Spis treści
Jakie są objawy niedoboru witaminy B3?
Witamina B3, inaczej nazywana niacyną lub witaminą PP, to składnik dobrze rozpuszczalny w wodzie. Gdy jego stężenie w organizmie spada poniżej normy, zaczynają pojawiać się nieprzyjemne dolegliwości, związane szczególnie z układem nerwowym.
Sprawdź w galerii, po czym poznać niedobór witaminy PP. Zwróć uwagę na te objawy
Właściwości i rola niacyny w organizmie
Niacyna, czyli witamina B3 powszechnie występuje w żywności, a do jej niedoborów dochodzi stosunkowo rzadko. Najczęściej zbyt niski poziom dotyczy osób starszych, a także pacjentów z zaburzeniem wchłaniania lub przewlekłymi biegunkami.
Czytaj także: Odmładza, rozświetla, likwiduje zmarszczki i niedoskonałości. Ten uniwersalny kosmetyk sprawdzi się do każdego rodzaju cery
Jaka rolę pełni witamina B3 w organizmie?
- stanowi składnik osłonek mielinowych mózgu, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniem,
- zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
- wspiera leczenie chorób ośrodkowego układu nerwowego,
- wpływa na produkcję koenzymów biorących udział w oddychaniu komórkowym i metabolizmie glukozy,
- przyspiesza metabolizm i usuwanie cholesterolu z organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
- jest niezbędna do produkcji hormonów płciowych, głównie estrogenu, progesteronu i testosteronu,
- uczestnicy w procesie wytwarzania i dojrzewania czerwonych krwinek,
- zwiększa wchłanianie koenzymu Q10 z produktów żywnościowych,
- odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny, dzięki czemu wspiera regulację poziomu cukru we krwi,
- reguluje pracę tarczycy poprzez produkcję tyroksyny,
- poprawia pracę układu krążenia i wzmacnia serce.
Zobacz: Witamina B3 miała chronić serce, a może mu szkodzić
Dodatkowo niacyna wzmacnia strukturę błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych np. aft i pleśniawek oraz zapalenia przełyku.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B3
Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na niacynę w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 6 mg,
- dzieci od 4. do 6. roku życia – 8 mg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 12 mg,
- dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 12 mg,
- chłopcy od 10. do 12. roku życia – 12 mg,
- dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 14 mg,
- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 16 mg,
- mężczyźni – 16 mg,
- kobiety – 14 mg,
- kobiety ciężarne – 18 mg,
- kobiety karmiące piersią – 17 mg.
Dowiedz się więcej: Co niszczy witaminy z grupy B? Sprawdź, jak nie przygotowywać posiłków
Gdzie znajdziemy witaminę B3? Najlepsze źródła niacyny
Niacyna powszechnie występuje w żywności, a jej najlepszymi źródłami są przede wszystkim mięso, orzechy i niektóre produkty zbożowe. Gdzie zatem znajdziemy witaminę B3? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość witaminy PP:
- pierś kurczaka – 14,78 mg,
- wątróbka wieprzowa – 16,7 mg,
- orzechy arachidowe i masło orzechowe – 12,01 mg,
- wątróbka drobiowa – 9,72 mg,
- makrela – 9,1 mg,
- udziec indyka – 9,04 mg,
- łosoś – 8,67 mg,
- zarodki pszenne – 6,81 mg,
- udko z kurczaka – 6,05 mg,
- kasza manna – 5,99 mg,
- kasza jęczmienna – 4,604 mg,
- płatki owsiane – 3,03 mg,
- dorsz – 2,51 mg,
- fasola czerwona – 2,11 mg,
- śledź – 1,8 mg,
- ziemniaki – 1,43 mg,
- ryż brązowy – 1,33 mg,
- pomidory – 1 mg,
- kasza gryczana – 0,94 mg,
- otręby pszenne – 0,93 mg,
- banany – 0,67 mg,
- brukselka – 0,64 mg,
- brokuły – 0,53 mg,
- kalafior – 0,5 mg.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B3?