Spis treści
Jesień osłabia ostrość widzenia. Jak poprawić wzrok naturalnie?
To naturalne, że jesienią możesz mieć słabszy wzrok. Mamy mniejszy dostęp do naturalnego światła słonecznego, więc zmniejsza się też podaż witaminy D, która wspiera wzrok. Ze względu na jesienne i zimowe chłody więcej czasu spędzamy w zamkniętych ogrzewanych pomieszczeniach, co wysusza nasze spojówki. Suche i zimne powietrze na zewnątrz, a także wiatr i smog powstający w wyniku korzystania z różnej jakości ogrzewania również podrażniają oczy, powodują ich pieczenie i łzawienie. Wszystkie te czynniki wpływają na pogorszenie ostrości wzroku.
Nie musisz jednak od razu wymieniać soczewek czy szkieł w okularach, ani sięgać po suplementy diety na oczy. Wystarczy zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę i dostarczyć do organizmu składniki, które korzystnie wpłyną na poprawę wzroku. Najłatwiej będzie więc sięgnąć po zdrowe napoje i soki, którymi w prosty sposób uzupełnisz niedobory witamin i wzmocnisz swoje oczy.
Co pić na poprawę wzroku? Sprawdź, jaki sok jest najlepszy na oczy
Narząd wzroku to jeden z najważniejszych dla nas zmysłów, o którym na co dzień nie myślimy. Dopiero, gdy zaczyna szwankować szukamy sposobów jak poprawić wzrok. Na szczęście są na to dość proste, naturalne metody, a jedną z nich jest sięganie po soki warzywne i owocowe.
Możesz je pić samodzielnie lub łączyć ze sobą, a także dodawać do smoothie i koktajli w połączeniu z bardziej lubianymi przez ciebie warzywami czy owocami, żeby złagodzić ich smak (np. w przypadku soku z pietruszki czy dyni). Najlepsze korzyści przyniesie regularne, czyli codzienne picie tych napojów.
Jaki sok jest najlepszy na oczy?Wypróbuj te napoje na poprawę wzroku:
sok z marchwi – marchew jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Marchew zawiera także luteinę i zeaksantynę, które zapobiegają występowaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Pij sok z marchwi regularnie na zdrowie siatkówki i poprawę ostrości widzenia,
sok z pietruszki – natka pietruszki, podobnie jak marchewka, jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Jest też źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C, które zwalczają wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia się organizmu w tym także narządu wzroku,
sok z dyni – dynia to bogactwo beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A niezbędną do prawidłowego działania naszych oczu. Dzięki niej oraz innym karotenoidom takim jak luteina i zeaksantyna zawartym w warzywie sok z dyni wspiera wzrok, poprawia ostrość widzenia i zapobiega rozwojowi chorób oczu takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej,
soki z cytrusów – takich jak pomarańcze, grejpfruty czy cytryny, są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Niweluje wolne rodniki, wspiera regenerację komórek i wzmacnia małe naczynia krwionośne w oczach.