Spis treści
Bez lilak – właściwości lecznicze popularnego krzewu
Bez pospolity, znany także jako bez lilak, lilak pospolity i bez turecki (Syringa vulgaris Linne) zazwyczaj kwitnie w maju. W tym roku za sprawą wyjątkowo wysokich temperatur w niektórych regionach Polski zakwitł już w pierwszej połowie kwietnia!
Ten wyjątkowo aromatyczny krzew zazwyczaj cieszy nasze oczy i zdobi ogrody lub wazony. Warto jednak poznać właściwości lecznicze bzu lilaka i przygotować z niego prozdrowotne przetwory. Bez lilak zawiera bowiem szereg substancji aktywnych. Są to m.in.:
- glikozydy irydoidowe,
- alkohol fenolowy,
- lignany,
- kumaryny,
- olejek eteryczny,
- garbniki,
- alkohole cukrowe i cukry proste,
- fenyloetanoidy,
- fenolokwasy,
- flawonoidy,
- lignan,
- echinakozyd.
Jak pisze wybitny ekspert ziołolecznictwa dr Henryk Różański bez lilak stosowany wewnętrznie wykazuje działanie:
Wyraźnie napotne i przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, przeciwdrobnoustrojowe, „czyszczące krew”, diuretyczne; na czczo stężone wyciągi: przeciwrobacze (przeciwpasożytnicze), fungistatyczne w przewodzie pokarmowym. Wzmaga odporność organizmu. Zawiera fitoncydy antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dobrze radzi sobie jako środek przeciwzapalny na gardło przy nieżycie górnych dróg oddechowych (środek przeciwkaszlowy i oczyszczający).
W stosowaniu zewnętrznym fitoterapeuta poleca bez lilak do przemywania oczu i skóry, do lewatywy oraz irygacji narządów płciowych, a także do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych, wysiękach i zakażeniach drożdżakami błon śluzowych. Bez lilak można stosować także jako okłady na trudno gojące się owrzodzenia i liszaje oraz do przemywania cery trądzikowej i ze skłonnością do wyprysków.
Co można zrobić z kwiatów bzu lilaka? Wypróbuj przepis na syrop z bzu lilaka
Bez lilak uważany jest za bezpieczny w stosowaniu, do przygotowania leczniczych preparatów wykorzystuje się zarówno korę, jak i owoce oraz kwiaty bzu lilaka. Korzystając z tego, że krzewy są obecnie w pełnym rozkwicie warto przygotować syrop z ich kwiatów.
Pamiętaj, aby wybierać kwiaty o intensywnym zapachu i gładkich płatkach, z roślin rosnących z dala od ruchliwych dróg.
Syrop z bzu lilaka – składniki
- 10 dużych kwiatostanów bzu lilaka (ok. 2 szklanki),
- 0,5 kg cukru,
- 0,3 litr wody,
- 1 cytryna (opcjonalnie, dodają smaku).
Syrop z bzu lilaka – przygotowanie
- W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej cukier i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Możesz również dodać plasterki cytryny, jeśli chcesz nadać syropowi dodatkowego smaku.
- Dodaj kwiaty bzu do gorącego syropu cukrowego. Zdejmij garnek z kuchenki, przykryj go i odstaw na około 12 godziny, aby kwiaty puściły soki.
- Po tym czasie odcedź syrop przez filtr lub gazę i przelej do czystego szklanego naczynia. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu kilku tygodni.
Oprócz właściwości leczniczych syrop to świetny dodatek do herbaty, wody lub drinków. Ze świeżych kwiatów można przygotować również aromatyczną lemoniadę. Przepisem na nią podzieliła się na Instagramie fotografka kulinarna Ana Mari’s Word:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Nalewka z bzu lilaka pomoże na reumatyzm, dnę moczanową i przeziębienie
Kolejną propozycją wykorzystania kwiatów bzu lilaka jest przygotowanie z nich nalewki. Przepis podchodzi z tekstu „Aromatyczna nalewka z bzu lilaka na stawy, wątrobę i pasożyty”.
Składniki na nalewkę z kwiatów bzu lilaka:
- 5 dużych kiści kwiatów bzu lilaka,
- 2 szklanki (500 ml) spirytusu o 95 proc. zaw. alk.,
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki miodu (opcjonalnie do smaku),
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie do smaku).
Nalewka z bzu lilaka – przygotowanie
- Kwiaty wypłucz i pozostaw do wyschnięcia, a następnie oberwij z gałązek.
- Kwiaty włóż do słoja, zalej alkoholem i wodą i odstaw na tydzień. Codziennie potrząsaj słojem.
- Po tym czasie zlej nalew przez gazę.
- Z ciepłej wody (o temp. poniżej 40 st. C), miodu i soku z cytryny zrób syrop.
- Zimny syrop połącz z nalewem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Herbatka z bzu lilaka idealna na ukojenie nerwów, kaszel i problemy z wątrobą
Napar z bzu lilaka można przygotować zarówno z kwiatów, jak i gałązek lub liści. Wystarczy zalać jedną łyżkę suszonego ziela szklanką wrzątku. Taką herbatkę z bzu lilaka można pić od 2 do 4 razy dziennie po 1 szklance.
Monika Góralska w artykule „Herbata z kwiatów bzu lilaka na kaszel, wątrobę i odporność”, radzi, aby szykując susz na herbatkę z bzu lilaka, z gałązek oberwać same kwiaty, a następnie upchnąć je dość ciasno w słoiku i szczelnie zamknąć.
Tak przygotowane kwiaty poddaje się tzw. fermentacji, która w rzeczywistości jest procesem oksydacji, czyli utleniania. Aby do tego doszło kwiaty należy pozostawić na 1-2 dni w słonecznym miejscu w temp. 30 – 50 st. C, np. na balkonie czy oknie, aż stracą swój kolor i staną się prawie białe. Szybszym sposobem będzie umieszczenie słoika w piekarniku nagrzanym do temp. maks. 40 st. C na ok. 50 minut.
Źródło: Syringa vulgaris L. – lilak pospolity w praktycznym ziołolecznictwie Medycyna dawna i współczesna