Spis treści
Kiedy zbiera się miód mniszkowy?
Miód z mniszka lekarskiego jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru i pyłku mniszka lekarskiego (Taraxacum laevigatum). Zawartość pyłku może wahać się od 10 nawet do 70 proc. Mimo że kwalifikowany jest jako miód jednokwiatowy, nie powstaje na bazie jednego gatunku kwiatu.
Miód z mniszka lekarskiego jest stosunkowo rzadko spotykany z kilku powodów. Po pierwsze mniszek lekarski jest jedną z pierwszych roślin obficie kwitnących wiosną, a tym samym – pierwszym pożywieniem dla pszczół. Dlatego pszczelarze często zostawiają miód w ulu, aby rój mógł się odżywić i wzmocnić.
Mniszek lekarski chętnie zapylany jest przez inne owady, więc pszczoły mają dużą konkurencję w zbieraniu nektaru. Mimo że w Polsce mniszek występuje bardzo często, to w okresie jego kwitnienia pogoda bywa kapryśna, co utrudnia pracę robotnicom, które muszą dostosować rytm pracy do temperatury i panującej aury.
Składniki odżywcze miodu z mniszka
Miód z mniszka lekarskiego charakteryzuje się mocnym, ale orzeźwiającym smakiem o dość wysokiej słodyczy. Przybiera kolor intensywnie złotożółty, który może ciemnieć w procesie krystalizacji i nabierać bursztynowej barwy. Ma głęboki, charakterystyczny zapach.
Miód mniszkowy, podobnie jak inne miody, jest dość kaloryczny, jedna łyżka (21 g) zawiera 64 kalorie i nie jest zbyt bogaty w składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy m.in. niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę C, magnez, potas, fosfor i żelazo.
Zawiera jednak inne cenne elementy o wartości odżywczej, takie jak:
- cząsteczki pyłku,
- enzymy pochodzące od pszczół miodnych,
- aminokwasy,
- przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy,
- naturalne cukry o działaniu prebiotycznym.
Na co stosować miód z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka ma szerokie zastosowanie lecznicze, wykazuje bowiem działanie żółcio- i moczopędne, pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jego właściwości mogą być wykorzystywane, jako wsparcie różnorakich schorzeń, ponieważ miód majowy:
- Łagodzi problemy trawienne – badania pokazały, że spożywanie miodu z mniszka zmniejsza o ponad połowę wydzielanie soków żołądkowych. Osoby borykające się z nadkwasotą mogą pić na czczo wodę z miodem, aby złagodzić jej objawy.
- Wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych i nerek – miód majowy dzięki właściwościom detoksykacyjnym obniża poziom lipidów, chroniąc wątrobę. Jednocześnie wspomaga pracę dróg żółciowych, dzięki obecności choliny.
- Łagodzi dolegliwości skórne – dzięki zawartości nadtlenku wodoru (naturalnie występującego środka antyseptycznego), miód z mniszka stosowany bezpośrednio na skórę może pomóc w gojeniu się ran. A dzięki obecność kwasów organicznych o właściwościach zmiękczających i złuszczających, może sprawdzić się u osób z problemami trądzikowymi.
- Podnosi odporność – dzięki wysokiej zawartości pyłku mniszka lekarskiego, majowy miód wspiera układ immunologiczny, co może być szczególnie pomocne w okresie jesienno-zimowym.
Dowiedz się więcej:
Miód a miodek z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka bywa mylony z syropem z mniszka lekarskiego, zwanym także miodkiem. O ile pierwszy jest pszczelim wyrobem, o tyle drugi jest produktem przygotowywanym przez człowieka na bazie wody, cukru i kwiatów mniszka. Wyglądem przypomina prawdziwy miód i jest naturalnym produktem.
Podobnie jak miód z mniszka, syrop ten wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, takich jak działanie żółciopędne, moczopędne i prebiotyczne. Reguluje także procesy metaboliczne i wspierające układ pokarmowy. Należy przygotowywać go wiosną, kiedy mniszek lekarski jest w pełnym rozkwicie.
Zastosowanie kulinarne miodu z mniszka
Miód mniszkowy ma gęstą, kremową konsystencję, przez idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, tostów czy naleśników. Z powodzeniem może zastępować cukier dodawany do napojów. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do potraw, których temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza.
Zobacz także:
Źródło: Properties and Benefits of Dandelion Honey Nature Word