- 40 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru kokosowego, syropu z agawy lub innego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do garnka wlej mleko i podgrzej, ale nie dopuszczaj do wrzenia.
- Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj.
Jeśli jednak marzy nam się klasyczna czekolada do picia, sięgnijmy po przepis na klasyczny napój, który choć bardziej kaloryczny, zachwyci nas pełnią smaku.
Gorąca czekolada – przepis na wersję klasyczną z dodatkami
Przepis na gorącą czekoladę w wersji „deluxe”
Składniki na 2 porcje:
- 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
- 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
- po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
- 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy, albo do smaku,
- ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
- Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj cukier puder lub syrop klonowy.
Porcja takiego deseru zapewnia 275 kcal.