Spis treści
Jak przygotować nalewkę z aloesu? Poznaj przepis na nalewkę aloesową na spirytusie
Aloes obejmuje około 250 różnych gatunków. W doniczkach uprawia się głównie aloes zwyczajny (Aloe vera) oraz aloes drzewiasty (Aloe arborescens). Więcej na temat uprawy aloesu dowiesz się z tego artykułu. Oba gatunki posiadają grube, mięsiste ciemnozielone liście zakończone kolczastymi brzegami. Liście te są wypełnione przezroczystym miąższem i gorzkim sokiem. Z obu rodzajów aloesu można przygotować nalewkę aloesową.
Aloes wykorzystuje się zewnętrznie do odkażania ran, ponieważ je dezynfekuje i przyspiesza gojenie. Może być on również składnikiem domowych maseczek przeciwtrądzikowych i regulujących wytwarzanie sebum lub masek do włosów. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także nawilża i odżywia.
Aloes stosowany doustnie ma silne działanie przeczyszczające, działa również bakteriobójczo i wzmaga wytwarzanie żółci. Dzięki temu reguluje trawienie, usprawnia metabolizm, wspomaga odchudzanie i zapobiega zaparciom.
Aby przygotować nalewkę z aloesu o takim działaniu potrzebujemy składników:
- 1/2 l soku aloesowego,
- 1/2 l płynnego miodu pszczelego,
- 250 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 250 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
- 1/2 l soku z cytryn.
Jak przygotować sok z aloesu do nalewki?
Liście aloesu wykorzystuje się z rośliny nie starszej niż 5 lat, ale nie młodszej niż 2 lata, ponieważ w tym wieku będzie ona posiadała najwięcej wartości odżywczych. Przed przystąpieniem do przygotowania nalewki aloesu nie należy podlewać przez ok. 1 tydzień. Następnie ostrym nożykiem trzeba odciąć liście i umieścić w lodówce na ok. 3-5 dni. Po tym czasie obrać i zmiksować sam miąższ. W taki sposób powstanie sok.
Liście można również zmiksować bez obierania i przetrzeć przez sito lub wycisnąć z nich sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Do przygotowania nalewki można także wykorzystać sok kupiony w sklepie, ale trzeba zwrócić uwagę, aby było to czysty sok z aloesu 100 proc. bez dodatku cukru.
Jak przygotować nalewkę z aloesu na trawienie?
- Sok z aloesu mieszamy z miodem, alkoholem i sokiem z cytryny. Przelewamy do szklanego słoja, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni.
- Po tym czasie nalewkę należy przecedzić do butelek z ciemnego szkła i wstawić do lodówki. Po 2 tygodniach nalewka jest gotowa do spożycia. W suchym i chłodnym miejscu można ją przechowywać nawet 3 lata.
- Nalewkę aloesową na spirytusie zażywać w celu usprawnienia trawienia po jednej łyżeczce przed jedzeniem.
Nalewka z aloesu na winie wzmocni organizm i poprawi odporność
Nalewkę aloesową można również przygotować na winie, które dodatkowo wzmocni regenerujące i odżywcze działanie aloesu. Aby ją zrobić potrzebujemy 3 składników:
- 1/2 l soku aloesowego,
- 1/2 l czerwonego wina wytrawnego,
- 200 g płynnego miodu pszczelego.
Jak przygotować wzmacniającą nalewkę z aloesu?
- Sok przygotować w taki sam sposób jak do nalewki na spirytusie.
- Następnie do soku dodać wino i płynny miód.
- Wymieszać i przelać do szklanego słoja, szczelnie zamknąć.
- Odstawić w ciemne miejsce na 10 dni.
- Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce.
- Pić 1 mały kieliszek (25 ml) nalewki 1 raz dziennie.
Jakie właściwości ma aloes i nalewka aloesowa?
Zarówno aloes zwyczajny (Aloe vera), jak i aloes drzewiasty (Aloe arborescens) posiadają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Miąższ z aloesu składa się w 96 proc. z woda, resztę stanowią składniki o dużej aktywności biologicznej. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, w tym B9, czyli kwas foliowy oraz B12, którą możemy znaleźć głównie w produktach odzwierzęcych. Poza tym zawiera witaminy A, C, E, magnez, cynk, miedź, selen, mangan, żelazo, a także sterole roślinne, aminokwasy oraz antyoksydacyjne alkaloidy, antrachinony (emodyna i aloina), flawonoidy, fitosterole, kumaryny.
Miąższ i sok z liści aloesu stosowane zewnętrznie przyspieszają gojenie się ran, regenerują i nawilżają skórę, błony śluzowe i włosy, regulują wytwarzanie sebum i niwelują zmiany skórne takie jak wypryski czy trądzik.
Aloes do picia stosowany wewnętrznie odżywia i wzmacnia organizm oraz wspomaga odporność, ponieważ pobudza do działania makrofagi, czyli komórki układu immunologicznego odpowiedzialne za eliminowanie patogenów. Zawarte w aloesie antochinony – emodyna i aloina działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, dzięki czemu stymulują układ odpornościowy do walki z infekcją. Substancje te nadają również aloesowi gorzki smak i odstraszają szkodniki, dlatego liście aloesu nigdy nie są atakowane przez pasożyty czy zjadane przez zwierzęta. Jednak w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe, ponieważ to właśnie one pobudzają jelita do działania i w nadmiarze mogą wywołać silny efekt przeczyszczający.
Aloes wykazuje działanie:
- przeczyszczające,
- antyoksydacyjne,
- oczyszczające z toksyn,
- żółciopędne,
- przeciwzapalne,
- antywirusowe,
- bakteriobójcze,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbólowe,
- odżywcze,
- regeneruje błony śluzowe, skórę i włosy,
- nawilża skórę,
- wspomaga trawienie,
- wzmacnia odporność,
- przyspiesza gojenie się ran,
- reguluje poziom cukru we krwi.
Dodatkowo alkohol zawarty w nalewce z aloesu wzmacnia działanie składników aktywnych zawartych w roślinie oraz rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia tym składnikom dotarcie do wszystkich komórek organizmu oraz wspomaga oczyszczanie z toksyn. Dodatek miodu wzbogaca nalewkę w cenne właściwości tego składnika.
Przeciwwskazania do kuracji nalewką z aloesu
Nalewki z aloesu ze względu na zawartość alkoholu nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz dzieci do 18. roku życia, a także osoby z chorobą alkoholową i nietolerancją lub alergią na alkohol.
Aloes ma silne właściwości przeczyszczające, dlatego stosując go doustnie powinniśmy zachować umiar, ponieważ zbyt duża dawka może wywołać biegunki, bóle brzucha i złe samopoczucie.
Zwiększa on także ukrwienie jamy brzusznej i miednicy mniejszej, dlatego nie może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w czasie miesiączki. U tych kobiet może doprowadzić do skurczów macicy i poronienia lub przedwczesnego porodu, a w czasie miesiączki do krwotoku.
Aloesu nie powinny stosować również kobiety w czasie laktacji, ponieważ aloes przenika do mleka matki i może wywołać efekt przeczyszczający u dziecka, co wiąże się z wystąpieniem u malca bolesnych skurczów jelit i biegunki.
Nalewka aloesowa nie jest również wskazana u osób z chorobami jelit, ponieważ drażni ona i pobudza czynności skurczowe jelita grubego. Nie stosuje się jej również w przypadku biegunek, ponieważ nasila objawy.