Przez to witamina D nie działa. Poznaj czynniki, które utrudniają jej wchłanianie

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jesienią, gdy dni są coraz krótsze, a więc i słońca jest coraz mniej, suplementacja witaminy D3 jest niezbędna do prawidłowego działania układu kostnego, odpornościowego i nerwowego. Bierzesz witaminę D, a mimo to często chorujesz? Prawdopodobnie popełniasz błędy, które utrudniają przyswajanie witaminy słońca. Jest kilka czynników, które osłabiają jej wchłanianie, przez co nawet łykanie odpowiedniej dawki nie daje żadnych efektów. Sprawdź, co ułatwia, a co utrudnia jej wchłanianie, aby nie dopuścić do niedoborów witaminy D.

Spis treści

Na co dobra jest witamina D?

Witamina D przede wszystkim wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu wpływa na prawidłowe kształtowanie się kości i zębów u dzieci i niemowląt oraz na mineralizację kości u dorosłych. Wzmacnia ona także odporność organizmu na infekcje, wspiera układ nerwowy i mięśniowy oraz wspomaga regenerację wątroby.

Te czynniki utrudniają przyswajanie witaminy D. Sprawdź, dlaczego witamina D może nie działać.
Te czynniki utrudniają przyswajanie witaminy D. Sprawdź, dlaczego witamina D może nie działać. puhhha/123rf.com

Witaminę D warto przyjmować w postaci suplementów diety w sezonie jesienno-zimowym. Witamina D syntetyzowana jest w skórze pod wpływem działania na nią promieni słonecznych. Zimą mamy więc bardzo słaby dostęp do naturalnej witaminy D z powodu krótkich i pochmurnych dni. W tym czasie z powodu zmiennej pogody i niskich temperatur mamy także osłabioną odporność, a w powietrzu krąży wiele wirusów, które łatwo złapać.

Zobacz też: Witamina D nie tylko na odporność. Opóźni pierwsze objawy stwardnienia rozsianego i zwalczy objawy zespołu jelita drażliwego

Objawy niedoboru witaminy D to:

  • spadek odporności i częste infekcje,
  • bóle kości i mięśni,
  • osteoporoza,
  • problemy z zębami, próchnica,
  • świąd i stany zapalne skóry,
  • brak apetytu,
  • biegunka,
  • bezsenność,
  • nerwowość, niepokój, nadpobudliwość,
  • złe samopoczucie,
  • ogólne osłabienie.

To utrudnia wchłanianie witaminy D. Nie przyjmuj jej w ten sposób, bo nie będzie działać!

Długotrwały niedobór witaminy D może także prowadzić do rozwoju takich chorób jak cukrzyca typu 2, otyłość, depresja, stwardnienie rozsiane, twardzina układowa, choroby sercowo-naczyniowe oraz nowotwory: rak jelita grubego, trzustki czy rak piersi.

Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij niedobór

Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij niedobór

Choć jeszcze tego nie widać ze względu na piękną pogodę, jesień jest już coraz bliżej. Wraz z nią zacznie się chorowanie na przeziębienie, grypę czy COVID-19. Warto się więc przygotować i zawczasu zad...

Monika Góralska
Monika Góralska

Co ułatwia wchłanianie się witaminy D?

Aby witamina D odpowiednio się wchłaniała i skutecznie działała na nasz organizm potrzebuje towarzystwa innych składników, które jej to ułatwiają. Wśród nich należy wymienić:

  • tłuszcze – witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zwykle jako suplement diety lub lek występuje w postaci kapsułek wypełnionych olejem roślinnym. Jednak jej wchłanianie ułatwi dostarczenie tłuszczów również z pożywienia. Warto więc przyjmować ją w trakcie posiłku zawierającego np. oleje roślinne, oliwę, masło, ryby czy sery,
  • magnez – to właśnie magnez przekształca witaminę D do jej właściwej formy. Nie dopuść więc do niedoborów magnezu, ponieważ przyjmowanie w takiej sytuacji dużych dawek witaminy D może prowadzić do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Zadbaj więc o dietę bogatą w magnez i jedz m.in. jajka, mleko, kasze, ryż, płatki owsiane, banany,
  • witamina K2 – ze względu na to, że witamina K wspiera zdrowie kości ułatwia ona także przyswajanie się witaminy D i razem z nią dba o prawidłowe działanie układu kostnego. Suplementując witaminę D warto więc do swojej diety wprowadzić więcej produktów bogatych w witaminę K2 takich jak pełne ziarnach zbóż, żółte sery czy jajka,
  • cynk – wspomaga wchłanianie się witaminy D3, a oba składniki wzmacniają układ odpornościowy, co jest niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym. Cynk znajduje się m.in. w jajach, rybach, mięsie, żółtych serach, ryżu.

Te czynniki utrudniają przyswajanie witaminy D. Unikaj ich, aby odczuć jej działanie

Najlepsze suplementy na odporność i poprawę nastroju. Wybierz je zimą

Najlepsze suplementy na odporność i poprawę nastroju. Wybierz je zimą

Zimą nasze zdrowie zaczyna szwankować, a powód to niedobór światła i świeżych produktów roślinnych. Gdy na dworze mrok, a na talerzu brakuje warzyw i owoców, częściej zapadamy na infekcje, nie wystarc...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia