Spis treści
Co to jest woda owsiana?
Woda owsiana to prosta mieszanka składająca się z dwóch składników – wody i płatków owsianych. Taki napój ma wiele korzyści, łączy w sobie bowiem właściwości zdrowotne owsa i nawodnienie organizmu.
Woda owsiana zawiera m.in.:
- magnez,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- potas,
- błonnik.
Moczenie owsa przez noc obniża zawartość kwasu fitynowego, przez co nasz organizm może wchłonąć więcej składników odżywczych. Przygotowanie wody owsianej nie obejmuje gotowania, jest więc łatwiejsza i szybsza do przygotowania. Jest to wegański napój, a jeżeli użyjemy płatków bezglutenowych – również bezglutenowy.
Sprawdź, kto nie powinien jeść płatków owsianych:
7 korzyści z picia wody owsianej
Picie wody owsianej może nam przynieść wiele korzyści. Oprócz utraty wagi i obniżenia cholesterolu ma inne prozdrowotne działanie na organizm. Co daje picie wody owsianej?
Sprawdź 7 korzyści z picia wody owsianej:
Woda owsiana — przepis
Woda owsiana ma wiele korzyści. Jak przygotować taki prozdrowotny napój? Podajemy prostu przepis, do którego będzie nam potrzebna woda, płatki owsiane, blender i opcjonalnie kilka składników wzbogacających smak i właściwości.
Składniki na wodę owsianą (4 porcje):
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 litra wody.
Opcjonalnie można dodać:
- laski cynamonu lub cynamon mielony,
- 1 łyżkę ekstraktu z wanilii,
- coś słodkiego: cukier, miód lub syrop klonowy,
- masło orzechowe.
Przepis na wodę owsianą:
- Płatki owsiane zalewamy wodą i zostawiamy na noc w lodówce.
- Następnego dnia dodajemy płatki owsiane i wodę do blendera (same lub z użyciem opcjonalnych dodatków). Blendujemy do połączenia składników.
- Przelewamy mieszankę przez sitko, aby zapobiec przedostaniu się ewentualnym grudkom. Gotowe!
Tak przygotowaną wodę owsianą należy pić na czczo — jedną szklankę przed śniadaniem. Można też wypić kolejne szklanki wody z płatków owsianych między posiłkami.
Wodę owsianą możemy przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.
Źródła:
- Effect of oat intake on glycaemic control and insulin sensitivity: a meta-analysis of randomised controlled trials British Journal of Nutrition
- Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production Atherosclerosis - Journal of the European Atherosclerosis Society
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?