Tylko umiar może nas uratować! Dietetyczka radzi, jak w zdrowy sposób delektować się świątecznymi potrawami

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Boże Narodzenie to czas pełen kulinarnych pokus, które mogą rodzić wątpliwości, co jeść, żeby było smacznie i zdrowo. Pomaga je rozwiać dietetyczka z Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Sabina Zajchowska. Ekspertka przypomina, że podczas świąt powinniśmy pamiętać o umiarze i zdrowych nawykach, jak aktywność fizyczna po posiłkach.

Spis treści

Jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzania ryby? Świąteczne rady dietetyczki

W święta warto pamiętać o umiarze i zdrowych nawykach, jak aktywność fizyczna po posiłkach – mówi dietetyczka z Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Sabina Zajchowska. Według niej prosta zmiana nawyków pomoże delektować się potrawami i jednocześnie zadbać o zdrowie i samopoczucie.

Spożywanie ryb, takich jak tradycyjny wigilijny karp, to cenny element zdrowej diety. Zawierają one kwasy omega-3 i są źródłem pełnowartościowego białka.

Święta to nie tylko jedzenie. W tym czasie ważny jest też ruch.
Święta to nie tylko jedzenie. W tym czasie ważny jest też ruch. freepik

– Karp jest rybą chudą i niskokaloryczną. Zalecany jest w prewencji chorób naczyniowo-miażdżycowych, przy cukrzycy, nadciśnieniu, ale również przy chorobach neurologicznych, neuropsychicznych, zapalnych, czy chorobach oczu – zauważa dietetyczka.

Jak podkreśla, warto zwracać uwagę na sposób ich przyrządzenia – duszenie lub gotowanie będzie korzystniejsze dla zdrowia niż smażenie.

Specjalistka ds. żywienia zapewnia, że jeśli podczas jedzenia ryby połkniemy przypadkiem małą ość, to nie powinniśmy zbytnio się martwić.

– Przy małej ości, jeżeli zostanie ona połknięta i trafi do żołądka, najprawdopodobniej nic nam się nie stanie, bo powinna się ona rozpuścić w żołądku – zaznacza.

Jeśli ość utknie w gardle lub wbije się w przełyk, powinniśmy ją spróbować odkrztusić lub np. skórką z chleba przepchnąć mechanicznie do żołądka. Gdy to nie pomaga, musimy bezzwłocznie zgłosić się do lekarza.

Czy mak jest ciężkostrawny? Najlepsze napoje na trawienie

Mak, który jest podstawowym składnikiem wielu świątecznych potraw, to produkt wysoko odżywczy, ale również ciężkostrawny.

– Ale zawiera wiele składników odżywczych i zalecany jest osobom mającym problemy, np. z zaparciami. Aby wspomóc trawienie maku, możemy dodać do innych potraw (np. do mięsa) pieprz, estragon, bazylię, oregano czy imbir – wymienia Zajchowska.

Ekspertka radzi też, aby unikać zimnych napojów podczas posiłków, bo mogą one pogorszyć trawienie.

– Lepiej sięgnąć po ciepłą herbatę ziołową, czarną lub wodę z cytryną – zaleca.

Jak przechowywać świąteczne potrawy, by się nie zepsuły? Jak długo można je przechowywać?

Ważne jest również odpowiednie przechowywanie świątecznych potraw. Dania powinny być przechowywane w lodówce w szczelnych szklanych pojemnikach, które minimalizują dostęp powietrza.

– Potrawy świąteczne przechowujemy maksymalnie od trzech do czterech dni. Wszystko zależy jednak od tego, jaka jest to potrawa. Na przykład, jeżeli mamy przygotowane składniki na sałatkę jarzynową, czyli ugotowane i pokrojone warzywa i one są jeszcze bez majonezu – to możemy je spokojnie przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeżeli do tych samych warzyw dodamy już majonez, czyli tłuszcz, to w tym momencie skraca nam się ten okres przechowywania – zaznacza ekspertka.

Czy istnieje zdrowe ciasto? Wybierz zdrowsze składniki i... ruch

Specjalistka dzieli się również wskazówkami dotyczącymi deserów, które są nieodłącznym elementem świąt. Jak zapewnia, każde z ciast zawiera wiele przydatnych składników odżywczych.

– Żeby poprawić jakość odżywczą wypieków, a jednocześnie zmniejszyć ich kaloryczność, można np. zamiast zwykłej mąki użyć razowej, a cukier zastąpić ksylitolem – zaleca Sabina Zajchowska.

Jednak święta to nie tylko jedzenie. Dietetyczka zwraca też uwagę na znaczenie aktywności fizycznej w świątecznym okresie.

– Pamiętajmy, że większość potraw świątecznych, nie tylko makowiec, nie są uznawane za lekkostrawne ze względu na ich sposób obróbki termicznej lub skład – podsumuje.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

w
werczi
W święta nie zamierzam popuścić sobie cugli :) Zabieram do domu rodzinnego swoją dietę pudełkową cud i miód oraz matę do ćwiczeń, zamierzam zdrowo jeść i wygospodarować czas na krótki trening.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia