Spis treści
- Pistacje to pyszne orzechy o zielonej barwie
- Ile kalorii mają pistacje? Te orzechy to bogactwo składników odżywczych
- Pistacje mają wiele właściwości zdrowotnych. Kiedy warto po nie sięgać?
- Jedz pistacje na poprawę wzroku, zbicie cholesterolu i wsparcie w odchudzaniu
- To im dubajska czekolada zawdzięcza swój niepowtarzalny smak. Do czego użyć pistacji?
Pistacje to pyszne orzechy o zielonej barwie
Pistacje, znane też jako orzechy pistacjowe to owoce drzew z rodzaju pistacja, głównie pistacji właściwej (Pistacia vera), należące do rodziny nanerczowatych. Pistacja pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej, jednak jest uprawiana w wielu miejscach na świecie.

Orzechy te są pestkowcami, co znaczy, że jadalną ich częścią jest pestka otoczona twardą łupiną. Dojrzałe orzeszki pistacjowe mają rozwartą łupinę, tak że łatwo ją rozłamać i wyjąć orzeszek o zielonej barwie. Orzeszki pistacjowe są słodkie i miękkie, mają charakterystyczny silny aromat i przyjemny smak. W sklepach dostępne są pistacje naturalne, a także prażone i solone.
Ile kalorii mają pistacje? Te orzechy to bogactwo składników odżywczych
Pistacje, podobnie jak wszystkie inne orzechy, kojarzone są jako smaczna przekąska. Jednak, z powodu wysokiej kaloryczności, u wielu osób znajdują się na liście produktów wykluczonych z diety. Orzechy pistacjowe są wysokokaloryczne, gdyż 100 gramów pistacji ma średnio 560 kcal!
Jednak kaloryczność pistacji wynika z wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu, w ilości aż 45,4 g na 100 g orzechów. Taka ilość orzechów dostarcza 20 g białka roślinnego, 27,5 g węglowodanów, w tym aż 10 gramów błonnika pokarmowego.
Na tle innych orzechów pistacje są zaraz po migdałach (12 g na 100 g), najzasobniejsze w błonnik pokarmowy. Pistacje mają niski indeks glikemiczny równy 15, co sprawia, że mogą być elementem diety osób z cukrzycą.
Jeśli chodzi o tłuszcz w pistacjach, to przoduje jednonienasycony kwas oleinowy (32 g na 100 g orzeszków), który obficie występuje w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Pistacje wyróżnia także wysoka zawartość aminokwasów, takich jak: alanina (871 mg), arginina (1928 mg), cystyna (449 mg), glicyna (968 mg), kwas asparaginowy (1866 mg), kwas glutaminowy (4333 mg), leucyna (1478 mg), lizyna (1126 mg), walina (1241 mg).
W orzeszkach pistacjowych znajdują się też znaczne ilości pierwiastków, takich jak:
- żelazo – 3,9 mg,
- cynk – 2,0 mg,
- potas – 1025 mg,
- wapń – 105 mg,
- fosfor – 490 mg,
- magnez – 121 mg.
Zawierają też niewiele witaminy C – 5,6 mg i E – 2,30 mg, ale za to potężny wachlarz witamin z grupy B: B1 – 0,87 mg, B2 – 0,2 mg, B3 – 1,3 mg, B6 – 1,7 mg, kwas foliowy – 51 µg i witaminę A – 415 IU.
Pistacje mają wiele właściwości zdrowotnych. Kiedy warto po nie sięgać?
Pistacje to bogate źródło potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia: reguluje poziom ciśnienia krwi i wspomaga pracę mięśnia sercowego. Potas powinien być dostarczany w ilości 3500 mg na dobę w diecie osób dorosłych, a 100 gramów orzechów zawiera tyle tego składnika, by pokryć ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania.
Pistacje zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, które mają bardzo korzystny wpływ na narząd wzroku. Chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.
Witamina E i flawonoidy zawarte w pistacjach to silne antyoksydanty. Garść orzechów pistacjowych (porcja 30 gramów) spożywana dziennie chroni nie tylko przed rozwojem miażdżycy, ale też przed niektórymi nowotworami. W badaniach naukowych wykazano, że osoby regularnie jedzące pistacje mają wyższy poziom gamma-tokoferolu (pochodna witaminy E) we krwi, co zmniejsza ryzyko rozwoju guzów nowotworowych.
Jedz pistacje na poprawę wzroku, zbicie cholesterolu i wsparcie w odchudzaniu
Pistacje wyróżnia wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Ten silny przeciwutleniacz chroni przed kurzą ślepotą, gdyż zapobiega pogarszaniu się widzenia po zmroku i w słabym oświetleniu. Pomaga też chronić przed zespołem suchego oka.
Dzięki wysokiej zawartości żelaza pistacje są świetnym remedium na anemię. Z powodzeniem mogą być stosowane wspomagająco do leczenia farmakologicznego niedokrwistości. Dodatkowo żelazo, cynk i witamina E są sprzymierzeńcami pięknej skóry, silnych paznokci i zdrowych włosów. Witaminy z grupy B zawarte w pistacjach korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i zmniejszają podatność na stres. To działanie wspiera wysoka zawartość magnezu!
Pomimo kaloryczności pistacji, osoby odchudzające się nie powinny z nich rezygnować. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że są sycące i na długo zapobiegają uczuciu głodu, dzięki czemu ułatwiają odchudzanie. Regulują też metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnych kilogramów – pod warunkiem, że w ich jedzeniu zachowa się umiar. Porcja 30 gramów orzechów dostarcza ok. 170 kcal.
Pistacje pomagają obniżyć poziom cholesterolu ogólnego we krwi. Badania kliniczne przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że osoby spożywające około 60 g orzechów pistacjowych dziennie mają o ponad 10 proc. niższy poziom cholesterolu LDL, niż osoby które nie jadają pistacji.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas oleinowy), błonnik, potas i antyoksydanty zawarte w orzechach pistacjowych sprawiają, że pistacje działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają kondycję nerwu błędnego i zmniejszają obkurczanie się naczyń krwionośnych w czasie sytuacji stresowych – jest to bardzo ważne nie tylko dla diabetyków, ale w przypadku osób chorujących na cukrzycę pozwala uniknąć wielu groźnych powikłań tej choroby.
To im dubajska czekolada zawdzięcza swój niepowtarzalny smak. Do czego użyć pistacji?
Orzeszki pistacjowe mają słodki, charakterystyczny smak i aromat. Można jeść je samodzielnie jako przekąskę lub używać jako dodatek do ciast i deserów. Pysznie smakują torty, marcepany i lody z pistacjami. Pistacje można też używać do kisieli i budyniów oraz jako nadzienie do strucli. W kuchni bliskowschodniej (arabskiej) bardzo popularne jest ciasto o nazwie baklawa – przekładane posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami z miodem. Obecnie natomiast bardzo popularna stała się dubajska czekolada, której jednym z głównych składników są właśnie pistacje.
W sklepach dostępne są orzeszki pistacjowe prażone i solone – te ostatnie są najbardziej popularne. Należy jednak pamiętać, że mają one wysoką zawartość sodu (same orzeszki pistacjowe mają go niewiele bo tylko 1 mg w 100 gramach), dlatego nie są wskazane dla osób na diecie niskosodowej zalecanej przy nadciśnieniu i obrzękach.
W sklepach można też kupić masło pistacjowe. Ma pyszny smak i wszystkie walory orzechów pistacjowych, nie zawiera natomiast dodatku soli. Należy jednak pamiętać, że masło pistacjowe, podobnie jak wszystkie masła orzechowe, jest bardzo kaloryczne.
Czy pistacje można jeść w ciąży? Pistacje w ciąży nie są przeciwwskazane, o ile przyszła mama nie jest uczulona na orzechy. Brak jednak wyników badań dotyczących wpływu jedzenia orzechów pistacjowych w ciąży na rozwój płodu, dlatego przed włączeniem ich do diety, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.