Głóg to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Herbatka z głogu pomoże na nadciśnienie i chore serce oraz stres. Jak ją przygotować?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Martyna Jaros
Martyna Jaros
Wideo
od 16 lat
Głóg jest ciernistym krzewem osiągającym do 3-4 metrów wysokości, który często rośnie w Polsce dziko. Jego czerwone owoce oraz młode kwiatostany są znane i cenione ze względu na liczne właściwości lecznicze. Picie herbatki z głogu polecane jest osobom starszym z problemami sercowymi. To jednak niejedyne cenne właściwości głogu! Zobacz, na co jeszcze pomogą napar i nalewka z głogu.

Spis treści

Napar z owoców głogu
Owoce głogu mają wiele zastosowań i wchodzą w skład różnych mieszanek – od nasercowej i obniżającej ciśnienie, przez zapobiegające obrzękom nóg po herbatki uspokajające. 02irina/123RF

Czym jest głóg?

Głóg (Crataegus) to ciernisty krzew z rodziny różowatych występujący w aż 280 różnych gatunkach. Rośnie w zachodniej Azji, Ameryce Północnej oraz w krajach Europejskich.

W Polsce na zachodzie kraju i niższych partiach górskich można spotkać jedną z dwóch odmiany głogu:

  • głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)
  • głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha).

Obydwa rodzaje głogu mają identyczne właściwości lecznicze, ale różnią się wyglądem liści i owoców.

Liście głogu jednoszyjkowego są ciemnozielone z wierzchu, zaś od spodu niebieskawozielone. Ma podłużne owoce w odcieniach brązu i jedną pestkę. Liście głogu dwuszyjkowego są ciemnozielone i lśniące, zaś owoce mają kolor jasnoczerwony, są okrągłe i mają dwie lub trzy pestki.

Surowcem zielarskim są kwiatostany głogu z 2-5 liśćmi oraz okrągłe owoce. Kwiatostany są pozyskiwane najczęściej z głogu jednoszyjkowego, dwuszyjkowego lub ich mieszanki, a zdecydowanie rzadziej z głodu pięcioszyjkowego, głogu czarnego lub włoskiego. Natomiast owoce głogu pochodzą z odmiany jednoszyjkowej lub dwuszyjkowej, bądź mieszanek.

Prozdrowotne właściwości głogu i jego wartości odżywcze

Właściwości głodu, które zostały najlepiej poznane to wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Skład chemiczny kwiatów i owoców głodu jest podobny, dlatego ich zastosowanie lecznicze również niewiele się różni.

Głóg wspomaga leczenie zaawansowanej niedokrwiennej choroby serca oraz polecany jest pacjentom cierpiących na zmniejszenie frakcji wyrzutowej lewej komory serca. Dobroczynne działanie głogu na pracę serca i naczyń krwionośnych wynikają z wysokiej zawartości flawonoidów i procyjanidyn. Flawonoidy mają właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, co sprawia, że do mięśnia sercowego napływa więcej utlenionej krwi. Procyjanidyny pomagają regulować ciśnienie krwi.

Zaobserwowano, że u osób z chorobami serca, które przez 8 tygodni, 3 razy dziennie zażywały po 30 kropli wyciągu ze świeżych owoców głogu poprawie uległa tolerancja wysiłku.

Głóg – właściwości lecznicze. Jakie działanie ma nalewka z głogu?

Dobrze poznaną właściwością głogu jest działanie hipolipemiczne. Głóg obniża poziom cholesterolu LDL i VLDL, trójglicerydów we krwi. Redukuje negatywny wpływ stosowania diety wysokotłuszczowej na organizm i działa przeciwmiażdżycowo.

Dzięki dużej zawartości witaminy C głóg sprawdza się w leczeniu wspomagającym przeziębienie i stany zapalne górnych dróg oddechowych. Głóg wykazuje ponadto właściwości:

  • wspomagające układ odpornościowy,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne.

Takie działanie wykazały szczególnie Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis oraz Streptococcus pyogenes. Witamina PP zawarta w wyciągach z głogu wspomaga procesy metaboliczne – przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego oraz dobrej kondycji skóry.

Głóg zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa m.in. na wzrok oraz witaminy z grupy B, które wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.

Pektyny (rodzaj błonnika pokarmowego) zawarte w głogu pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, zapewniając uczucie sytości oraz poprawiając perystaltykę jelit. Olejek eteryczny z głogu ma działanie relaksujące, uspokajające i odprężające.

Wykazano, że przyjmowanie leczniczych dawek nalewki z głogu zapobiega odkładaniu się cholesterolu w komórkach wątroby, obniżając ryzyko rozwoju stłuszczenia tego narządu.

Działanie to było tłumaczone zwiększeniem rozpadu cholesterolu do kwasów żółciowych i hamowaniem tworzenia cząsteczek cholesterolu w organizmie. W badaniach naukowych przeprowadzonych z udziałem szczurów takim działaniem odznaczała się nalewka z głogu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Herbatka z głogu – babcina płukanka na złagodzenia stanu zapalnego gardła

W medycynie ludowej doceniano przeciwskurczowe właściwości głogu w leczeniu astmy i bóli miesiączkowych. Herbatę z głogu wykorzystywano w formie płukanki do złagodzenia stanu zapalnego błon śluzowych jamy ustnej oraz gardła. Podawano ją także osobom z biegunkami i niestrawnościami wywołanymi spożyciem ciężkostrawnych dań. Co ciekawe napar miał też zastosowanie jako remedium na bezsenność.

Herbatkę z głogu można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. To wysuszone kwiaty lub owoce przeznaczone do przygotowania dobroczynnego naparu w domowym zaciszu. Można także przygotować ją samodzielnie, zbierając i susząc świeżo rozkwitnięte kwiatostany wraz z 3-5 przylegającymi do nich liśćmi lub wybarwione, ciemnoczerwone owoce. Zazwyczaj są one gotowe do zbioru we wrześniu lub październiku.

Herbatka z głogu ma zastosowanie w domowej terapii :

  • przeziębienia,
  • grypy,
  • stanów zapalnych na tle bakteryjnym i wirusowym.

Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi, co pomaga na obrzęki. Herbata z głogu pomaga też przy bólach i zawrotach głowy, ponieważ doskonale dotlenia mózg. Z tego względu polecana jest zwłaszcza osobom w podeszłym wieku.

Jak przygotować napar z owoców głogu? Dwie łyżeczki (lub ilość wskazaną na opakowaniu przez producenta) suszonych owoców należy zaparzyć we wrzątku przez ok. 5 minut. Działanie można zaobserwować dopiero po dłuższym czasie stosowania, wynoszącym ok. 3 miesiące.

Herbatkę z głogu poleca się wspomagająco przy chorobach serca, zaburzeniach krążenia i przy przeziębieniach. Zażywając jednocześnie leki nasercowe, warto skonsultować jej zastosowanie z lekarzem prowadzącym.

Zastosowanie głogu. W składzie jakich leków można go znaleźć?

Głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy są stosowane wspomagająco w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Wyciągi z głogu wchodzą w skład leków na:

  • dusznicę bolesną,
  • arytmię serca,
  • chorobę wieńcową,
  • nadciśnienie,
  • miażdżycę,
  • zaburzenia krążenia obwodowego i mózgowego.

Stosowane są w leczeniu cukrzycy, stwardnienia tętnic, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz otyłości. Wyciągi z kwiatów głogu mają działanie uspokajające, dlatego polecane są przy przewlekłym stresie oraz do łagodzenia objawów nerwic wegetatywnych, zwłaszcza nerwicy serca. Zapobiegają skokom ciśnienia i są przydatne w okresie przekwitania – zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn.

Głóg – przeciwskazania. Kto nie powinien sięgać po preparaty z głogu?

Owoce głogu raczej nie powinny być spożywane na surowo. Zaleca się przetwarzanie ich po uprzednim przemrożeniu. Preparaty lecznicze z głogu dostępne w aptekach nie mają właściwie żadnych skutków ubocznych i można stosować je przez długi czas. Nie zaleca się ich jedynie osobom z niskim ciśnieniem tętniczym oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia