
Kto powinien unikać jedzenia przygotowanego na grillu? Sprawdź, czy jesteś w którejś z grup.

Czy dzieciom szkodzi jedzenie z grilla?
Dzieci, w szczególności te najmniejsze, nie powinny jeść dań z grilla. Dopiero po ukończeniu 3 roku życia można podawać dzieciom to, co przygotowujemy na ruszcie. Muszą to być jednak odpowiednio przygotowane potrawy, bez użycia chemii – i tej w jedzeniu, jak i w rozpałce. Najbardziej odpowiednie dla dzieci będą grillowane warzywa.

Czy w ciąży można jeść dania z grilla?
Ciąża to szczególny czas. Kobieta je wtedy za dwoje – i niekoniecznie chodzi tutaj o ilość, a o jakość. Jedzenie potraw z grilla od czasu do czasu nie jest zabronione, jednak należy zachować ostrożność. Zbyt duża ilość mięsa z grilla sprawia, że do łożyska przenikają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH). Mogą one spowodować zbyt niską wagę u noworodka, co może też wpływać na inne problemy zdrowotne.

Osoby z wysokim ciśnieniem a jedzenie z grilla
Regularne spożywanie grillowanego mięsa wiąże się z ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi – tak wynika z badania przedstawionego na American Heart Association's 2018 Epidemiology and Prevention - Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions. Osoby, które grillowały swoje mięso częściej niż 15 razy w miesiącu, miały o 17% wyższe ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi niż osoby, które jadły jedzenie z grilla mniej niż cztery razy w miesiącu.