
Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6 fermentowanych superfoods, dzięki którym poprawisz stan swojego zdrowia.

Kiszona kapusta na trawienie
Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską, to taka potrawa była znana już w VII w p.n.e. w Chinach. Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, a także witaminy A i C.
Badania wykazały, że jedzenie kiszonej kapusty może pomóc złagodzić objawy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Inne z kolei sugerują, że probiotyki znajdujące się w sfermentowanej żywności (takiej jak kiszona kapusta) mogą zarówno zapobiegać, jak i leczyć raka piersi.
Regularne spożywanie kiszonej kapusty może obniżyć poziom cholesterolu, tkanki tłuszczowej i cukru we krwi, zapobiegać rozwojowi różnych nowotworów, chorób serca i zwężeniu tętnic, a także poprawiać odporność i zdrowie metaboliczne.
Sprawdź, kto nie powinien jeść kiszonej kapusty

Kimchi na odchudzanie i piękne włosy
Kimchi to koreańska kiszona kapusta z przyprawami. Jej składniki mogą się różnić, ale w skład kimchi poza kapustą wchodzą np. rzodkiewki, marchewki czy ogórki oraz inne składniki, takie jak czosnek i cebula.
Kimchi jest dobre nie tylko dla jelit i utraty wagi, ale stwierdzono także, że kimchi zagęszcza włosy, a nawet może odwrócić proces łysienia.
W niewielkim badaniu z 2019 roku wzięli udział mężczyźni we wczesnych stadiach wypadania włosów, którzy spożywali kimchi dwa razy dziennie. Efekty były spektakularne – po miesiącu średnia liczba włosów wzrosła z 85 na centymetr kwadratowy do 90, a następnie do 92 po czterech miesiącach.
Wypróbuj przepis na kimchi

Kefir na piękną skórę
Kefir to sfermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. Jest wytwarzany z mleka i ziaren kefiru (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego).
Badania wykazały, że picie kefiru może poprawić zdrowie skóry, wzmacniając barierę skórną. Kefir może być nie tylko dobrym wyborem dla osób z przewlekłymi chorobami skóry, ale także poprawiać zdrowie kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy.