Są pyszne i zdrowe, ale nie każdy może je jeść? Dla tych osób mogą być szkodliwe. Jeśli do nich należysz, nie sięgaj po pistacje

Monika Góralska
Pistacje są pyszne i zdrowe, ale nie każdy może po nie bezkarnie sięgać. Sprawdź w galerii, kto nie powinien jeść pistacji i dlaczego.
Pistacje są pyszne i zdrowe, ale nie każdy może po nie bezkarnie sięgać. Sprawdź w galerii, kto nie powinien jeść pistacji i dlaczego. Kinga Krzeminska/gettyimages.com
Pistacje to smaczna i zdrowa przekąska oraz dodatek do wielu dań, a zwłaszcza deserów. Orzeszki pistacjowe są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomagają pracę serca, a także odmładzają i ułatwiają zasypianie. Jednak nie każdy może je jeść bez ograniczeń. Niektóre osoby powinny ich unikać. Kto nie powinien jeść pistacji i dlaczego? Sprawdź, czy należysz do osób, którym pistacje szkodzą.

Spis treści

Kto nie powinien jeść pistacji? W tych przypadkach lepiej je ograniczyć

Pistacje to smaczne i zdrowe orzechy, które możemy podjadać jako samodzielną przekąskę w postaci surowej lub prażonej, a także dodawać do lodów, ciast, deserów, ale również sałatek czy makaronów. Orzeszki pistacjowe są bardzo odżywcze, mają też wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą je spożywać osoby z cukrzycą, a dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie.

Jednak mimo tak wielu korzyści nie wszyscy mogą spożywać pistacje. Zobacz, kto nie powinien po nie sięgać.

Pistacje można kupić w sklepie w formie przekąski surowej w lekko rozchylonych łupinach, które samodzielnie się łuska. Orzeszki pistacjowe dostępne są także łuskane, prażone, solone oraz jako składnik mieszanki z innymi orzechami, a także dodatkiem przypraw takich jak słodka czy ostra papryka, pieprz lub czosnek. Oczywiście najzdrowsze będą pistacje surowe niesolone, ponieważ obróbka termiczna w postaci prażenia pozbawia je części wartości odżywczych i witamin, a dodatek soli może niekorzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy i podwyższać ciśnienie krwi.

Czy pistacje są zdrowe? Właściwości odżywcze orzeszków pistacjowych

Pistacje, a dokładnie orzeszki pistacjowe to owoce pistacji właściwej (Pistacia vera) – rośliny z rodziny nanerczowatych, do której należy także mango. Drzewka lub krzewy pistacji występują na półkuli północnej na obszarach o ciepłym lub umiarkowanym klimacie – w basenie Morza Śródziemnego.

Pistacje zawierają duże dawki witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy) i witaminy A, a także składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk. W pistacjach znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, antyoksydantów oraz karotenoidy (luteinę i zeaksantynę).

Czytaj także: Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe słone przekąski. Od nich nie przytyjesz
Czytaj także: Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe słone przekąski. Od nich nie przytyjesz

Pistacje są jednak przede wszystkim źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, głównie kwasu oleinowego oraz aminokwasów takich jak arginina, glicyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, lizyna, tryptofan.

Dzięki temu jedzenie pistacji wpływa korzystnie na zdrowie:

  • reguluje poziom cholesterolu - obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego, a podwyższa poziom cholesterolu HDL, czyli „dobrego”,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspomaga pracę mięśni i serca,
  • poprawia wzrok,
  • usprawnia trawienie,
  • ułatwia zasypianie,
  • wspomaga układ nerwowy i łagodzi stres,
  • odmładza skórę, wzmacnia paznokcie i włosy.

Warto wiedzieć, że pistacje dzięki zawartości witaminy B6 i magnezu ułatwiają zasypianie. Jedna garść, czyli ok. 30 g pistacji zjedzona około godzinę przed snem może zapewnić dobry sen. Warto więc po nie sięgać w czasie wieczornego relaksu i zastąpić pistacjami niezdrowe przekąski takie jak chipsy czy słodycze.

Należy jednak pamiętać, że orzechy, w tym również pistacje, są wysokokaloryczne, 100 g pistacji to ok. 589 kcal. Mimo wielu korzyści niektóre osoby powinny zrezygnować z jedzenia pistacji lub ograniczać ich spożycie, ponieważ w ich przypadku jedzenie orzeszków pistacjowych może im zaszkodzić, a nawet wywołać niebezpieczne dla zdrowia i życia skutki.

Kto nie powinien jeść pistacji? Jeśli należysz do którejś z tych grup, uważaj na orzeszki pistacjowe:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia