Spis treści
Jak pozbyć się uderzeń gorąca?
Istnieje wiele sprawdzonych sposobów radzenia sobie z objawami menopauzy, takimi jak uderzenia gorąca – od ćwiczeń, przez unikanie produktów wywołujących objawy, po noszenie lekkiej odzieży. To jednak jedno z nielicznych badań sugerujących, że włączenie do diety większej ilości określonych produktów może być skutecznym rozwiązaniem.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Menopause, należącym do The Menopause Society, wykazało, że stosowanie wegańskiej diety w okresie menopauzy może znacząco zmniejszyć nasilenie uderzeń gorąca.
Wyniki pojawiły się po analizie danych dotyczących korzyści płynących z niskotłuszczowej, roślinnej diety. Po 12 tygodniach liczba silnych uderzeń gorąca zmniejszyła się o 92 proc. w grupie uczestniczek stosujących wegańską dietę wzbogaconą o soję.
W grupie kontrolnej, która stosowała dietę wszystkożerną, nie zaobserwowano istotnych zmian.
Co ciekawe, stopień przetworzenia produktów sojowych nie miał znaczenia, co potwierdza teorie ekspertów, że produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego wpływają na nasz organizm inaczej, nawet jeśli są równie przetworzone.
Dieta bogata w soję sprzyjała także trwałej utracie wagi – średni spadek masy ciała w grupie wegańskiej wyniósł 3,6 kg, a w grupie kontrolnej 0,2 kg.
„To badanie podkreśla potencjalnie pozytywny wpływ diety roślinnej bogatej w soję (niezależnie od stopnia przetworzenia) zarówno na uderzenia gorąca, jak i kontrolę masy ciała. Biorąc pod uwagę te oraz inne znane korzyści, takie jak obniżenie ryzyka chorób serca i nowotworów, kobiety w wieku okołomenopauzalnym powinny rozważyć przejście na dietę roślinną.” – powiedziała dr Stephanie Faubion, dyrektor medyczna The Menopause Society.
Chociaż to badanie jest wyjątkowe, bo łączy wszystkie rodzaje przetworzonej soi z łagodniejszymi uderzeniami gorąca, nie jest pierwszym, które sugeruje wegańską dietę w okresie menopauzy.
Zdrowie

Badania opublikowane w Complementary Therapies in Medicine wykazały związek między dietą wegańską bogatą w soję, zdrowiem jelit a perimenopauzą.
„Wegańska dieta z soją jest bogata w błonnik i związki zwane izoflawonami, które zwiększają ilość bakterii jelitowych zwalczających stany zapalne i stabilizujących poziom estrogenu, co pomaga łagodzić uderzenia gorąca” – wyjaśnia dr Hana Kahleova, główna autorka badania.
Główna autorka badania dodaje również, że unikanie mięsa również pomaga zmniejszyć ilość bakterii jelitowych powiązanych ze wzrostem stanów zapalnych.
Jakie produkty zawierają soję?
Czym jest soja? Soja to roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Wykorzystywana jest do produkcji różnych potraw w kuchni chińskiej i japońskiej, a jej produkty zyskują na popularności także w Wielkiej Brytanii – podaje Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne (BDA).
BDA podkreśla, że niektórzy uważają, iż produkty sojowe mogą zmniejszać ryzyko chorób serca i łagodzić objawy menopauzy (dzięki zawartości izoflawonów), co potwierdzają powyższe badania.
Gdzie znaleźć produkty bogate w soję?
• edamame
• tofu
• sojowe mielone i zamienniki mięsa
• mleko sojowe
• jogurty sojowe
• miso
• tempeh
• sos sojowy
• niektóre rodzaje odżywek białkowych.
Uwaga na ultraprzetworzoną żywność
Badanie podkreśla korzyści płynące z wegańskiej diety w okresie menopauzy i sugeruje, że niezależnie od tego, czy produkt sojowy jest ultraprzetworzony, czy nie, można odczuć pozytywne efekty.
Warto jednak pamiętać, że ultraprzetworzona żywność zostałapowiązana z niekorzystnymi skutkami dla zdrowia metabolicznego i psychicznego oraz ogólnie wyższym ryzykiem śmiertelności, dlatego nie powinna stanowić dużej części diety.
Gdzie to możliwe, najlepiej wybierać naturalne produkty sojowe i te, które przeszły minimalną obróbkę – na przykład edamame.
Źródło: Woman & Home/PPG