Spis treści
Jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzania ryby? Świąteczne rady dietetyczki
W święta warto pamiętać o umiarze i zdrowych nawykach, jak aktywność fizyczna po posiłkach – mówi dietetyczka z Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Sabina Zajchowska. Według niej prosta zmiana nawyków pomoże delektować się potrawami i jednocześnie zadbać o zdrowie i samopoczucie.
Spożywanie ryb, takich jak tradycyjny wigilijny karp, to cenny element zdrowej diety. Zawierają one kwasy omega-3 i są źródłem pełnowartościowego białka.
– Karp jest rybą chudą i niskokaloryczną. Zalecany jest w prewencji chorób naczyniowo-miażdżycowych, przy cukrzycy, nadciśnieniu, ale również przy chorobach neurologicznych, neuropsychicznych, zapalnych, czy chorobach oczu – zauważa dietetyczka.
Jak podkreśla, warto zwracać uwagę na sposób ich przyrządzenia – duszenie lub gotowanie będzie korzystniejsze dla zdrowia niż smażenie.
Specjalistka ds. żywienia zapewnia, że jeśli podczas jedzenia ryby połkniemy przypadkiem małą ość, to nie powinniśmy zbytnio się martwić.
– Przy małej ości, jeżeli zostanie ona połknięta i trafi do żołądka, najprawdopodobniej nic nam się nie stanie, bo powinna się ona rozpuścić w żołądku – zaznacza.
Jeśli ość utknie w gardle lub wbije się w przełyk, powinniśmy ją spróbować odkrztusić lub np. skórką z chleba przepchnąć mechanicznie do żołądka. Gdy to nie pomaga, musimy bezzwłocznie zgłosić się do lekarza.
Najzdrowsza ryba na świąteczny stół. Zawiera zdrowe tłuszcze i witaminy młodości
Wigilijna ryba to obowiązkowe danie na świątecznym stole i nie musi to być tylko karp. Jemy wtedy różne rodzaje ryb przyrządzane na tysiące sposobów. Jednak jak wybrać tę najlepszą, żeby zadbać o zdro...
Czy mak jest ciężkostrawny? Najlepsze napoje na trawienie
Mak, który jest podstawowym składnikiem wielu świątecznych potraw, to produkt wysoko odżywczy, ale również ciężkostrawny.
– Ale zawiera wiele składników odżywczych i zalecany jest osobom mającym problemy, np. z zaparciami. Aby wspomóc trawienie maku, możemy dodać do innych potraw (np. do mięsa) pieprz, estragon, bazylię, oregano czy imbir – wymienia Zajchowska.
Ekspertka radzi też, aby unikać zimnych napojów podczas posiłków, bo mogą one pogorszyć trawienie.
– Lepiej sięgnąć po ciepłą herbatę ziołową, czarną lub wodę z cytryną – zaleca.
Nawet 5 razy za dużo! Ekspertka mówi, ile kalorii w święta zje przeciętny Polak
Święta Bożego Narodzenia to czas, który często spędzamy przy świątecznym stole. Obfitość, z jaką mamy wtedy do czynienia, sprawia, że często kończy się to połykaniem środków na niestrawność czy zgagę....
Jak przechowywać świąteczne potrawy, by się nie zepsuły? Jak długo można je przechowywać?
Ważne jest również odpowiednie przechowywanie świątecznych potraw. Dania powinny być przechowywane w lodówce w szczelnych szklanych pojemnikach, które minimalizują dostęp powietrza.
– Potrawy świąteczne przechowujemy maksymalnie od trzech do czterech dni. Wszystko zależy jednak od tego, jaka jest to potrawa. Na przykład, jeżeli mamy przygotowane składniki na sałatkę jarzynową, czyli ugotowane i pokrojone warzywa i one są jeszcze bez majonezu – to możemy je spokojnie przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeżeli do tych samych warzyw dodamy już majonez, czyli tłuszcz, to w tym momencie skraca nam się ten okres przechowywania – zaznacza ekspertka.
Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę
Dna moczanowa to powszechna choroba, która obecnie może dolegać nawet 400 tys. osób w Polsce. Jej przebieg zależy przede wszystkim od tego, jakie posiłki są spożywane, a szczególnie zawartości w nich ...
Czy istnieje zdrowe ciasto? Wybierz zdrowsze składniki i... ruch
Specjalistka dzieli się również wskazówkami dotyczącymi deserów, które są nieodłącznym elementem świąt. Jak zapewnia, każde z ciast zawiera wiele przydatnych składników odżywczych.
– Żeby poprawić jakość odżywczą wypieków, a jednocześnie zmniejszyć ich kaloryczność, można np. zamiast zwykłej mąki użyć razowej, a cukier zastąpić ksylitolem – zaleca Sabina Zajchowska.
Jednak święta to nie tylko jedzenie. Dietetyczka zwraca też uwagę na znaczenie aktywności fizycznej w świątecznym okresie.
– Pamiętajmy, że większość potraw świątecznych, nie tylko makowiec, nie są uznawane za lekkostrawne ze względu na ich sposób obróbki termicznej lub skład – podsumuje.
Święta mogą wywołać alergię! Nawet nie wiesz, ile świątecznych produktów może uczulać
Składając sobie świąteczne i noworoczne życzenia, zazwyczaj życzymy innym „dużo zdrowia”. I słusznie, bo końcówka grudnia i początek Nowego Roku bywają dla naszego organizmu niezbyt łaskawe. I to nie ...
Źródło: