Spis treści
Wierzba to bardzo pospolite drzewo, które powszechnie występuje na terenie naszego kraju. Wyróżnia się wiele gatunków tej rośliny, chociaż w Polsce najpopularniejsze są wierzba biała (Salix alba) oraz wierzba purpurowa (Salix purpura).
Głównym surowcem zielarskim jest kora wierzby, która wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Niewiele osób jednak wie, że młode gałązki oraz liście także stanowią świetny produkt leczniczy. Należy zbierać je na początku maja, najlepiej w miejscach oddalonych od głównych dróg. Zerwane gałęzie i liście trzeba suszyć kilka godzin w 50 stopniach Celsjusza.
Poznaj właściwości zdrowotne wierzby
Młode gałązki i liście wierzby to znakomity surowiec zielarski, który stanowi źródło wielu biologicznie czynnych związków, a w szczególności salicylanów, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgorączkowym.
Dodatkowo salicylany pobudzają krążenie oraz obniżają odkładanie się płytek krwi w naczyniach. Dzięki tym właściwościom, picie naparów z gałązek lub liści wierzby może zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepów, zawału serca, zatoru płucnego oraz udaru mózgu.
Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta sugeruje, że picie naparów z liści i gałązek wierzby może działać również przeciwkaszlowo i łagodnie uspokajająco. Aby wzmocnić to działanie, ekspert zaleca łączyć wierzbę z lipą, wiązówką, maliną, tymiankiem lub cząbrem.
Młode gałązki wierzby są również źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. To sprawia, że spożywanie naparów z tej rośliny może zmniejszyć stan zapalny w organizmie i przyspieszyć regenerację mięśni.
Na co pomaga napar z gałązek i liści wierzby?
Napary z suszonych lub świeżych gałązek i liści wierzby działają jak naturalny suplement wspierający odporność organizmu. Ponadto wykazują wiele innych właściwości, w tym działanie:
- przeciwgorączkowe,
- napotne,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwbólowe.
Fitoterapeuta zaznacza, że napary z wierzby działają również przeciwreumatycznie, dzięki czemu zmniejszają ból stawów.
– Napary łagodzą objawy przeziębiania i grypy. Poprawiają krążenie krwi, zwiększają diurezę, przyspieszają wydalanie toksycznych i zbędnych metabolitów, w tym kwasu moczowego. Przyśpieszają ustępowanie obrzęków. Korzystnie działają również przy stanach zapalnych jajników – podsumowuje dr Różański.
Według ekspertów medycyny naturalnej, picie naparów z gałązek i liści wierzby może wspomagać leczenie dolegliwości i chorób, do których należą:
- przeziębienie,
- grypa,
- reumatyzm,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- ból mięśni,
- niestrawność,
- zakrzepica żył głębokich,
- krwawienie dziąseł.
Przeciwskazania do spożywania naparu z wierzby
Mimo dobroczynnych właściwości tego naparu nie wszyscy powinni go spożywać. Niestety salicylany są bardzo alergizującą substancją i u osób na nie uczulonych mogą wywołać reakcję alergiczną. Również w niektórych schorzeniach nie powinno się sięgać po ten napój.
Wśród przeciwwskazań do picia tego napoju wymienia się:
- alergię na salicylany,
- choroby nerek i wątroby,
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- wrzody żołądka lub dwunastnicy.
Przepis na napar z młodych liści i gałązek wierzby
Aby przygotować napar z młodych gałązek i liści wierzby, należy zebrać je między majem a lipcem, ponieważ wtedy mają największe ilości składników aktywnych. Warto surowiec rozdrobnić i wysuszyć w temperaturze 50 stopni.
Fitoterapeuta Henryk Różański radzi, aby szklankę wysuszonych i świeżo zmielonych gałązek i liści wierzby zalać 3 szklankami gorącego alkoholu 30-40 proc. i pozostawić na 14 dni. Po tym czasie płyn należy przefiltrować przez gazę. Tak przygotowaną miksturę można pić profilaktycznie 3 razy dziennie po 10 ml. W przypadku gorączki lub kaszlu należy 5 ml mikstury wlać do herbaty z liści malin lub kwiatów lipy i pić nawet 5 razy dziennie.
Składniki na napar z wierzby:
- łyżeczka wysuszonych gałązek i liści wierzby,
- 250 ml wrzącej wody.
Przygotowanie:
Gałązki i liście należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie napar trzeba przefiltrować przez gazę lub sitko. Nie należy pić więcej niż dwóch porcji płynu dziennie.
Źródło: Wierzba – Salix w praktycznej fitoterapii Medycyna Dawna i Współczesna