Spis treści
Marynata jest ważna! Wyjaśniamy, dlaczego
Marynata to mieszanka składników używana do doprawiania, choć również konserwowania produktów przeznaczonych do dalszej obróbki. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ich pieczenia w piekarniku i ruszcie grilla. Dzięki niej tak przygotowane jedzenie może być nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze!
Sprawdź: Zabójczy grill. Co nam szkodzi oprócz kiełbasy i tłustego jedzenia
Wystarczy zadać sobie nieco trudu i pokryć marynatą produkty przeznaczone do pieczenia, by w ciągu godziny lub kilku przesycić je aromatem składników – a także korzystnymi związkami, które ograniczają powstawanie szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.
Do polecanych składników marynat i suchych mieszanek do nacierania o takim działaniu należą m.in.:
- świeże i suszone zioła,
- przyprawy korzenne,
- napoje alkoholowe o dowolnej mocy, najlepiej ciemne piwo, ew. lager, białe lub czerwone wino, brandy, gin itp.,
- ocet winny, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny,
- jasny sos sojowy,
- oliwa z oliwek lub rafinowany olej rzepakowy.
Jaka marynata do karkówki, a jaka do kurczaka czy warzyw?
Do marynowania mięsa na grill warto używać mieszanek o małej zawartości soli, ponieważ składnik ten przyczynia się do nadmiernego wysuszenia kawałków.
Czytaj również: Te osoby muszą uważać na dania z grilla
Soli warto używać dopiero pod koniec pieczenia na ruszcie[/b]. Jeżeli wchodzi w skład suchej mieszanki do nacierania, najlepiej używać jej na krótko przed pieczeniem. Skład marynaty warto dopasować do rodzaju pieczonego produktu.
Jak używać marynaty do dań z grilla?
Składniki marynaty bogate w cukry proste, takie jak ocet balsamiczny czy sos sojowy, warto stosować do produktów pieczonych krócej i na mniejszym żarze, ponieważ łatwo karmelizują i się przypalają.
Zobacz też: To najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich unikaj
Przed położeniem na ruszt nadmiar marynaty należy usunąć, zwłaszcza jeśli zawiera łatwo palące się kawałki ziół i przypraw. Pomoże to także zapobiec kapaniu płynu na węgle lub element grzejny w grillu elektrycznym, które prowadzi do powstawania szkodliwego dymu.
Zalecane proporcje to 1/2 szkl. marynaty (125 ml) na 1/2 kg mięsa. Mięsa, zwłaszcza czerwone, wymagają więcej czasu w marynacie niż ryby i owoce morza, a także większość warzyw. W lodówce mogą spędzić w niej nawet dobę, podczas gdy innym składnikom wystarczy marynowanie przez 30-60 minut.