https://stronazdrowia.pl
reklama

Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić jakość twojego snu. Sięgnij po ten produkt, a zauważysz różnicę

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić jakość snu? Okazuje się, że tak. Badania wykazały, że dorośli, którzy przez sześć miesięcy codziennie spożywali ten owoc, odczuwali lepszy sen w porównaniu z osobami, które jadły mniej niż dwa awokado w ciągu miesiąca.

Spis treści

Jedno awokado dziennie to klucz do lepszego snu?

Najnowsze badania pokazują, że dorośli, którzy przez sześć miesięcy codziennie jedli awokado, spali spokojniej niż ci, którzy jedli go rzadziej niż dwa razy w miesiącu.

Jak awokado wpływa na sen?
Jak awokado wpływa na sen?
Getty Images

– Sen jest kluczowym elementem stylu życia mającym wpływ na zdrowie serca, a wyniki tego badania sugerują, że sposób odżywiania, w tym spożycie produktów takich jak awokado, może odgrywać istotną rolę w jego poprawie – wyjaśniła dr Kristina Petersen, profesor nadzwyczajna nauk o żywieniu na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii, w rozmowie z mediami.

Najnowsze badania łączą korzyści zdrowotne awokado z jego składnikami odżywczymi, takimi jak tryptofan, foliany i magnez. Magnez, jako kluczowy minerał, uczestniczy w skurczach i rozluźnianiu mięśni, natomiast tryptofan i foliany wspomagają produkcję melatoniny – hormonu regulującego rytm snu.

Wnioski oparto na analizie 969 dorosłych Amerykanów z tzw. szerszym obwodem talii – wynoszącym co najmniej 89 cm u kobiet i 102 cm u mężczyzn.

Choć badanie zostało wsparte przez Avocado Nutrition Center, agencja ta nie uczestniczyła w zbieraniu, analizie ani interpretacji danych. Początkowo naukowcy skupiali się wyłącznie na zdrowiu serca, a korzyści związane ze snem zgłosili sami uczestnicy.

– Badanie pierwotnie miało na celu ocenę zdrowia układu krążenia, co sprawia, że zaobserwowane korzyści dla snu są jeszcze bardziej wiarygodne – pojawiły się one bowiem jako nieoczekiwane, dodatkowe wnioski z dobrze zaprojektowanego randomizowanego badania klinicznego – powiedział dr John Saito, pulmonolog w Children's Hospital of Orange County i rzecznik American Academy of Sleep Medicine, w rozmowie z Verywell w tym tygodniu.

Codzienne spożywanie awokado wiązało się także z lepszą dietą oraz niższymi poziomami cholesterolu, jak zauważyli naukowcy, co potwierdzają podobne badania z 2022 roku.

Wcześniejsze badania dowiodły, że zaburzenia snu wiążą się z wysokim poziomem cholesterolu, substancji, która może prowadzić do zawału serca i udaru. Poprawa zdrowia serca sprzyja lepszemu snu; z kolei odpowiednia ilość snu pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko chorób, jak podaje Centers for Disease Control and Prevention.

Jak działa błonnik zawarty w awokado?

Zdrowe tłuszcze i błonnik w awokado przyczyniają się do pozytywnego wpływu na układ krążenia. Zdrowe tłuszcze pomagają także obniżyć poziom cholesterolu i zredukować ryzyko zdarzeń sercowych zagrażających życiu.

Błonnik odgrywa istotną rolę w zdrowiu układu pokarmowego i jest powiązany ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Harvard Medical School zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 25 gramów błonnika dziennie.

Choć awokado dostarcza zdrowych tłuszczów i składników odżywczych, wciąż jest produktem kalorycznym – duże awokado może dodać do diety ponad 400 kalorii, podaje Cleveland Clinic. Mimo to owoc ten pozostaje wartościowy, jeśli spożywamy go z umiarem, na przykład jako dodatek do porannego koktajlu czy sałatki na lunch.

Połówka awokado zawiera więcej potasu niż banan, zwraca uwagę Harvard T.H. Chan School of Public Health. Potas jest niezbędny do ochrony organizmu przed nadciśnieniem, które jeśli pozostaje nieleczone, może prowadzić do chorób nerek, uszkodzenia wzroku, choroby wieńcowej oraz innych powikłań.

Chociaż wyniki nowego badania nie mogą być uogólniane na wszystkie populacje, Petersen zauważyła, że na zdrowie serca wpływają liczne czynniki, takie jak aktywność fizyczna i genetyka.

To zachęcający krok w poszerzaniu naukowej wiedzy o awokado i potencjalnych korzyściach jego spożycia.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło: Independent Digital News & Media Ltd

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia