1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6...
fot. timolina/freepik

Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6 fermentowanych superfoods, dzięki którym poprawisz stan swojego zdrowia.

2 z 7
Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską,...
fot. timolina/freepik

Kiszona kapusta na trawienie

Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską, to taka potrawa była znana już w VII w p.n.e. w Chinach. Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, a także witaminy A i C.

Badania wykazały, że jedzenie kiszonej kapusty może pomóc złagodzić objawy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Inne z kolei sugerują, że probiotyki znajdujące się w sfermentowanej żywności (takiej jak kiszona kapusta) mogą zarówno zapobiegać, jak i leczyć raka piersi.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może obniżyć poziom cholesterolu, tkanki tłuszczowej i cukru we krwi, zapobiegać rozwojowi różnych nowotworów, chorób serca i zwężeniu tętnic, a także poprawiać odporność i zdrowie metaboliczne.

Sprawdź, kto nie powinien jeść kiszonej kapusty

3 z 7
Kimchi to koreańska kiszona kapusta z przyprawami. Jej...
fot. makafood/Pexels

Kimchi na odchudzanie i piękne włosy

Kimchi to koreańska kiszona kapusta z przyprawami. Jej składniki mogą się różnić, ale w skład kimchi poza kapustą wchodzą np. rzodkiewki, marchewki czy ogórki oraz inne składniki, takie jak czosnek i cebula.

Kimchi jest dobre nie tylko dla jelit i utraty wagi, ale stwierdzono także, że kimchi zagęszcza włosy, a nawet może odwrócić proces łysienia.

W niewielkim badaniu z 2019 roku wzięli udział mężczyźni we wczesnych stadiach wypadania włosów, którzy spożywali kimchi dwa razy dziennie. Efekty były spektakularne – po miesiącu średnia liczba włosów wzrosła z 85 na centymetr kwadratowy do 90, a następnie do 92 po czterech miesiącach.

Wypróbuj przepis na kimchi

4 z 7
Kefir to sfermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie...
fot. chandlervid85/freepik

Kefir na piękną skórę

Kefir to sfermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. Jest wytwarzany z mleka i ziaren kefiru (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego).

Badania wykazały, że picie kefiru może poprawić zdrowie skóry, wzmacniając barierę skórną. Kefir może być nie tylko dobrym wyborem dla osób z przewlekłymi chorobami skóry, ale także poprawiać zdrowie kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Zobacz również

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik