Spis treści
Skład kostki rosołowej
Kostki rosołowe stały się bardzo popularnym dodatkiem do zup i sosów, ponieważ w szybki sposób zastępują bulion warzywny lub mięsny. Niestety, większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że ta mała kostka nie ma nic wspólnego z wywarem, a naszpikowana jest wzmacniaczami smaku, solą i sztucznymi barwnikami.
Czytaj także: GIS wycofał kostki rosołowe popularnej marki
Jaki jest skład kostki rosołowej? Przede wszystkim zawiera ona:
- sól,
- olej palmowy, często utwardzony,
- wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy,
- cukier,
- tłuszcz zwierzęcy,
- sztuczne aromaty,
- barwniki,
- śladowe ilości przypraw i suszonych warzyw.
Jak kostki rosołowe wpływają na Twój organizm?
Kostki rosołowe są źródłem soli, najbardziej niezdrowego tłuszczu i glutaminianu sodu. Taka mieszanka sprawia, że zbyt częste jej spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju wielu dolegliwości, do których należą:
- nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia koncentracji i pamięci,
- nadwaga i otyłość,
- hipercholesterolemia, czyli zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
- miażdżyca,
- nowotwory.
Sól zwiększa ryzyko nadciśnienia
Jedna kostka rosołowa waży ok. 10 g i stanowi źródło aż 4,8 g soli, co pokrywa ponad 80 proc. dziennego zalecanego spożycia. Szacując, że według producentów jedna kostka powinna być rozpuszczona w 500 ml płynu, to talerz 400 ml zupy zawiera 3,8 g soli!
Nadmiar soli w diecie jest bardzo szkodliwy, ponieważ może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi oraz rozwoju obrzęków.
Kwas palmitynowy zwiększa ryzyko nowotworów
Kolejnym składnikiem kostek rosołowych jest tłuszcz palmowy, który w ponad 50 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasu palmitynowego. Jak wykazano w wielu badaniach, nadmierne spożywanie tego kwasu zwiększa ryzyko rozwoju wielu nowotworów, a w szczególności raka prostaty. Najczęściej jest to także tłuszcz chemicznie utwardzony, który jest uznaną przyczyną raka, ale także schorzeń sercowo-naczyniowych i innych chorób cywilizacyjnych.
Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, spożywanie kwasu palmitynowego może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, do których należą:
- otyłość,
- miażdżyca,
- hipercholesterolemia,
- choroba wieńcowa.
Poza kostkami rosołowymi, tłuszcz palmowy znajdziemy m.in. w czekoladzie i innych słodyczach, utwardzanych margarynach roślinnych, produktach cukierniczych, płatkach śniadaniowych oraz pieczywie z długim terminem ważności.
Glutaminian sodu w nadmiarze jest szkodliwy
Następnym składnikiem kostek rosołowych są wzmacniacze smaku, głównie glutmainian sodu. Jak wpływa on na organizm? Choć w badaniach medycznych nie potwierdzono szkodliwości tego składnika, warto jednak unikać potraw z jego dodatkiem.
Glutaminian sodu używany jest do nadania potrawom charakterystycznego wyrazistego smaku mięsno-grzybowego, czyli „umami”. W nielicznych badaniach naukowych zaobserwowano, że jego nadmierne spożywanie może zakłócać pracę układu nerwowego i zaburzać ośrodek głodu i sytości. Eksperci ds. żywienia zalecają rezygnację z kostek rosołowych wzbogacanych glutaminianem sodu i zastąpienie ich świeżymi lub suszonymi ziołami.
Gdzie jeszcze znajdziemy glutaminian sodu? Do najpopularniejszych produktów należą:
- zupki chińskie,
- chipsy,
- sosy i dania w proszku,
- konserwy rybne i mięsne,
- gotowe posiłki z długą datą ważności.
Przepis na domowe kostki rosołowe
Chcesz wzbogacić smak zupy, ale unikasz sztucznych dodatków, takich jak kostki rosołowe? Mamy dla Ciebie przepis na domowe kostki rosołowe. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a gwarantujemy, że wzbogaci smak Twoich potraw.
Składniki:
- pęczek lubczyku,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 małe marchewki,
- 1 pietruszka korzeniowa,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mały por,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 1 suszony podgrzybek lub borowik,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 płaska łyżka soli.
Przygotowanie:
- Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
- Cebulę, czosnek, pora i selera naciowego pokrój w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki i lubczyk drobno posiekaj.
- W blenderze zmiel na pył liść laurowy, suszonego grzyba, ziele angielskie, pieprz, sól i kurkumę.
- Całość przełóż do garnka i dokładnie wymieszaj.
- Zalej szklanką gorącej wody i gotuj 10 minut.
- Następnie blenderem zmiksuj na gładką masę.
- Tak przygotowaną masę przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce do 4 tygodni.
- Możesz również poporcjować i zamrozić w foremkach do lodu.