Spis treści
Tylko te dwa produkty powodują raka. Cukier nie jest jednym z nich
Rozpoczęcie podróży w kierunku zdrowszego odżywiania i zminimalizowania ryzyka chorób, w tym raka, może wydawać się skomplikowane. W dobie natłoku informacji, kluczowe jest czerpanie wiedzy ze sprawdzonych źródeł. Nasza wiedza o żywności i odżywianiu dynamicznie się rozwija, a jednocześnie jesteśmy bombardowani sprzecznymi informacjami od niewiarygodnych influencerów, firm spożywczych i marketerów.

Niewiele jest tematów tak kluczowych, jak związek między dietą a ryzykiem zachorowania na raka. Chociaż powiązania między stylem życia a dietą są dobrze udokumentowane, to właśnie w tym obszarze krąży najwięcej mitów. Jednym z najczęściej powtarzanych jest ten, że cukier powoduje raka. Jednak wiarygodne źródła jasno wskazują, że istnieją tylko dwa rodzaje żywności, o których wiadomo, że bezpośrednio zwiększają ryzyko raka: przetworzone mięso i alkohol.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaklasyfikowała przetworzone mięso i alkohol jako „substancje rakotwórcze grupy 1”. Oznacza to, że istnieją przekonujące dowody naukowe, że te czynniki powodują raka u ludzi. Nie oznacza to jednak, że ich spożycie gwarantuje rozwój choroby. Klasyfikacja ta dotyczy siły dowodów naukowych, a nie poziomu ryzyka w porównaniu z innymi substancjami z tej samej grupy, takimi jak azbest czy tytoń.
Alkohol jest rakotwórczy. Nawet najmniejsza ilość ci szkodzi
Alkohol wpływa na ryzyko zachorowania na raka poprzez mechanizmy biologiczne, które zachodzą, gdy jest on rozkładany w organizmie. Oznacza to, że każdy napój zawierający alkohol, niezależnie od ceny czy mocy, niesie ze sobą ryzyko raka.
WHO podkreśla, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu do spożycia, która nie wpływałaby na zdrowie. Ryzyko znacznie wzrasta wraz ze wzrostem spożycia, a nawet „lekkie” i „umiarkowane” picie odpowiada za znaczną część nowotworów przypisywanych alkoholowi. Alkohol powoduje co najmniej siedem rodzajów raka, w tym najczęstsze, takie jak rak jelita grubego i rak piersi u kobiet.
Dlaczego przetworzone mięso powoduje raka?
Badania powiązały trzy substancje chemiczne występujące w mięsie, naturalnie lub dodawane podczas przetwarzania, ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego:
hem – czerwony pigment występujący głównie w czerwonym mięsie,
azotany i azotyny – używane do przedłużenia świeżości przetworzonego mięsa,
aminy heterocykliczne (HCA) i aminy wielopierścieniowe (PCA) – powstają podczas gotowania mięsa w wysokiej temperaturze.
Wszystkie te substancje mogą uszkadzać komórki jelit, a nagromadzenie tych uszkodzeń w czasie zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Według WHO przetworzone mięso to mięso poddane procesom takim jak solenie, peklowanie, fermentacja, wędzenie lub inne metody poprawiające smak lub konserwację takie jak:
parówki,
szynka,
kiełbaski,
konserwa z wołowiny,
suszona wołowina,
konserwy mięsne,
preparaty mięsne i sosy.
Czy cukier powoduje raka? Rozwiewamy mity
Wiele osób obawia się, że cukier bezpośrednio powoduje raka lub przyspiesza jego rozwój. To mit! Jak podkreśla Nichole Andrews, dietetyk onkologiczny, sam cukier nie powoduje raka. Wszystkie komórki, w tym zdrowe, wykorzystują glukozę (cukier) jako źródło energii. Ograniczenie spożycia cukru nie „zagłodzi” komórek rakowych.
To, co faktycznie jest powiązane z ryzykiem raka, to nadmiar tkanki tłuszczowej. Dieta bogata w cukier często prowadzi do nadmiaru kalorii, co z kolei sprzyja przyrostowi masy ciała i tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej produkuje hormony zapalne, które mogą promować wzrost guza. To właśnie tkanka tłuszczowa, a nie sam cukier, jest powiązana z 13 rodzajami raka, w tym rakiem piersi i jelita grubego.
– Tkanka tłuszczowa powoduje stany zapalne i zaburzenia równowagi hormonalnej, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Nie musisz całkowicie rezygnować z cukru. Zamiast tego skup się na redukcji tkanki tłuszczowej poprzez spożywanie zrównoważonych posiłków, regularne ćwiczenia i budowanie mięśni. Nawet bez utraty wagi, poprawa składu ciała obniża ryzyko zachorowania na raka – wyjaśnia dietetyczka Nichole Andrews, która w Internecie przedstawia się jako „dietetyk onkologiczny”.
Nie musisz więc całkowicie rezygnować z cukru. Kluczowa jest równowaga. Skup się na redukcji tkanki tłuszczowej poprzez spożywanie zbilansowanych posiłków, regularną aktywność fizyczną i budowanie masy mięśniowej. Nawet bez utraty wagi, poprawa składu ciała obniża ryzyko zachorowania na raka. Czekolada czy kawałek ciasta z umiarem nie zaszkodzą Twojemu zdrowiu. To nadmierne spożycie kalorii z dowolnego źródła prowadzi do wzrostu masy ciała i tkanki tłuszczowej, co zwiększa ryzyko raka.
Zmniejsz ryzyko rozwoju raka. Stosuj te 3 zasady
Dążenie do zdrowego stylu życia i odżywiania nie musi być trudne. Pamiętaj o kluczowych zasadach:
unikaj przetworzonego mięsa i alkoholu – są to jedyne produkty spożywcze sklasyfikowane jako „substancje rakotwórcze grupy 1” przez WHO, co oznacza, że istnieją mocne dowody na to, że powodują raka,
nie obawiaj się cukru w umiarkowanych ilościach – sam cukier nie powoduje raka. Prawdziwym problemem jest nadmiar tkanki tłuszczowej, wynikający ze zbyt dużego spożycia kalorii (z dowolnego źródła), która może promować rozwój nowotworów,
postaw na te 3 aspekty zdrowia – zadbaj przede wszystkim o: zbilansowaną dietę, regularne ćwiczenia i utrzymanie zdrowego składu ciała, aby zminimalizować ryzyko chorób.
Pamiętaj, aby zawsze szukać informacji u zaufanych źródeł, takich jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) czy renomowane instytucje badawcze zajmujące się rakiem, aby podejmować świadome decyzje dotyczące swojego zdrowia.










