Spis treści
Tu znajdziesz: przepisy na smaczne i zdrowe herbaty zimowe
Najlepsze dodatki do zimowej herbaty. Co warto do niej dodać?
Herbaty zimowe najczęściej przygotowujemy na bazie czarnej herbaty, można ją jednak z powodzeniem zastąpić zieloną herbatą. Zimą warto także sięgać po sprawdzone herbatki owocowe i ziołowe, takie jak herbatka z dzikiej róży czy hibiskusa.
Równie ważne jak sama baza naparu są dodatki, które trafią do naszej filiżanki. Każdy z nich ma zarówno wiele walorów smakowych, jak i zdrowotnych:
- Imbir można dodawać do herbaty w postaci świeżego korzenia lub sproszkowany. Jest bogaty m.in. w gingerol, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
- Goździki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe. Dodane do herbaty pomogą w walce z przeziębieniem i mogą złagodzić ból gardła.
- Cytrusy to bogate źródło witaminy C, która jest nieoceniona w zwalczaniu infekcji, pomagając białym krwinkom skuteczniej działać.
- Miód ceniony jest za swoje działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma też właściwości wykrztuśne i wzmacniające odporność.
- Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Ze względu na intensywny smak należy stosować ją z umiarem.
- Cynamon jest przyprawą o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ceniony jest także jako środek uspokajający oraz działający przeciwobrzękowo i przeciwbólowo.
Dowiedz się więcej:
Siedem przepisów na zimowe herbaty. Po jednym na każdy dzień tygodnia
Zimowe herbaty i herbatki można przygotowywać na wiele sposobów. Sięganie po nie w jesienne wieczory może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Napary z konkretnych roślin wspierają układ odpornościowy i pomagają w łagodzeniu objawów sezonowych infekcji. Wypróbuj je wszystkie!
Tego nie należy robić przygotowując herbatę zimową. Najczęstsze błędy
Przygotowując rozgrzewający napar, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Jeśli chcemy w pełni cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi herbatek, pamiętajmy, aby:
- sprawdzać skład herbatek ziołowych i owocowych, bo wiele z nich to mieszanki,
- cytrusy dodawać do herbaty po wyjęciu fusów, aby nie wytworzyły się związki szkodliwego cytrynianu glinu,
- miód dodawać do herbaty po przestudzeniu naparu, aby nie obniżać jego wartości odżywczych,
- cynamon wybierać tylko cejloński, ponieważ ma on najwięcej właściwości zdrowotnych,
- goździki sprawdzać pod kątem świeżości – powinny pływać na powierzchni wody.